*Nettavisen* Sport.

Fransk rytter stjal showet!

Foto: Eric Gaillard (REUTERS)

Pierrick Fedrigo benyttet sjansen når Contador og Armstrong sviktet.

27.03.10 20:36

Det var duket for en knallhard fjelletappe i dagens åpning av årets Critérium International. Rytterne skulle over hele fem fjell i løpet av 175,5 kilometer. I forkant var det stor spenning til duellen mellom Lance Armstrong og Alberto Contador. I dag var første gang den gamle og nye kongen skulle møtes til dyst på sykkelsetet etter alle kontroversene under fjorårets Tour de France. Dessverre for de to storheter så skulle det vise seg at de ikke hadde bein til å prestere noe som helst.

Første del av etappen ble preget av rolig sykling og et tomannsbrudd som fikk 10 minutter på det meste. I bruddet satt Albert Timme (Skil-Shimano) og Cedric Pineau (Roubaix – Lille Metropole). De to gutta ble sakte men sikkert kjørt inn og innen tv-sendingen startet rett før toppen av Col de Mela med 50 kilometer igjen var de i bakbrudd. Deretter gikk det tre nye ryttere i brudd og det var den franske mester Dimitri Champion (Ag2r), Brice Feillu (Vacansoleil) og Pierre Rolland (Bbox - Bouygues Telecom) I utforkjøring fra dagens nest siste fjell, Col de Bacinu, ble Rolland hektet av og de to andre fortsatte, men også de måtte gi tapt mot feltet og ble kjørt av på flatene inn mot det siste fjellet.

Sterk Willmann
Lance Armstrong sa til Eurosport i forkant av etappen at han var her for å forberede seg til Tour de France og at Alberto Contador sin tilstedeværelse ikke plaget han. Contador på sin side uttalte på pressekonferansen i går at han ønsket å vinne rittet, som alle andre ritt han stiller i, samt at årsaken til at han stilte til start var at han ønsket færre rittdager enn det Volta a Katalonia kunne tilby han (2 kontra 7).

I starten av stigningen gikk det pent for seg og vi fikk se et par mindre støt. Først prøvde Blel Kadri (Ag2r) seg og etter han gikk vår egen Frederik Wilmann (Skil – Shimano). Wilmann kom seg aldri opp til Kadri og flakset i ingenmannsland i noen få hundre meter før han igjen ble hentet av feltet.

- Jeg følte meg bra i dag. Bruddforsøket var egentlig bare for å vise meg frem. Når jeg ble hentet av hovedfeltet igjen fokuserte jeg bare på å få en fin reise inn til mål, sa Frederik Willmann til procycling.no etter etappen.

Det beste forsøket underveis hadde Sergey Lagutin (Vacansoleil). Den tidligere U 23 verdensmesteren søtet over 5 kilometer fra toppen og hadde på det meste over 30 sekunder på feltet. Lagutin måtte etter hvert gi opp da Alexandre Vinokourov satte et bra tempo for Contador. Når Lagutin ble hentet fikk vi se noen forsøk fra både David Lopez Caisse d'Epargne) og David Moncoutie (Cofidis), dette førte til at Contador måtte gi opp. Det ble ikke noe særlig av disse forsøkene, men når Tiago Machado (RadioShack) gikk til ble det noe helt annet, han fikk en god luke ganske rask og etter hvert også selskap av Pierrick Fedrigo (Bbox - Bouygues Telecom). Fedrigo, som har to etappeseire i Tour de France på samvittigheten, kjørte ganske snart i fra Machado og kom i mål 10 sekunder foran, mens Samuel Sanchez (Euskaltel) spurt slo Cadel Evans (BMC) i kampen om tredjeplassen, 15 sekunder bak Fedrigo.

Nordhaug fikk det tungt
- Jeg følte meg bedre og bedre for eneste kilometer av bakken og jeg ventet egentlig bare på at de store gutta skulle angripe. Det gjorde de aldri, så da prøvde jeg. Totalt sett ble det ganske lett, kunne Fedrigo fortelle tv-seerne etter etappen.

I tillegg til Frederik Wilmann så var også Lars Petter Nordhaug (Team Sky) på plass. For Nordhaug gikk det vel trått i dag.

- Jeg datt av sammen med Frederik (Wilmann) opp det neste siste fjellet. I motsetning til meg selv så kom Frederik opp igjen, mens jeg tok det rolig inn til mål. Jeg hadde en slitsom reise i går på 14 timer og det preget meg i dag. Har også litt vondt i kneet, forteller Nordhaug til procycling.no.

- Vi får se hva som skjer i morgen, kanskje prøver jeg å gå i brudd, avslutter han.

Rittet avsluttes i morgen med to etapper. Først en lettkjørt fellesstart-etappe på 75,5 kilomter, før det hele rundes av med en tempoetappe på 7.7 km.

Resultater:
1 Pierrick Fedrigo (Fra) Bbox Bouygues Telecom 5:19:45
2 Tiago Machado (Por) Team RadioShack 0:00:11
3 Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel - Euskadi 0:00:15
4 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team
5 David Moncoutie (Fra) Cofidis, Le Credit En Ligne
6 Matteo Carrara (Ita) Vacansoleil Pro Cycling Team
7 Michael Rogers (Aus) Team HTC - Columbia
8 Christopher Horner (USA) Team RadioShack
9 Ben Hermans (Bel) Team RadioShack
10 David Lopez Garcia (Spa) Caisse d'Epargne

Les flere nyheter på procycling.no!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.