Fransk stortalent vant opp «monsterbakken»

Foto: JAIME REINA (AFP)

- Dette er helt utrolig, sier Elissonde etter Vuelta-triumfen.

14.09.13 20:44

Kenny Elissonde (FDJ.fr) kunne neppe valgt et mer krevende fjell å vinne sin første Grand Tour-etappe.

På den 20. etappe i årets Vuelta a España – 144 kilometer lang og med målgang på Volta de L’Angliru – stakk den 22 år gamle klatreren i brudd.

Hensikten var å hjelpe lagets kaptein, Thibaut Pinot, i den avsluttende «monsterbakken». Men da Pinot ble frakjørt av de øvrige sammenlagtfavorittene, gikk Elissonde for etappeseier. Det endte med gull.

Les også: Horner avgjorde på Angliru

- Dette er helt utrolig. Angliru er legendarisk, sier FDJ-rytteren til L’Equipe etter karrierens største triumf.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: JAIME REINA (AFP)

Satt i stort brudd
Sammen med en rekke meriterte klatrere kom Elissonde av gårde i et tidlig brudd på lørdagens kongeetappe.

Men tilstedeværelsen av ryttere som Juan Manuel Garate (Belkin), Jacob Fuglsang, Paolo Tiralongo (Astana) og David Arroyo (Caja Rural) affiserte ikke den unge franskmannen. Han holdt hodet lavt og ventet sin tur.

- Det var 32 ryttere i bruddet og jeg gjorde ikke så mye jobb. Tanken var å hjelpe Thibaut i finalen. Jeg hadde tunge bein på den første klatringen, men ble det lettere, sier årets vinner av ungdomskonkurranse i Tour of Oman.

Så ingenting i tåkehavet
På vei opp den fryktinngytende Angliru – 12.5 kilometer med partier på over 23 prosent – rykket Elissonde fra den rutinerte italieneren Tiralongo.

Mot slutten av stigningen visste franskmannen imidlertid lite om bataljen mellom Vincenzo Nibali og den 20 år eldre Chris Horner, og hvor langt sammenlagtkanonene lå bak ham. Elissonde hadde ingen sikt i tåkehavet på Angliru.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jaime Reina

- Ja, jeg var bekymret. Jeg hadde svært liten info og kunne neste bare se meg selv i tåken. Da jeg så den nøytrale servicebilen bak meg forsto jeg imidlertid at jeg hadde vunnet, forteller klatrespesialisten på 52 kilo.

Fire ganger Frankrike
Elissondes Angliru-bragd er FDJ-lagets andre etappeseier i årets Vuelta. Alexandre Geniez, enda en lovende fransk klatrer, vant etappen til det franske skistedet Peyragudes i Pyreneene.

Med franske Warren Barguils to etappetriumfer har Frankrike dermed hatt en strålende Vuelta a España i 2013.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: JOSEBA ETXABURU (Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.