BEITOSTØLEN (Nettavisen): Verdenscupsprinten i Kuusamo 28. november betyr mye med tanke på uttaket til den klassiske sprinten under OL i Vancouver.

Åtte løpere er tatt ut til Kuusamo. Én plass er ledig. Den er det et kobbel av gode sprintere som kjemper om.

Deriblant sprintverdensmesteren fra 2007, Jens Arne Svartedal (33).

Hvem som får sjansen, blir i stor grad avgjort fredag. Da innledes skisesongen med klassisk sprint i den nasjonale åpningen på Beitostølen.

- Kanskje det viktigste rennet før jul for min del, erkjenner Svartedal.

- På mange måter føler jeg at toget til OL-sprinten går nå for min del. Er man ikke med i Kuusamo, er det utrolig vanskelig å gå seg inn på verdenscuplaget i sprint, poengterer han.

En drøss medaljekandidater
Han har selvfølgelig et poeng. For det er en drøss av gode sprintere i Norge, og kanskje spesielt i klassisk. De som allerede er tatt ut til Kuusamo, er Eldar Rønning, Petter Northug, John Kristian Dahl, Øystein Pettersen, Johan Kjølstad, Børre Næss og Ola Vigen Hattestad.

Samtlige har pallplasseringer i verdenscupen i klassisk – og vil kunne være medaljekandidater på distansen i OL.

Men der får bare fire gå for Norge.

- Jeg har egentlig ikke trent spesielt for sprint i år. Men det har jeg ikke gjort før heller, i hvert fall ikke i de sesongene det har gått bra. Det er heller sånn at de gangene jeg har lagt om treningen for å bli bedre i sprint, har jeg blitt dårligere i alt, sier Svartedal.

Sterkere enn før
- Har sprinten utviklet seg mye siden du ble verdensmester i 2007?

- Den har i hvert fall utviklet seg mye siden jeg skulle blitt verdensmester i 2005. I 2007 trodde jeg egentlig at tiden var gått fra meg – og at jeg var akterutseilt. Det viste seg å være feil, konstaterer Svartedal, som også vant sprintverdenscupen i VM-sesongen.

Sprinten i Vancouver kommer til å bli avgjort på det lange, flate oppløpet. Selv om Svartedal ikke har finstudert løypa, synes den gamle diagonalspesialisten at det passer bra med en avgjørelse i staking.

- I og med at jeg trener mye med løpere som satser på Vasaloppet, har jeg hatt mye fokus på staking i treningsarbeidet. Faktisk føler jeg at jeg aldri har vært bedre i staking enn akkurat nå, sier Svartedal – som klarer å roe nervene selv om det står mye på spill fredag.

- Jeg blir ikke stressa av dette. Såpass rutinert er jeg, sier Svartedal – som uansett har femmila i OL som det aller største målet i vinter.

- Ikke amerikansk uttak
Sportssjef Åge Skinstad bekrefter at fredagens sprint betyr mye, men ikke alt, med tanke på hvem som blir sistemann på Kuusamo-laget.

- Det blir ikke amerikansk uttak. Det kan jo hende at en person vinner prologen, kvartfinalen og semifinalen – for så å brekke staven i finalen. Vi er ikke så firkantet at en slik person vil kunne være aktuell, poengterer Skinstad.

Én av løperne på sprintlandslaget er ikke forhåndsuttatt til Kuusamo, nemlig Anders Gløersen. Han har slitt mye i sommer, men har hatt stor framgang de siste ukene – og lanseres av Skinstad som den kanskje sterkeste kandidaten blant dem som ikke er tatt ut.

PS. Jens Arne Svartedal er forhåndsuttatt til den klassiske 15-kilometeren i Kuusamo om to uker.

Følg sesongåpningen i langrenn og skiskyting i Nettavisens vintersportsmagasin hele uka!