*Nettavisen* Sport.

Fredag tar hun den

Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)

Rekorden er like gammel som enn henne, men på Bislett skal Ingvill Måkestad Bovim endelig få has på den.

01.06.10 13:53

Oslo (ANB): Ingvill Måkestad Bovim har i mange år drømt om å slette den eldgamle norgesrekorden på 800 meter. Fredag er trolig dagen kommet.

Rekorden har stått siden 28. august 1981. Da løp Randi Langøigjelten Bjørn på 2.01,7 i Øvre Årdal.

21 dager i forveien hadde Ingvill Måkestad kommet til verden. På Bislett fredag satser hun alt på å overta rekorden – som med andre ord er så å si like gammel som henne selv.

En overmoden rekord
- Det hadde vært kjempestas! Det har lenge vært en stor drøm for meg å slå den rekorden. Nå er jeg endelig moden for det. Og rekorden er jo overmoden, sier Ingvill Måkestad Bovim med et smil til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun var ikke langt unna i fjor heller. Hun senket sin personlige rekord til 2.02,05 på tampen av forrige sesong, som ble hennes livs beste til nå.

Men denne blir enda bedre. Det bærer sesonginnledningen tydelig bud om. 4.06,08 på 1500 meter i Doha 14. mai er sjuende best i verden hittil i år – 8.54,57 på 3000 meter i sololøp på Bislett fem dager senere nest best. Begge noteringene er dessuten årsbeste i Europa.

Mer variasjon og kvalitet
Så kommer da også den 28-årige vestlendingen – som i mange år var forfulgt av skader og annen motgang – bedre forberedt til sesongen enn noen gang.

- Jeg har endret litt på opplegget i forhold til tidligere, forklarer Gular-jenta.

- Enkelt sagt har det blitt en blanding av langdistansetrening og sprinttrening. Det har vært gøy å bli utfordret på flere områder, og treningen har dermed både blitt mer variert og fått høyere kvalitet.

Mer restitusjon mellom øktene er også en del av forklaringen. Det ble mulig etter at hun ved årsskiftet gikk over fra den hele stillingen som ernæringsfysiolog ved Olympiatoppen til halv stilling i prosjektet Sunn Jenteidrett.

Håper på høy fart
Fredagens løp under Bislett Games blir altså årets første på 800 meter.

- Det blir spennende. Jeg føler jeg er blitt bedre på alt siden i fjor, for eksempel både utholdenhet og spurt. Rekorder kommer sjelden på bestilling, men jeg føler jeg er god for den nå. Jeg håper bare det blir bra fart i feltet, sier hun – og kjenner vi Bislett-general Steinar Hoen rett, blir nok akkurat det neppe noe stort problem.

Waitz-rekord neste mål
Når denne rekorden er i boks, kan hun starte jakten på den andre norske mellomdistanserekorden, som er enda eldre. Ingvill har ennå et stykke igjen til Grete Waitz’ 4.00,5 på 1500 meter fra 1978 – men er slett ikke skremt av den tiden heller. Snarere tvert imot.

- Hvis jeg skal gjøre det bra under OL i London i 2012, som er mitt store og langsiktige mål, må jeg ned på slike tider. Ja, helst litt til, smiler Ingvill Måkestad Bovim, og legger ikke skjul på at hun gjerne kan tenke seg å bryte både to- og fire-minuttersbarrieren på de to distansene.

Kanskje det første skjer allerede fredag kveld? (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.