Gå til sidens hovedinnhold

Fredrik jublet med «Super-Dario»

Fredrik Aukland brukte et halvt år på å løfte Dario Cologna til topps.

VAL DI FIEMME (Nettavisen): Etter to sesonger med stor suksess som norsk juniorlandslagstrener, ønsket unge og ambisiøse Fredrik Aukland (30) å jobbe med seniorløpere. Da Norges Skiforbund ikke klarte å gi ham et jobbtilbud han fant interessant nok, pakket han snippeska og flyttet til Sveits.

Og starten som trener for de sveitsiske herreløperne kan ikke beskrives som annet enn eventyrlig. Allerede før jul begynte Dario Cologna å vise at han hadde tatt et steg under sin nye trener.

Søndag gikk 22-åringen like godt helt til topps i verdens tøffeste skikonkurranse, Tour de Ski.

LES OGSÅ: Northug: - Det største jeg har gjort

- Komplett moderne løper
- Veldig overraskende, innrømmer Fredrik Aukland – som selv ble dratt hit og dit i målområdet i Alpe Cermis for å gi intervjuer og bli fotografert, sammen med sin elev og elleville tilreisende sveitsere.

- Jeg må innrømme at det er litt uvirkelig. Jeg hadde regnet med at han skulle gjøre gode enkeltrenn, men at han skulle vinn til slutt, det hadde jeg ikke trodd.

- Hvorfor klarer han det?

- Han har veldig bra fysisk kapasitet, er god til å henge og har en bra avslutning. Han er litt samme type som Petter Northug. Like uredd. Og så har han hevet seg i klassisk. Dermed er han en komplett moderne langrennsløper, fastslår Aukland.

Gir motivasjon

- Hva betyr denne seieren?

- Den betyr veldig mye på flere områder. For langrennsinteressen i Sveits har jo Darios innsats fått direkte konsekvenser allerede. Sveitsisk TV skulle ikke sende et minutt fra Tour de Ski. Men etter at han gikk gode renn, bestemte de seg for å sende likevel. Det endte med at de sendte hvert minutt.

- For laget betyr det også veldig mye. Vi er et veldig lite team med bra samhold. Nå ser de andre at det nytter. Og det er jo ikke bare Dario Cologna som har hatt bra framgang, poengterer Aukland.

- Betyr det noe for deg personlig?

- Selvfølgelig. Å være langrennstrener, er et ganske spesielt yrke. Du er mye ute på reise, og det er ikke det enkleste å kombinere med et godt familieliv. Derfor er det ekstra moro å oppleve suksess så raskt. Det gir ny motivasjon.

PS. Fredrik Aukland er også trener for Team Xtrapersonell med brødrene Anders og Jørgen, samt Jens Arne Svartedal. I tillegg er han treningsrådgiver for Therese Johaug og Marthe Kristoffersen.

Les alt om Tour de Ski i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

8 superkupp på kjøkkenutstyr

Kommentarer til denne saken