*Nettavisen* Sport.

Fredrikstads sjokkvalg

Denne karen blir 1. november Tippeligaens yngste sportsdirektør.

23.09.08 18:07

Tor-Kristian Karlsen (33) starter 1. november i jobben som sportsdirektør i Fredrikstad Fotballklubb. Han skal følge i fotsporene til Morgan Andersen og Per Morten Haugen.

Ansettelsen av 33-åringen bryter med trenden i andre tippeligaklubber, hvor de fleste sportsdirektørene har lang spillererfaring på høyt nivå.

- Tor-Kristian var vårt førstevalg. Det er mange ledere i større virksomheter enn FFK som er 33 år, sier styreleder Carl-Morten Gjeldnes til Nettavisen.

Det Tor-Kristian Karlsen derimot har, er erfaring fra jobb som speidersjef i bundesligaklubbene Bayer Leverkusen og Hannover.

Irrelevant
Karlsen, som avsluttet sin spillerkarriere som junior, tror ikke at spillererfaring har noen relevans for jobben som sportsdirektør.

- Nei, jeg tror ikke det. Hvis man ser på andre europeiske land, for eksempel Italia, der man kanskje finner de sterkeste og mest suksessrike sportsdirektørene, har kun de færreste spillerbakgrunner. Jeg har drevet med fotball, med analyser og vært sulten på å øke kompetansen i 12 år, så jeg kan ikke se at det er en ulempe i forhold til de som har spilt, sier Karlsen til Nettavisen.

Han poengterer at selv på trenersiden er noen av de dyktigste i bransjen folk uten spillererfaring fra toppnivå.

- José Mourinho startet som speider for faren sin da han var 18 år. Arséne Wenger ga seg også tidlig.

Små ressurser
Det er naturligvis ikke tilfeldig at Fredrikstad henter inn en sportsdirektør med god erfaring som speider for europeiske klubber. Foruten tyske Leverkusen og Hannover, har Karlsen også speidet etter spillere for engelske Watford og sveitsiske Grasshoppers.

- Nå har det blitt sånn at sju av ti kjøp i Tippeligaen kommer fra utlandet. Det er vel på spillerkjøp og kanskje salg, på overganger, hvor man kan utgjøre den største forskjellen. Norske klubber opererer med relativt små ressurser og da er det viktig at de forvaltes på en fornuftig måte. Jeg håper selvfølgelig at jeg kan bidra til å styrke den delen med den bakgrunnen jeg har, sier Karlsen.

- Det som er unikt med Tor-Kristian, er at han har 10-12 års erfaring fra administrativt nivå i internasjonale klubber. Klubber som er større enn de norske. De vyene som Tor-Kristian har, stemmer veldig godt overens med dit vi ønsker å komme, sier Gjeldnes.

Fant Berbatov og Lucio
Fredrikstads styreleder tror nemlig at man kan vinne terreng ved nettopp å tenke litt annerledes enn konkurrentene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi tror at vinnerne er de som ikke tråkker i de vanlige stiene. Vi ønsker å se bredt og kanskje gjøre ting som er litt annerledes, bekrefter Gjeldnes.

Karlsens spisskompetanse ligger først og fremst i speidervirksomheten. Han var involvert da Leverkusen blant andre hentet bulgareren Dimitar Berbatov og brasilianske Lucio til Tyskland.

- Samtidig har jeg sittet ved forhandlingsbordet med mange store spillere de siste årene, og har samarbeidet tett med mange trenere. Den erfaringen jeg har fått de siste ti årene, har gjort at jeg har dannet meg noen ideer om hvordan den sportslige delen av en klubb skal styres, hvordan fotballen skal spilles og talentene utvikles.

- Jeg har vært mye i England, Tyskland, Sør-Amerika og Italia, og føler at jeg kommer med en del nye innfallsvinkler og kanskje kan tilføre noen nye impulser, sier Karlsen til Nettavisen.

- Hva er ditt inntrykk av norske klubbers innsats på overgangsmarkedet?

- Det er varierende, men generelt synes jeg at man har blitt flinkere. Jeg har inntrykk av at det kommer færre, men bedre spillere. At det ikke er så mange impulskjøp lenger.

Solid grunnmur
- Hva kan man få til med Fredrikstad?

- Det er et spørsmål som flere har stilt. Tippeligaen er i dag veldig åpen, med Stabæk, Tromsø, FFK og Glimt i toppen, som alle er lag som ble tippet midt på eller langt nede på tabellen av de fleste. Det viser at det mulig for de med litt lavere budsjett og svakere rammebetingelser å hevde seg i toppen. Jeg føler at Fredrikstad, med den entusiasmen og viljen som er i byen, er like godt rustet til å sniffe i toppen som et hvilket som helst annet lag.

Karlsen mener at Fredrikstad har fått på plass en solid grunnmur de siste årene.

- Man har gjort fremskritt år etter år, vunnet cupen, bygd ny stadion, og man har en bra spillerstall som det går an å bygge rundt. Laget har en sterk sentrallinje og en dyktig trener. Så basisen for å kunne bygge videre ligger der.

- Hva vil du fokusere på når du starter 1. november?

- Høsten er en veldig viktig fase i alle klubber med spillerkartlegging og stallplanlegging. Hele virksomheten rundt det å planlegge stallen for neste år bør jo i gang. Så jeg kommer til å jobbe en del med de naturlige oppgavene der. I oktober skal jeg treffe mine nye kolleger, og det gleder jeg meg til. Da skal vi i fellesskap se på utfordringene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Savner Tarik
- Har du allerede nå noen spillere i kikkerten?

- Jeg må først sette meg inn i klubbens behov og det kan jeg kun gjøre etter en samtale med trenerteamet.

Fredrikstad ligger på tredjeplass i Tippeligaen, til tross for at klubben står uten seier på sine fire siste seriekamper. Det siste kan jo ha en sammenheng med at Tarik Elyounoussi er solgt til nederlandske Heerenveen.

- Det optimale er naturligvis å avle fram flere som Tarik fra egne rekker. I FFK jobbes det bra med ungdommen og det arbeidet skal vi fortsette med. Men vi skal heller ikke se bort ifra at det vil komme unge talenter fra fjernere himmelstrøk. Nøkkelen er uansett tålmodighet og langsiktig tenkning, sier Karlsen.

Og den langsiktige tenkningen er det altså han selv som skal ta ansvaret for.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.