*Nettavisen* Sport.

Freire legger opp

Foto: EPA/Scanpix

Den triple verdensmesteren vil avslutte karrieren på en god måte.

12.01.12 18:45

2012 blir Oscar Freires siste sesong som profesjonell syklist.

Det avslører spanjolen i et intervju med det franske nettstedet velochrono. 35-åringen startet sin profesjonelle karriere i 1998 i det spanske Vitalicio Seguros-laget.

- Jeg tenkte lenge at jeg ville legge opp etter 2011-sesongen, men ombestemte meg i siste liten, forteller Freire.

Freire har vunnet verdensmesterskapet hele tre ganger, ingen har trukket regnbuetrøyen over hodet flere ganger enn syklisten fra Kantabria i det nordlige Spania. Alfredo Binda, Rik Van Steenbergen og Eddy Merckx har også tre verdensmesterskap på merittlisten.

Det er dog et annet gull som står høyest på Freires ønskeliste i 2012, det olympiske.

- De sier den passer meg
Freire har aldri stått på pallen etter landeveisrittet i de olympiske lekene tidligere i karrieren, men vil avslutte med verdighet i London. Muligheten for olympisk gull er en av årsakene til at spanjolen velger å ta et år til.

- Det var simpelthen fordi 2012 er et olympisk år og jeg håper å skinne i London. I tillegg vil jeg avslutte karrieren med godt fortegn og 2011 ga meg ikke mye tilfredstillelse, forteller Freire.

LES OGSÅ:Tvinges til å legge opp?

2011 var utvilsomt en av Oscar Freires dårligste sesonger på sykkelsetet. Spanjolen vant to etapper og poengtrøyen i Vuelta a Andalucía. Neste sesong håper Freire å vise seg fra en bedre side, spesielt i London.

- Jeg har ikke analysert løypen selv, men jeg har hørt folk si at den passer meg, sier Freire.

- Det blir et veldig spesielt ritt fordi det handler om dagsformen og det er maksimum fem ryttere fra hver nasjon. Det vil være vanskelig å kontrollere rittet, fortsetter han.

Freires mesterskapserfaring vil komme godt med om spanjolen blir plukket til å kjøre rittet for Spania. Verdensmesteren fra 1999, 2001 og 2004 er blitt en legende i form av sine prestasjoner i endagsritt og de store etapperittene.

LES OGSÅ:Freire refser Rabobank

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

- Hvis Gilbert har fjorårsformen – hva skal vi gjøre?
Spanjolen skal selvfølgelig ikke bare kjøre olympiaden. Freire satser mot mål han har sett seg tidligere, endagsrittene på vårparten.

- Jeg tenker spesielt på Flandern rundt eller Amstel Gold Race, forteller han.

Freire tidligere vunnet Milan-San Remo tre ganger og i tillegg triumfert i Gent-Wevelgem, Brabants Pijl, Vattenfall Cyclassics og Paris-Tours.

- Hvis du kommer over en Phillipe Gilbert i samme form som i fjor, hva skal du gjøre? Spør Freire, men forteller at Amstel Gold Race er et mål for han. Den tidligere Rabobank-rytteren ble sjettemann i rittet i fjor.

Oscar Freire åpner sesongen og debuterer i Katjusja-trøyen i Tour Down Under, som begynner om en uke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.