DÜSSELDORF (Nettavisen): - Jeg synes på et vis at jeg har revolusjonert treningen innen sprint. Jeg har bestandig vært først ute. Jeg har satt ting i system, sa Hetland i et intervju Nettavisen publiserte torsdag.

- Det synes jeg er frimodig og frekt sagt av Hetland, sier Jens Arne Svartedal.

Lørdag kjemper begge om topplasseringer når verdenscupen åpner med sprint i Düsseldorf. Senere i sesongen kan de komme til å kjempe om seier på lengre distanser. Men til daglig er de på hvert sitt landslag, Hetland på sprintlaget og Svartedal på distanselaget.

- Ikke rått
Det er sprintlandslagets nye treningsopplegg innen styrke, spenst, eksplosivitet og hurtighet Hetland mener er en revolusjon. Svartedal er altså ikke enig.

- Hvis man skal måle kvaliteten på treningen i resultater, så er det ikke rått det sprinterne driver med, mener 31-åringen, som vant både VM-gullet og verdenscupen i sprint sist vinter.

Og han er ikke den eneste av distanseløperne som har hevdet seg. Petter Northug vant sprintrenn forrige sesong, mens både Odd-Bjørn Hjelmeset og Simen Østensen yppet seg med jevne mellomrom.

- Når vi som driver med det løperne på sprintlaget kaller gammeldags trening faktisk slår dem med jevne mellomrom, kan de ikke påstå at det nye treningsopplegget er en revolusjon, fastslår Svartedal.

Bra med nytenkning
Det er viktig å understreke at Svartedal snakker med et smil om munnen. Det er ikke slik at det er noen åpen konflikt og steile fronter i den norske herreleiren før verdenscupåpningen.

- Jeg har diskutert dette mye med Tor Arne også jeg, og vi er egentlig ganske enige, understreker Svartedal, som er positiv til sprinternes opplegg.

- Jeg synes det er veldig positivt at vi har to landslagsmiljøer i Norge som trener såpass ulikt. Skal man utvikle sporten, må noen tørre å prøve ut nye ting. Men å kalle nye metoder for en revolusjon før resultatene faktisk viser at det ene fungerer klart bedre enn det andre, synes jeg blir feil, sier Svartedal til Nettavisen.

Ikke et trappetrinn
Selv har han testet ut deler av sprinternes nye treningselementer, men kuttet det ut.

- I år ar har jeg ikke hoppet et trappetrinn, røper Svartedal, som likevel er den norske langrennsløperen med best spenst.

- Det skyldes nok medfødte egenskaper, medgir han – og antyder at nettopp naturgitte forutsetninger fortsatt betyr veldig mye i sprintlangrenn.

Den oppfatningen deles av Petter Northug, som vant sprinten i Lahti i fjor.

- For min del handler det nok mye om talent. I tillegg begynte jeg tidlig å trene i høyt tempo. Før jeg var 15 år skjønte jeg ikke at det gikk an å trene rolig. Jeg trente alltid hardt. Men det kunne være korte intervaller, 30 eller 45 sekunder – noen ganger et minutt. Da får man tempo i kroppen, konstaterer Northug.

- Hetland råere før
Lørdag får Svartedal, Hetland og Northug svaret på hvilket treningsopplegg som har fungert best i sommer.

Northug advarer Hetland med følgende sleivspark:

- Så vidt jeg husker, gikk han sine råeste renn før han revolusjonerte treningen ...

Les alt om verdenscupåpningen i Nettavisens vintersportsmagasin!