SEEFELD (Nettavisen): «Frida Karlsson. Femman Frida. Fräcka Frida. Fantastiska Frida. Eller om man så vill: Framtidens Frida.»

Slik åpner Expressen-kommentator Tomas Pettersson sin kronikk etter 19-åringens VM-debut lørdag.

- Spektakulært

Vårt naboland har nemlig fått store forhåpninger til den lyshårede jenta som tok en imponerende femteplass i kvinnenes skiathlon i Seefeld.

Pettersson prøver å sette prestasjon i perspektiv. Han trekker frem at det er enorm prestasjon å havne på femteplass i et debut-distanseløp i VM, og minner om at det nesten ikke finnes lignende prestasjoner i skihistorien.

Det ble blant annet en 22.-plass på 19-årige Ebba Andersson i hennes VM-debut på distanse, en syvendeplass på Charlotte Kalla, og den eneste Pettersson kommer på som matcher Karlssons debut er Therese Johaug.

Hun tok som kjent bronse på tremilen under VM i Sapporo i 2007.

- Jeg håper virkelig dere forstår hvilken hel-gal prestasjon det er som 19-åring å ende som nummer fem i VM-debuten på et distanseløp. Det Frida Karlsson gjorde var noe aldeles, aldeles spektakulært, skriver Pettersson.

- Hun har «star quality»

Hans kollega i Expressen, Petter Landén, er i Seefeld og dekker VM. Den svenske reporteren sier til Nettavisen at Karlsson har det som skal til for å bli en ny svensk superstjerne.

- Hun er uredd og har stor selvtillit, og så har hun det som kalles «star quality.» Hun kommer gjennom TV-skjermen og er ikke redd for å prate. Jeg liker også Ebba Andersson veldig godt, men hun er mer forsiktig. Frida har sparket inn døra og gått rett inn, sier han til Nettavisen.

Han sammenligner Karlssons situasjon med den rundt norske Kristine Stavås Skistad.

Et enormt talent mange har forhåpninger til, men som skiledelsen ønsker å skåne for det verste presset.

- Det har vært en lang diskusjon i Sverige om hun skulle komme med på verdenscuplaget tidligere. De ville skynde seg langsomt, mens folk roper «herregud, ser dere ikke hvor stort talent hun er!» Så fikk hun sjansen i Cogne, og så her, og det har gått utrolig bra. Vi er sykt imponert, forteller Landén.

Johaug-ros

Karlsson sammenlignes stadig med Therese Johaug. Selv spår den norske skistjernen en stor karriere for sin nye, svenske rival.

- Hun har gått fort i juniorklassen lenge, og nå har hun begynt å gå verdenscuprenn og har vist at hun kan være topp ti også der. Det ble en femteplass på duathlon, og det er utrolig bra. Hun er absolutt en jente for fremtiden, virker uredd og offensiv, og det er veldig godt å se, sier Johaug til Nettavisen.

Når Karlsson hører Johaugs uttalelse, sier hun:

- Det var gøy å høre. Jeg skal gjøre mitt beste for å bli like bra som henne, og kanskje enda bedre, sier hun.

Expressen-reporter Petter Landén synes sammenligningen mellom Johaug og Karlsson er på sin plass.

- Ja, det gjør jeg. Kroppsmessig er de ganske like, Frida har også høy frekvens i gåingen og er god i bakker. Hun har høy fart på distanse, forteller Landén.

- Veldig stolt

Overfor Nettavisen sier Karlsson at oppturen i VM-debuten ga mersmak. Hun er nå optimistisk med tanke på fremtiden og tar med seg en forbedret selvtillit etter den gode prestasjonen.

- Jeg lærer noe hver eneste gang. Jeg tar med meg en god følelse, og jeg er veldig stolt av at jeg klarte å holde meg til planen, sier Karlsson til Nettavisen.

- Johaug har over ti år med trening i kroppen mer enn deg. Når ser du for deg å ta henne igjen?

- Jeg vet ikke, jeg skal bare fortsette å gjøre jobben jeg gjør. Jeg skal jobbe hardt for å nå mine mål, sier Karlsson.

På mandagens pressekonferanse ble hun spurt om sitt første VM-møte med Johaug. Da beskrev hun det som et heftig møte med nivået til verdens beste kvinnelige skiløper.

- Selv om jeg ikke så så mye til henne underveis. Vi gratulerte hverandre etterpå. Hun virket som en veldig ydmyk og blid jente, sier Karlsson.

Nå er hun klar for å gå kvinnenes 10-kilometer i klassisk tirsdag. Rennet starter ikke før 15.00.