SEEFELD (Nettavisen): En råsterk femteplass på skiathlon og en enda mer sensasjonell sølvmedalje på 10-kilometeren har for alvor kastet den unge jenta rett inn på langrennssirkusets største scene.

- Dette kunne jeg ikke drømme om

På rekordfart har hun gått fra å være et ukjent navn, i hvert fall utenfor Sverige, til å bli en stor, internasjonal profil. Den svenske Expressen-reporteren Petter Landén sa det rett ut da Nettavisen snakket med ham nylig:

- Hun har «star quality».

19-åringen fra Skellefteå er fortsatt usikker på hvordan hun skal takle sin ferske stjernestatus.

- Jeg vet ikke, det her kunne jeg ikke drømme om. Det var jo ikke engang sikkert at jeg kunne reise til VM, det føles som en stor, stor bonus at jeg klarte å ta medalje, sier hun til Nettavisen.

Katarina Medveczky, pressesjef for det svenske langrennslandslaget, forteller at det har vært stor interesse for Frida Karlsson allerede før VM som følge av hennes prestasjoner i junior-VM.

Hun tok nemlig to individuelle gull under juniormesterskapet i Lahti i januar.

- Og nå blir det selvfølgelig ikke noe mindre interesse, sier Medveczky med et smil til Nettavisen.

- Må styre pågangen

Pressesjefen mener Karlsson er veldig flink og håndterer den nye situasjonen bra.

- Må dere ta noen grep nå som pågangen blir så stor?

- Frida og jeg satt og pratet allerede før junior-VM om media, hva slags prosedyrer vi har i forbindelse med det i det svenske skiforbundet, hva jeg kan hjelpe henne med og de tingene. Så vi har allerede startet det arbeidet. Vår innstilling i skiforbundet er å alltid være tilgjengelige, så lenge det går. Samtidig må det skje på våre vilkår. Vi må hjelpe til å styre det. Hvis ikke så kommer hun ikke til å gjøre noe annet enn intervjuer, sier Medveczky.

Bronsevinner Ingvild Flugstad Østberg snakket med Karlsson etter tirsdagens renn. Da innrømmet den svenske jenta at hun ble tatt på senga av alt oppstyret det hører med å være langrennsstjerne.

- Hun sa det til meg i sted at, «oi, det her var mycket», og at det var veldig mye som hun ikke var vant med etter løpet. Jeg sa til henne at hun bare måtte venne seg til det og at det her blir kanskje sånn hun må regne med å ha det fremover, forteller Østberg til Nettavisen.

Karlsson er i en ganske lik situasjon som Therese Johaug, som under VM i Sapporo i 2007 tok en bronse på tremila som 18-åring.

- Om jeg kan få en like fin utvikling som Therese, kan det bli en morsom skikarriere for meg også, sier hun.

Hun ser på det som en ære å bli kalt for «Nye Johaug» i Norge.

- Det er stort, Therese er en av de største idrettskvinnene gjennom tidene, så det er heftig å bli sammenlignet med henne, sier 19-åringen.

Johaug-advarsel

Selv er Johaug full av lovord om sin nye rival i skiløypene. Raketten fra Dalsbygda mener det er viktig at Karlsson ikke forventer slike toppresultater hver gang fremover.

- Det er viktig at hun ikke ligger lista så høyt på de neste rennene hun stiller opp i. Det blir stilt veldig mange krav og forventninger til henne etter at hun tok den andreplassen nå. Men hun er ung og det svinger veldig mye, sier Johaug til Nettavisen.

Karlsson har faktisk kun gått ett eneste verdenscuprenn før VM. Det gikk imidlertid også bra, og den svenske jenta ble nummer syv i Cogne rett før mesterskapet i Seefeld startet.

- Det er viktig å ha troen på seg selv og følge sin utvikling, og ikke la seg blir styrt av folk rundt som mener at hun skal være på pallen i hver eneste skirenn du går i. Da kan du fort blir misfornøyd, advarer Johaug.

- Fikk autograf av Northug

Men selv om hun blir sammenlignet med den norske gullvinneren, er det en annen norsk skiprofil Karlsson har hatt som forbilde. Petter Northug er nemlig den hun har sett opp til, røper hun.

- Jeg møtte ham som barn, da fikk jeg autografen hans, sier hun og smiler.

Det er ennå ikke bestemt, men Karlsson håper hun blir tatt ut på stafettlaget og får enda en mulighet til å imponere i Seefeld-løypene.

Hun er fortsatt høyt oppe etter sin første individuelle VM-medalje - og det i mesterskapsdebuten.

- Jeg er superglad, lykkelig og forbauset, sier hun.

Klar for å fortsette en karriere som har startet med et brak.

Psst. Har du lest disse VM-sakene?