SEEFELD (Nettavisen): Det ble altså nok et gull til Therese Johaug på kvinnenes 10-kilometer klassisk tirsdag.

Duracellkaninen fra Dalsbygda slo til slutt den svenske sensasjonen Frida Karlsson (19) med 12.2 sekunder og Ingvild Flugstad Østberg med 35,6 sekunder.

- Sjokkert

Karlsson, som fra før kun har gått ett verdenscuprenn (!) og mesterskapsdebuterer i Seefeld, var bare 4,8 sekunder bak Johaug etter 6,7 kilometer og satte en støkk i langrennsekspertisen verden over.

- Jeg er sjokkert. Jeg hadde aldri drømt om dette på forhånd, sier Karlsson til SVT etter sølvløpet.

Facetime med kjæresten

På TV la mange merke til at Karlsson satt i lederstolen og snakket i telefonen mens Johaug var på full fart mot mål.

Nå røper den svenske jenta at hun pratet med kjæresten William Poromaa.

- Han bare skrek, «jeg forstår det ikke, det er ikke sant, hva har du gjort?», forteller hun med et glis til Nettavisen.

Til slutt var det altså bare én jente som var bedre enn henne, og det var Johaug. Karlsson røper at det kostet enormt med krefter å opprettholde farten mot slutten av løpet.

- Jeg ble sliten og måtte virkelig krige for det. Dette kommer til å ta tid å fordøye, sier hun.

Landslagstrener Ole Morten Iversen er full av lovord om Karlsson.

- Hun er ung og opplagt uferdig, og når hun presterer som hun gjør i et seniormesterskap, er dette en jente for fremtiden. Vi får nok noe å bryne oss på der, sier Iversen til Nettavisen.

- Godt av å få litt juling

Han mener det er motiverende at norsk kvinnlangrenn begynner å få flere tøffe utfordrere.

- Hvis man ser de siste fem-ti årene, er det slikt vi trenger. Jeg skal ikke si det blir en sovepute, men når man er vant med å være best, er man kanskje ikke helt skjerpet. Norsk kvinnelangrenn har godt av å få litt juling, sier Iversen.

Karlsson smiler når hun hører uttalelsen fra den norske treneren.

- Jeg skal bare jobbe videre og passe på min egen utvikling, og forhåpentligvis får jeg stå øverst på pallen en dag, sier hun til Nettavisen.

Ole Morten Iversen forteller at mange var klar over Karlsson som en outsider før rennet, men at ingen hadde tro på en slik prestasjon.

- Da hun gikk ut på andrerunden fikk vi noen meldinger på radioen om at «nå har Frida Karlsson fått det litt». Men det hadde nok de andre også, så det var falsk alarm, mener landslagstreneren.

Svenske Charlotte Kalla fikk en tung dag på jobben og havnet til slutt på en niendeplass, 1.09 bak Johaug.

Hun beskriver det som svært imponerende, det Karlsson gjør. Hun mener det kun er Karlsson selv som setter begrensninger for hvor god hun kan bli.

- Hun er glad og full av energi. Hun er en ny bekjentskap, det var først i Seefeld jeg har fått sjanse til å henge med henne, sier Kalla til Nettavisen.

- Det er mektig, det hun gjør i dag. Det er vanskelig å beskrive med ord, sier hun.

Et annet av Sveriges fremtidshåp, Ebba Andersson, havnet på 16. plass og opplevde en kropp som ikke helt svarte slik hun ønsket.

Hun er svært imponert av lagkamerat Karlsson.

- Det er utrolig kult at hun får det til i dag, det viser at svensk damelangrenn holder et høyt nivå, selv om jeg selv kanskje ikke gjorde det i dag, sier hun.

Imponert Weng

Heidi Weng ble dårligste norske på en 19. plass og var skuffet etter rennet. Hun roser imidlertid Karlsson etter svensken kjempeopptur.

- Det var vanvittig bra. Det er rått at det kommer noen unge jenter opp. Det trenger vi. Ebba tok steg i år, men ellers har det vært de samme i flere år nå. Jeg har vært med i det gamet her siden jeg slo gjennom for sju år siden, og det har vært litt kjedelig at det er bare de samme folka i toppen der. Det er kankskje på tide med et skifte der, sier Weng.

- Er du overrasket over at hun er så god?

- Nei, jeg er ikke det. Det er kanskje litt overraskende at hun havnet på pallen, men jeg er ikke overrasket over at hun kunne gå bra.

Skuffet Astrid

Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde en tung dag i sporet. Hun var ett minutt og ni sekunder bak verdensmester Therese Johaug.

- Jeg har ingen god dag og synes bare det var tungt hele veien. Jeg føler ikke jeg er i slag, sier Jacobsen.

- Hvorfor fungerer det ikke?

- Jeg har ikke noe godt svar på hva som er galt. Jeg hadde forventet at jeg skulle være i bedre form, men foreløpig har den uteblitt, sa veteranen.

- Ingen gikk med god følelse

Ole Morten Iversen opplevde det som fryktelig spennende å følge rennet. Han oppsummerer seg selv veldig lettet og veldig glad etter to av tre medaljer.

Han tror det ble mer spennende enn ventet på grunn av det varme været.

- Det var bløtt og tungt føre, det sier alle, og jeg tror ikke noen gikk med en god følelse i dag, sier han til Nettavisen.

Han mener imidlertid ikke at skiene var noe dårlig smurt.

- Ingen har klaget på dem, sier han.

VM for langrennsløperne fortsetter med 15-kilometer klassisk for herrer onsdag. Her finner du hele VM-programmet.

Slik endte topp ti tirsdag:
1. Therese Johaug
2. Frida Karlsson +12,2
3. Ingvild Flugstad Østberg +35,6
4. Krista Pärmakoski +37,0
5. Nadine Faendrich +1.03,9
6. Anastasia Sedova +1.04,9
7. Natalja Neprjajeva +1.07,5
8. Teresa Stadlober +1.07,9
9. Charlotte Kalla +1.09,2
10. Astrid Uhrenholdt Jacobsen +1.09,4
Øvrige norske:
19. Heidi Weng +1.33,8

Psst: Har du lest disse VM-sakene?