RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

BLE GRATULERT: Steinar Hoen løp fram for å gratulere Jakob Ingebrigtsen med seieren under Bislett Games torsdag.
BLE GRATULERT: Steinar Hoen løp fram for å gratulere Jakob Ingebrigtsen med seieren under Bislett Games torsdag. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Kastet seg rundt halsen på Ingebrigtsen: - Helt sykt

Jakob Ingebrigtsen (16) fikk varme gratulasjoner av Steinar Hoen, men storebror Filip Ingebrigtsen (24) tror Bislett-sjefen mest av alt var lettet.

BISLETT (Nettavisen): Supertalentet Jakob Ingebrigtsen imponerte stort under Bislett Games torsdag kveld og tok publikum med storm.

16-åringen noterte seg for tiden 3.56,31 på én engelsk mil. Dette er den beste tiden en 16-åring noen gang har løpt på distansen og det var også bedre enn verdensrekorden for 17-åringer, satt i 1978 av Steve Cram.

Hoen stormet bort

Ingebrigtsens deltagelse på Bislett Games hadde blitt heftig promotert i forkant av stevnet og mye var lagt til rette for at unggutten skulle lykkes.

Det var blant annet hentet inn et par seniorløpere, til det som i utgangspunktet skulle være et U20-løp, fordi det ikke var mulig å finne god nok konkurranse for den norske 16-åringen på U20-nivå.

Da Ingebrigtsen løp først over mållinjen til ny rekordtid, var det få som var like glad som Bislett-general Steinar Hoen. Den tidligere høydehopperen stormet bort til 16-åringen og ga ham en stor klem.

- Hoen gratulerte meg med seieren og jeg merket at han var veldig gira. Det var helt sykt, forteller Jakob Ingebrigtsen til Nettavisen.

Storebror Filip Ingebrigtsen, som ble nummer fire på 1500 meter under stevnet i Oslo, la merke til Bislett-sjefens bamseklem til broren etter målgang og tror at Hoen nok var ganske lettet over resultatet.

- Han har nok vært litt redd for at han har lagt litt for mye press på Jakob, som tross alt er veldig ung, forteller Filip Ingebrigtsen til Nettavisen.

Brødrene Ingebrigtsen har blant annet vært såkalte «poster boys» for å promotere stevnet og plakater har vært slått opp over hele Oslo.

- Lettet og glad

Der har de tre brødrene fra Sandnes blitt trukket fram som «De hensynsløse», i ekte Hollywood-stil.

- De har på en måte lagt Bislett litt i armene på oss og Jakob. Men når Jakob leverer såpass bra, så er nok Hoen fornøyd, sier Filip.

Det skal legges til at Hoen gjennom hele dagen var svært aktiv på indre bane og både gratulerte og «high fivet» utøverne da de kom i mål.

Akkurat det ble lagt merke til og den tidligere høydehopperen fikk skryt for engasjementet i sosiale medier.

Storebror Ingebrigtsen sier han også kunne se lettelse i ansiktet på lillebror Jakob da han løp i mål.

- Jeg tror han var både lettet, glad og fornøyd med sin egen prestasjon. Han var veldig fornøyd da han kom i mål, så jeg, sier storebror.

- Han pleier vanligvis ikke å vise så mye følelser. Så dette betydde mye for Jakob. Han gjorde alt rett og var skikkelig i slaget, legger han til.

Filip Ingebrigtsen ble pent nødt til å snakke mer om lillebroren, enn sitt eget løp i pressesonen torsdag kveld. Løperen var klar og tydelig på hvorfor 1den 6-årige broren har blitt et av verdens største talent.

- Har fått mye tyn

I intervju med NRK trakk han fram tre punkter.

POSTER BOYS; Henrik, Filip og jakob Ingebrigtsen.

- Spesialisering tidlig, det er viktig, det å trene jækla bra, og i tillegg ha litt talent. Da blir det bra. Alle gode ting er tre, sier storebror.

Rett etter den uttalelsen ble det imidlertid påpekt av en annen journalist at «det du sa nå, er veldig upolitisk korrekt i norsk idrett».

- Det er derfor jeg sier det, svarer Ingebrigtsen med et glis.

24-åringen utdyper uttalelsen overfor Nettavisen.

- Både Jakob og jeg har fått veldig mye tyn lenge for at vi har spesialisert oss for tidlig, at vi trener for hardt, for ensidig og så videre. Men om du ser på de store nasjonene, som Kina, så plukker de ut utøvere tidlig og det er faktisk en grunn til at de tar så mye medaljer i OL og VM, sier han.

TRE PUNKTER: Storebror Filip Ingebrigtsen ramset opp tre punkter på hvorfor lillebror Jakob er så god, i så ung alder.

- De spesialiserer seg tidlig og har talenter som jobber målrettet fra ung alder. Det viser hvor mye du må legge ned for å bli god. Du får litt igjen for å gjøre det i ung alder, framfor å leke og gjøre alt mulig annet fram til du er 20-25 år. I den verdensidretten som vi driver med, så må du spesialisere deg tidlig og legge ned arbeid fra ung alder, sier han.

-Pappas gullgutt

Filip Ingebrigtsen sier videre at det må være lov å tenke utenfor boksen og ikke bare føye seg etter det som er den «norske modellen».

- Så lenge det er glede og egenmotiver, må unge få lov til å holde på med det de har lyst til. Vi trenger ikke å tvinge dem ut på fotballtrening eller langrennstrening, når de ikke har noe der å gjøre, mener 24-åringen.

Han forteller også at pappa og trener Gjert Ingebrigtsen har jobbet med å gjøre Jakob til en løpestjerne, helt siden 16-åringen var i barnehagealder.

- Fra han var 3-4 år har Gjert sagt at han kan bli verdens beste. Sier han det mange nok ganger, så begynner Jakob å tro det selv, også.

- Jakob har jo alltid vært gullgutten til Gjert, som han har kunnet forme og guide fra han var veldig ung. Jeg og Henrik har vært prøvekaniner.

- Drømmer om VM

Med den formen Jakob Ingebrigtsen har vist denne sesongen, har det blitt prat på at han kan kvalifisere seg på 1500-meter til sommerens VM.

Unggutten tror det er mulig, men er usikker på om han får lov til å dra.

- Det er jo det jeg drømmer om, VM og OL, så du skal ikke se vekk ifra at jeg klarer det, men det er ikke noe mål i år, forteller 16-åringen.

- Men klarer jeg kravet, vil jeg selvfølgelig reise. Vi får se hva som skjer i den neste perioden, så får jeg snakke med Gjert, skulle VM bli aktuelt.

- Tror du han lar deg reise til VM?

- Det ville vært ganske sykt, for det skal løpes ekstremt fort for å komme dit. Pappa vil nok passe på at jeg har en god utvikling og at det kommer gradvis. Men løper du under 3.36 minutter, er du god nok for VM.

Minstemann Ingebrigtsen sier imidlertid at han først og fremst har som mål å løpe under 3.40 på 1500 meter i løpet av denne sesongen.

Unggutten har nå en pers på 3.42,44 på 1500 meter.

VM-kravet er altså på 3.36 minutter.

Neste mulighet for å se unggutten i aksjon, er under Diamond League-stevnet i svenske Stockholm. Det arrangeres 18. juni.

Følg Nettavisen Sport på Snapchat!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere