Gå til sidens hovedinnhold

Frikjent for doping

Idrettens voldgiftsrett (CAS) har opphevet dopingdommen mot den olympiske mesteren.

Idrettens voldgiftsrett (CAS) har opphevet dopingdommen mot den estiske langrennsløperen Andrus Veerpalu, melder Aftenposten.

Veerpalu ble utestengt i tre år etter funn av veksthormoner i prøver tatt av ham i forkant av VM i Holmenkollen for to år siden. Han testet positivt på HGH i februar 2011.

Rett etterpå la han opp.

Veerpalu har hele tiden nektet for at han har brukt ulovlige stoffer. Finske og estiske medier har naturlig nok store oppslag om frikjennelsen.

Den finske avisen Iltalehti skriver om beslutningen til CAS der grunnlaget for dopingdommen blir revet bort. De hevder at det er benyttet feil bruk av terskelverdier for veksthormoner. Det er altså snakk om en prosedyrefeil.

Ikke bevis
CAS sier i en uttalelse at de er fornøyd med selve testmetoden foretatt av det internasjonale skiforbundet (FIS), men at den likevel ikke kan benyttes som et fullverdig bevis for dopingbruk. De mener at selve testen for å avsløre bruk av veksthormoner er god nok og basert på riktige vitenskapelige antakelser og metoder. CAS mener at mye tyder på at Veerpalu faktisk har benyttet seg av veksthormoner, men at FIS ikke fulgte opp prosedyrene for bruk av korrekte terskelverdier. og da mener de også at utestengelsen av Veerpalu ikke kunne opprettholdes.

Rett skal være rett
Den doble OL-vinneren uttalte seg til CAS på forsommeren i 2012. Kjennelsen fra CAS har latt vente på seg. 42 år gamle Veerpalu tok OL-gull på 15 kilometer klassisk både i 2002 og 2006.

– Idrettsutøvere er også uskyldige til det motsatte er bevist. Rett skal være rett. Idretten har et innarbeidet system for hvordan slike saker skal behandles, og det tar vi selvfølgelige til etterretning, sier Åge Skinstad, langrennssjef i Norges Skiforbund, til Aftenposten og understreker at han har for lite kjennskap til slutningen til CAS til at han kan kommentere dette videre.

FIS er også pålagt å betale i overkant av 60.000 kroner til Veerpalu som blant annet skal dekke hans sakskostnader. (©NTB)

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken