Frikjent for pokerturnering

Foto: (Privat)

Geir Egholm er frikjent i lagmannsretten.

28.06.13 15:25

Geir Egholm (38) nektet å vedta et forelegg på 12.000 kroner han fikk etter en razzia og ha erkjent at han var leder for en Texas Hold'em-turnering.

Grunnen er at han mener at turneringspoker ikke er å regne som et lykkespill, men derimot et ferdighetsspill på lik linje med sjakk.

Saken gikk så til Drammen tingrett, der han i fjor ble idømt en bot på 10.000 kroner for forholdet.

«Under tvil»
Dommen ble anket videre og på fredag ble han enstemmig frikjent av Borgarting lagmannsrett.

Du kan lese hele dommen her.

«Lagmannsretten har under tvil kommet til pokerspillet Texas Hold`em ikke er å lykkespill, og at Egholm må frifinnes for overtredelse av straffeloven § 383,» heter det i dommen.

- Jeg er grisefornøyd. Ekstremt fornøyd. Jeg har følt meg sikker i min sak hele veien, fordi dette er en tankesport, sier Geir Egholm til Nettavisen.

- Poker er en sport
- Poker er som annen sport med deltakeravgift og premiering. Som golfturneringer hvor det delvis er deltakeravgift og sponsorbetalinger, men i poker kan man ikke ha sponsorbetalinger, da det ikke er lov å reklamere for pokerspill i Norge, sier Egholm.

Stridens kjerne er hvorvidt det kreves ferdigheter for å kunne spille turneringspoker, eller om alt er basert på flaks.

- Jeg er meget fornøyd, og jeg regner med at den blir anket. Den siste meldingen jeg fikk fra aktor når vi stod på utsiden og røyket var: «Vi sees i Høyesterett».

«Lagmannsretten legger til grunn av Texas Hold`em er et spill hvor dyktighet er av vesentlig betydning for utfallet av en turnering, men hvor også tilfeldighetene spiller en stor rolle.»

- Ekstremt stort steg
Egholm sier at dersom han også vinner frem i Høyesterett kan det føre til at poker nå blir legalisert.

- I teorien kan det føre til at poker blir legalisert, ja. Vi har en del andre lover som de kan gå på. Men dette er et ekstremt stort steg forover for verdens største tankesport i Norge, sier Egholm.

- De jeg har rukket å snakke med er veldig positive. Masse gratulasjoner og det detter inn gratulasjoner på Facebook, selv om jeg ikke har lagt ut noe selv.

- Så nå slipper du å betale for å delta i turneringer på en stund?

- Hehehe, man kan alltids håpe, sier Egholm og ler.

- Godt fornøyd
Egholms advokat, Elisabeth Myhre, sier til Nettavisen at hun er godt fornøyd med dommen:

- Min klient og jeg er naturligvis godt fornøyd med dommen. Retten har vært enig med oss i at denne form for poker ikke rammes av straffeloven, sier Myhre til Nettavisen.

Hun forteller at hennes klient har vært veldig opptatt av at denne pokerform er en tankesport, og det er mye arbeid som ligger til grunn for denne saken.

- Både min klient og jeg er derfor veldig tilfreds med å ha blitt hørt.

Her kan du ta Nettavisens valgtest!

300.000 spiller på nett
Rundt 300.000 nordmenn spiller på nett. Hvis dommen blir stående, betyr det at mange av de klubbene som i dag kun arrangerer turneringer - ikke såkalte «cashgames» - blir legale.

Det vil også bety at de tusen nordmenn som årlig har reist utenlands for å spille norgesmesterskap (NM) vil kunne gjøre dette i Norge.

Det er foreløpig ikke klart hvorvidt dommen blir anket:

- Vi skal gå nærmere gjennom dommen, og så skal statsadvokatembetet vurdere om saken skal ankes til Høyesterett. Vi mener at å legalisere et slik spill, kan ha uheldige side-effekter, sier politiadvokat Ninne Snorrason ved Søndre Buskerud politidistrikt til Nettavisen.

Ankefristen er på to uker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.