*Nettavisen* Sport.

Fristes ikke av utbryternes NBA-modell og tsjekkiske milliarder

Foto: LUK BENIES (Afp)

- Dette er ikke den rette veien, sier briten om World Series Cycling.

27.11.13 16:29

Søkkrike Zdenek Bakala er en av dem som vil tvinge sykkelsporten ut av det internasjonale sykkelforbundets klør.

Omega Pharma-Quick Step-eieren støtter et prosjekt kalt «World Series Cycling», som skal gi sykkellagene mer makt over eget produkt og innhold.

Flere World Tour-lag har også gått ut med støtte til initiativet.

Ingen søtte fra Cookson
I februar hadde businessmennene Jonathan Price og Thomas Kurth et møte med TV-produsentene BSkyB om prosjektet.

Les også: Åtte lag vil ut av sykkelsporten

World Series Cycling planlegger i første omgang ti ritt på sykkelkalenderen. De ønsker også en mer gavmild fordelingsnøkkel blant lagene som deltar.

Kanskje ikke så overraskende, men UCI-sjef Brian Cookson er ikke positivt innstilt til prosjektet:

- Dette er ikke den rette veien videre, sier han til Bloomberg.

Ideer fra NBA og NFL
Initiativtakerne har likevel flere gode momenter i sin businessmodell. Kurth har tidligere jobbet for interesseorganisasjonen G14 som la UEFA og FIFA under sterkt press for noen år tilbake.

Også der var tanken å lage en «utbryterliga» der klubbene, og ikke forbundet, skulle få mest av kaka.

Price har spesialisert seg på TV-rettigheter. Flere av ideene bak konseptet er hentet fra NBA (den amerikanske basketballigaen) og NFL (amerikansk fotball).

Lagene får ikke nok penger
I World Series drives idretten som ren business via et privat selskap. Her kan selskapet dra inn sponsoravtaler som gjelder hele ligaen, og tanken er at man vil gjøre seg mindre avhengige av eksterne sponsorer.

Slik prøver man også å holde lagene – og sponsorene – mindre flyktige enn tilfellet er innenfor sykkelsporten i dag.

Bare foran neste sesong legger Euskaltel-Euskadi, Vacansoleil-DCM, Sojasun, Cerlan-Euphony og Champion System ned satsingen. Det bringer flerfoldige titalls ryttere ut i lediggang.

I tillegg sliter en rekke forbund og rittarrangører med nedgangstidene i Europa. Trøbbel for rittarrangører gir igjen mindre premiepenger til lag og ryttere.

- Paris-Lyon mindre spennende enn Paris-Roubaix
Denne problematikken er essensiell for Cookson å løse i sitt nye virke. Under valgkampen gikk han blant annet på valg med lovnad om å «overhale sykkelsporten og å styrke dens betydning i den olympiske bevegelsen» og å «vokse globalt».

Konfrontert med planene til World Series Cycling, peker Cookson på følgende moment:

- Jeg mener sykkelsportens historiske arv er veldig viktig. Man kan, for eksempel, laget et ritt mellom Paris og Lyon, men det vil aldri bli like heftig som Paris-Roubaix.

En annen utfordring er at flere rittarrangører også eiere TV-rettighetene, noe som gjør at lagene sitter igjen med smuler av sitt eget produkt.

- Vi er nødt til å finne en måte som gjør lagene bærekraftige, ellers vil vi alle havne i en nedadgående spiral, mener Cookson.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.