AX 3 DOMAINES/OSLO (procycling.no): Den første skikkelige fjelletappen i Tour de France blir som regel en forsiktig observasjonsrunde for sammenlagtgutta, hvor de analyserer hver eneste bevegelse hos konkurrentene.

Slik ble det ikke på åttende etappe til Ax 3 Domaines.

I det som var en storslått maktdemonstrasjon pulveriserte Team Sky feltet av favoritter på siste stigning mot mål.

Under stekende fransk sol kjørte formidable Chris Froome (Team Sky) de siste fem kilometerne i ensom majestet og krysset målstreken 51 sekunder foran lagkompis Chris Porte, som ble nummer to.

Dermed distanserte de Alberto Contador, Alejandro Valverde og de andre sammenlagtfavorittene.

- Jeg kan ikke være mer fornøyd. Det har vært en nervøs uke inn mot denne dagen. Dette er den første dagen for sammendraget og vi kunne bedt om mer. Dette er en drøm, sier Froome som med dagens dominante prestasjon overtok den gule trøyen fra Daryl Impey (Orica-GreenEdge).

Klatret inn i gult
Froome blir dermed den sjette briten til å ikle seg gul trøye. Den kenyanskfødte briten leder sammenlagt med 51 sekunder foran andremann Porte.

Alberto Contador, som var regnet som Froomes største konkurrent, tapte nesten to minutter til briten.

Den store ledelsen til tross, Froome tar ikke sammenlagtseieren på forskudd.

- Vi ble satt under press, men dette er bare den første fjelletappen. Det er mye tøff kjøring igjen. Men nå har vi gult. Det er en bra måte å starte i fjellene på, sier sammenlagtlederen.

Knuste Evans
Mens spanjolene Contador og Valverde tapte drøye minuttet til Froome, fikk BMC-rytterne Cadel Evans og Tejay van Garderen det mye verre.

Evans tapte fire minutter, mens amerikanske van Garderen havnet hele tolv minutter etter.

- Jeg var ikke på mitt beste i dag, men jeg hadde ingen anelse om at differansene skulle bli så store, sier Evans.

- Dette er den verste etappen min noen gang. Det er over for min del, slår australieren fast.

Første dag i fjellene
Etter to spurtetapper endret Tour de France karakter fullstendig med en 195 kilometer lang etappe inn i Pyreneene. Massive Porte de Pailhères (15.3 kilometer, 8 prosent), tett fulgt av toppfinish på Ax 3 Domaines (7.8 kilometer, 8.2 prosent) utgjorde finalen av en svært krevende dag i høyfjellet.

De første 130 kilometer var derimot lettkuperte og det var her dagens brudd pilte avgårde. Jean-Marc Marino (Sojasun), Johnny Hoogerland (Vacansoleil), Rudy Molard (Cofidis) og Christophe Riblon (AG2R) opparbeidet seg en solid ledelse – på det meste over ni minutter.

Franske Riblon befant seg i godt kjent terreng ettersom han vant etappen sist gang touren besøkte Ax 3 Domaines i 2010. Men selv ikke lokalkunnskapen til den 32 år gamle AG2R-rytteren var nok til å holde unna for feltet denne gangen.

Bruddet hentet – Quintana angrep
For ved bunnen av etappens nest siste stigning var to små minutter alt bruddet hadde å vise til, idet Froomes Team Sky og Contadors Saxo-Tinkoff kjørte hardt i front av hovedfeltet – tidvis assistert av nederlandske Belkin.

13 kilometer før toppen av Pailhères gikk bruddet i oppløsning da Riblon angrep på egenhånd.

Han fikk etter hvert besøk av Nairo Quintana (Movistar), som støtet seg opp fra hovedfeltet. Den kolombianske klatrespesialisten satte ikke lenge med franskmannen før han støtet igjen. Quintana kunne dermed gå over Pailhères i ensom majestet.

Overlegne Sky
Men inn i siste stigning skrudde Team Sky opp tempoet og lot seg på ingen måte affisere av den offensive kolombianeren.

Edvald Boasson Hagen, Vasil Kyrienka, Peter Kennaugh bidro alle til å holden farten opp, før Porte og Froome overtok hovedrollene.

En etter en falt sammenlagtkanonene av. Ryder Hesjedal, Cadel Evans, Tejay van Garderen, Joaquim Rodriguez og til slutt Alejandro Valverde var ikke kapable til å følge Team Sky-tandemet.

I det som så ut som et rittdefinerende øyeblikk dampet Froome og Porte i fra. Belønningen ble de to første plassene både på etappen og sammendraget.

Resultater:

HTML EMBED

LIVE

HTML EMBED

Bakgrunn
- Endelig, er det mange Tour de France-elskere som sier denne vakre lørdagen i juli.

- Hvorfor? spør du kanskje.

- Jo, fjellene i Tour de France begynner.

Som i 2012 har arrangøren plukket ut en kort, men bratt bakke.

Chris Froome vant da etter knappe seks brutale kilometer opp til La Planche des Belles Filles.

Nybakt klassiker
Nå venter 7,8 kilometer opp til Ax 3 Domaines, som brukes for femte gang siden debuten i 2001.

Det er relativt flittig, og bakken har blitt en liten klassiker for undertegnede.

Du husker kanskje Carlos Sastre feire med smokken til sinn sønn i 2003? Eller den vanvittig offensive kjøringen blant favorittene i 2005?

Felix Cardenas var den første vinneren her i 2001, da han i kjent stil feiret stående over målstreken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lureløp
I 2010, da touren var her sist, var det Christophe Riblon som vant etter et brudd. Men bak hos favorittene var det lurespillet mellom Andy Schleck og Alberto Contador som fikk oppmerksomheten.

De to brydde seg bare om hverandre, og lot Denis Mensjov og Samuel Sanchez bare kjøre ifra.

Til slutt fikk det ikke den helt store innvirkningen, men du verden så morsomt det var!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Prefekt springbrett i forkant
Denne gangen, som de to foregående, har arrangøren valgt ut Col de Pailhères som springbrett før selve finalen. Vi snakker 15 kilometer med åtte prosent i snitt. Årets første høykategori.

Selv om utforkjøringen er noe slakere enn klatringen, så smeller man rett inn i målbakken, noe som gjør at man fint kan prøve seg tidlig.

Det var akkurat det som skjedde i 2005.

T-Mobile-laget satte inn et dødelig tempo i bakken, før Vinokourov støtet. Deretter presterte Jan Ullrich, i ekte T-Mobile-stil, å hente inn sin egen lagkamerat.

Etter flere tempoøkninger av blant annet Ivan Basso og en purung Andrej Kasjetsjkin, satt Armstrong igjen alene med Basso, Ullrich, Levi Leipheimer og Floyd Landis.

Amerikaneren var isolert allerede etter tre kilometer av bakken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Østerriksk bruddseier
Samtidig var det et stort brudd på etappen. Én rytter holdt unna, og det var østerrikske Georg Totschnig.

Gerolsteiner-rytteren var overlykkelig over seieren, etter at han hadde holdt på å bryte rittet etter den første uka.

Ivan Basso og Lance Armstrong kom inn mer eller mindre sammen, mens Jan Ullrich måtte slippe en liten luke på den siste kilometeren.

Siden «vant» Lance Armstrong sin sjuende Tour de France.

PS: Samtlige vinnere av etapper til Ax 3 Domains har vært i et tidlig brudd.