Gå til sidens hovedinnhold

Froome knuste rivalene

Ingen kunne følge Froome opp Mont Ventoux. Nå leder briten Tour de France med over fire minutter.

MONT VENTOUX/OSLO (procycling.no): Mytiske Mont Ventoux var arena for avslutningen av den 15. etappen i Tour de France.

Etappens brudd ble hele tiden holdt på under fire minutters avstand av feltet.

Dermed ble det klatremusene som skulle gjøre opp om seieren, etter at Peter Sagan plukket full pott på den innlagte spurten ved å være i bruddet.

Nairo Quintana var den første sammenlagtkanonen som angrep, med drøyt 12 kilometer igjen til mål.

Sky-kjør
Det tvang Team Sky frem med Peter Kennaugh og Richie Porte. Sakte, men sikkert tok Quintana igjen Mikel Nieve som hadde stukket litt tidligere.

I jakten på tetduoen satt Riche Porte opp et vanvittig tempo. Med åtte kilometer igjen var det kun Chris Froome og Alberto Contador som kunne følge australieren.

Med 7,2 kilometer igjen angrep Chris Froome. Alberto Contador hadde ingen mulighet til å følge briten i ledertrøyen. Froome tok fort igjen Quintana. Heller ikke colombianeren skulle få sitte på hjul, og Sky-rytteren angrep på direkten. Likevel klarte Quintana å bite seg fast.

Froome tok mesteparten av drajobben i front, med et par mislykkete forsøk på å riste av seg Movistar-klatreren.

Duoen økte og økte ned til Contador og Nieve som gjorde det de orket, men klarte ikke å holde farten til teten. Minuttet bak dem igjen kjempet blant annet Jakob Fuglsang, Joaquin Rodriguez, Laurens Ten Dam, Bauke Mollema og Roman Kreuziger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Froome distanserte alle
1,3 kilometer fra mål avgjorde Froome kampen om etappeseieren. Quintana hadde ikke sjanse til å følge Froomes enorme tempo.

Dermed tok briten sin andre seier i årets Tour de France. Han økte også ledelsen i sammendraget. Nå er det vanskelig å se at noen kan ta igjen den overlegne Sky-rytteren.

I mål var han 29 sekunder foran Nairo Quintana. Joaquin Rodriguez hadde en fantastisk avslutning, og tok igjen Nieve og Contador. Nieve ble nummer tre, 1.23 bak Fromoe, rett foran Rodriguez. Contador ble hentet av Kreuziger og klokket inn 1.40 bak Froome.

Skrøt av Quintana
Rett etter kom også Fuglsang, Ten Dam og Mollema.

- Jeg forestilte meg ikke dette. Denne bakken betyr så mye for rittet. Jeg trodde ikke jeg kom til å vinne etappen. Jeg trodde jeg måtte la Quintana ta den. Målet mitt var å ta mer tid i sammendraget. Jeg kan ikke tro det, sier Froome i seiersintervjuet.

- Jeg forventet at han (Quintana, red.anm) skulle gå senere. Jeg trodde ikke det skulle være så ille å ta ham igjen. Jeg trodde han kom til å vinne etappen. På de to siste kilometerne ble han sliten og klarte ikke å holde følge lenger.

Froome leder nå sammendraget med fire minutter og 14 sekunder på Bauke Mollema. Elleve sekunder bak ligger Alberto Contador på en tredjeplass.

- Det var en tøff start på etappen, så kjørte Team Sky veldig hardt. Det virker som at Froome er for vanskelig å slå, men vi vil prøve helt til Paris, sier Kreuziger til Eurosport etter målgang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Froome er best
Etter å ha blitt kritisert de senere dagene, viste Sky at de har et sterkt lag. Peter Kennaugh og Richie Porte dro Froome i perfekt posisjon, før hovedpersonen avgjore på egenhånd.

- Vi var urolig for hvem som skulle gå i brudd, Europcar gikk front og dro da Rolland kom imellom. Vi ønsket å få Kennaugh, Porte og Froome sammen i bunn av bakken. Det gjorde vi perfekt, sier Sky-sjef Dave Brailsford til Eurosport.

- Froome viste at han for øyebklikket er verdens beste klatrer. Han prøvde nok å få så mye som mulig på konkurrentene. Han visste han har en hviledag i morgen, og ville bare gi alt i dag. Han har hele tiden vært rolig og full av selvtillit i dette rittet.

Fornøyd Nordhaug
Lars Petter Nordhaug kom i mål rett i overkant av 13 minutter bak vinnende Froome.

- Det gikk ikke nedover i alle fall. Det var tungt, men det var ikke bare bakken som ar tung i dag. Det har vært råkjør fra start til mål. Jeg har ikke hatt så vondt i beina siden forrige søndag, sier Nordhaug til TV 2.

- Jeg er fornøyd med min egen kjøring. Jeg han med til det var rundt 20 mann igjen, og fikk gitt de andre litt vann og mat.

Også Alexander Kristoff kom seg greit innenfor tidslimiten.

Resultater, 15.etappe:
1. Chris Froome (Team Sky) 5.48.45
2. Nairo Quintana (Movistar) +29
3. Mikel Nieve (Euskaltel) +1.23
4. Joaquin Rodriguez (Katjusja) s.t.
5. Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff) +1.40
6. Alberto Contador (Saxo-Tinkoff) s.t.
7. Jakob Fuglsang (Astana) +1.43
8. Bauke Mollema (Belkin) +1.46
9. Laurens Ten Dam (Belkin) +1.53
10. Jean-Christophe Peraud (Ag2r) +2.08
(..)
48. Lars Petter Nordhaug (Belkin) +13.16
169. Alexander Kristoff (Katjusja) +32.36

Sammenlagt:
1. Chris Froome (Team Sky) 61.11.43
2. Bauke Mollema (Belkin) +4.14
3. Alberto Contador (Saxo-Tinkoff) +4.25
4. Roman Kreuziger (Saxo-Tinkoff) +4.28
5. Laurens Ten Dam (Belkin) +4.54
6. Nairo Quintana (Movistar) +5.47
7. Jakob Fuglsang (Astana) +6.22
8. Joaquin Rodriguez (Katjusja) +7.11
9. Jean-Christophe Peraud (Ag2r) +7.47
10. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) +7.58
(..)
56. Lars Petter Nordhaug (Belkin) +01.09.01
136. Alexander Kristoff (Katjusja) 02.13.54

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke)

LIVE

HTML EMBED

Bakgrunn
Tour de Frances 15. etappe er en de fleste i feltet har gruet seg til lenge. Det er rittets lengste etappe og på ingen måte noen trilletur gjennom det franske landskapet.

Noen småkneiker i form av tre fjerdekategoristigninger tidlig på etappen gir angrepsvillige ryttere muligheten til å komme av gårde i brudd.

Siden det er Frankrikes nasjonaldag vil det garantert være mange hjemmeryttere som vil gå i kjelleren for å komme med i dagens brudd. Der håper vi nordmenn også å se Lars Petter Nordhaug.

Når bruddet først er etablert blir det spennende å se hvor mye tid de får. Sky Procycling har virket svekket, og det er heller tvilsomt om de vil svi av for mye krutt før den nådeløse avslutningen på etappen.

Det er nemlig det legendariske fjellet Mount Ventoux som avslutter etappen. Det 20,8 kilometer lange fjellet vil bli en enorm test på slutten av den 242,5 kilometer lange etappen.

Les også: Dette er «Beistet i Provence»

Ventoux har en lang historie og de fleste klatrestjernene drømmer om å seire på toppen av «det skallede» fjellet.

Dermed blir det trolig, til tross for hardkjøret de seneste dagene, en ny eksplosiv etappe med mye spenning og mange ryttere som drømmer om at deres største dag på sykkelsetet skal komme akkurat i dag.

Det er ingen tvil om at rytterne i dag vil gjøre seg fortjent til mandagens hviledag med offensiv og aggressiv sykling. Det lover svært godt for oss TV-tittere.

Kommentarer til denne saken