*Nettavisen* Sport.

Froome reddet gult da Sky kollapset

Foto: JEFF PACHOUD (Scanpix/Afp)

Kapteinen var isolert i over 100 kilometer.

07.07.13 17:19

BAGNÈRES-DE-BIGORRE/OSLO (procycling.no): Etter å ha festet et jerngrep rundt den gule trøyen på Ax 3 Domaines lørdag ble Chris Froome og Team Sky angrepet fra alle bauger og kanter under Tour de Frances niende etappe til Bagnères-de-Bigorre søndag.

I det som var en høydramatisk fjelletappe gjennom Pyreneene mistet Froome sine to viktigste hjelpere, Richie Porte og Peter Kennaugh, allerede på første av de fem kategoriserte stigningene.

Sky-kapteinen maktet likevel å forsvare ledelsen sammenlagt på etappen som ble vunnet av Daniel Martin (Garmin).

Porte kollapset imidlertid fullstendig, havnet 18 minutter bak i mål og mistet sin andreplass i sammendraget.

I tillegg havnet Sky-lagets road captain, hviterusser Vasil Kiryienka, utenfor tidslimiten og er dermed ute av rittet.

Nå leder Froome med 1.25 til Alejandro Valverde (Movistar), mens Bauke Mollema (Belkin) ligger på tredjeplass 1.44 bak.

- Jeg skal ikke lyve, det var en veldig hard dag for meg, kanskje den hardeste noensinne. Jeg hadde likevel kontroll. De andre langene måtte kjøre, og dermed ble taktikken enkel for min del. Men gitt alt arbeidet laget mitt gjorde i går er det ikke rart at de sliter i dag, forteller Froome etter etappen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Angrepet fra start
Sårbar og isolert ble gul trøyebærer Froome satt under markant press fra Garmin-Sharp, Movistar og Saxo-Tinkoff, som angrep briten gjentatte ganger på starten av den 165.5 kilometer lange etappen.

Det var derfor lite som minnet om et alt-erobrende Sky da australske Porte, andremann i sammendraget, strevde på Col de Val Louron-Azet midtveis. Samtidig satt Froome alene med blant andre seks Movistar-ryttere – inkludert Valverde, tredjemann sammenlagt før dagens etappe.

Ved bunnen etappens siste klatring og 40 kilometer igjen til mål, satt spanske Valverde fortsatt med fire hjelperyttere. Men langs fjellsiden av La Hourquette d'Anciza (9.9 kilometer, 7.5 prosent) kom aldri det siste, avgjørende nødestøtet mot Froome.

Irsk seier
Nairo Quintana testet Sky-kapteinen med fire halvskarpe akselerasjoner, men den klatresterke kolombianeren viste ingenting som affiserte mannen i gult.

I stedet var det Dan Martin (Garmin) og danske Jacob Fuglsang (Astana) som pilte avgårde og dannet et brudd som skulle holde helt inn til målstreken i Bagnères-de-Bigorre.

Klikk på bildet for å forstørre.

På oppløpet var irske Martin både smartest og sterkest. Garmin-rytteren spurtslo sin danske bruddkamerat uten store problemer. Martin ble dermed første irske rytter til å vinne en etappe i Tour de France på 21 år. Da vant Martins onkel - Stephen Roche.

- Jeg har kjørt siste 30 kilometerne før. Jeg er heldig som hadde Fuglsang med meg. Det var nesten så jeg håpte vi ble hentet fordi det var så hardt på slutten. Det var bra kjørt av laget hele veien. Vi hadde folk i brudd fra starten av. Jeg var trygg på at jeg var raskest i spurten, forteller Martin, som tidligere i år vant Liege-Bastogne-Liege og Katalonia rundt.

Alle de tre norske kom seg til mål et godt stykke bak vinneren.

Saken oppdateres!

Resultater:

HTML EMBED

LIVE

HTML EMBED

Bakgrunn
Rytterne og vi som følger ivrig med har kommet fram til den niende etappen i Tour de France.

Det er en fjelletappe, men det er en type fjelletappe som kan bli en «hviledag» for favorittene.

Målgang er tre mil etter det siste fjellet, så det kan være mye å risikere ved å støte så langt fra mål.

Samtidig vet man aldri hva som kan skje. Samtlige ryttere som har ambisjoner i sammendraget er allerede akterutseilt, så de er pent nødt til å foreta seg noe. Derfor kan de like gjerne ta muligheten først som sist.

Nordhaug vil i brudd
Vanligvis får et brudd gå inn på disse etappene. Til nå har vi hatt sju vanlig etapper, og vi har ennå til gode å få et brudd som holder helt inn. I dag burde sjansene være større enn noen gang før i touren.

Lars Petter Nordhaug sparte seg med vilje i går, og er dermed klar for å prøve seg i dag, men det blir ikke enkelt.

- Jeg håper på å komme i brudd, men det blir nok en sinnssyk kamp for å komme med. Jeg kommer til å prøve. Nå hørte jeg at guttene ble nummer fire og fem i dag, så det er utrolig bra. Vi får se hvordan mulighetene blir. Jeg føler meg bra, men tempoet i en så lang stigning ble for tøft for min del, sa Lars Petter Nordhaug etter etappen til Ax 3 Domaines lørdag.

Fem fjell
Rytterne skal over totalt fem kategoriserte stigninger søndag, hvor fire av dem er av kategori én. Den siste er en andrekategori.

Totalt er 42,9 kilometer av totalt 168,5 kategorisert som stigning.

Rytterne skal også over klassiske Tour de France fjell som Col de Portet d'Aspet og Cold de Peyresourde.

Det siste fjellet for dagen er La Hourquette d'Anciza, som er 9,9 kilometer med 7,5 prosent i gjennomsnittelig stigning.

Det er ikke ventet at Edvald Boasson Hagen eller Alexander Kristoff vil prege dagens etappe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.