RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Froome sprakk på legendarisk fjell

Foto: Guillaume Horcajuelo (EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
Chris Froome gikk fullstendig tom opp Alpe d'Huez.

ALPE D'HUEZ/OSLO (procycling.no): Det ble voldsom dramatikk da favorittene klatret til målgang på legendariske Alpe d’Huez på den 18. etappen.

Chris Froome var helt utslitt fem kilometer før mål og måtte slippe Nairo Quintana (Movistar) og Joaquim Rodriguez (Katusha).

Les også: Sikret heltestatus i Tour de France

Gule trøya tom for krefter
Det var fullstendig slutt for den gule trøya, og hans to utfordrere økte forspranget. Froome hadde hjelperytter Richie Porte til å assistere seg.

Porte måtte hente en energibar for kapteinen sin snaut fem kilometer før målstreken på Alpe d'Huez. Da var det ordentlig krise for briten.

- Jeg var tom for sukker og måtte få i meg noe. Porte var sterkere enn meg, og jeg ba ham hente næring i lagbilen, forklarte briten like etter målgang til mediene, deriblant procycling.no, som var til stede.

- Jeg var helt ferdig. Det var godt for meg å ha med australieren opp fjellet, sa Froome til pressen.

Det er ikke lov for rytterne å hente mat og drikke fra lagbilen på de siste 20 kilometerne. Ekspertkommentator på britisk Eurosport Sean Kelly spekulerte etter etappen på om Froome vil få tidsstraff grunnet energibaren Porte hentet for ham på de siste fem kilometerne.

Arrangøren ga briten ei tidsstraff på 20 sekunder. Hjelperytter Porte fikk samme tidsstraff.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SEIER: Christophe Riblon vant etappen til Alpe d'Huez.
SEIER: Christophe Riblon vant etappen til Alpe d'Huez.

Drama om etappeseieren
Quintana og Rodriguez syklet fantastisk og økte forspranget til samtlige sammenlagtfavoritter.

Det var likevel ikke bare blant favorittene det var dramatikk på den 18. etappen. Foran dem kjempet nemlig to bruddryttere om etappeseieren.

Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) hadde rykket fra Cristophe Riblon (Ag2r) tolv kilometer før toppen av Alpe d’Huez. Amerikaneren fikk raskt et halvt minutts ledelse, men med mindre enn to kilometer igjen kom Riblon tilbake.

Angrep umiddelbart og vant
Franskmannen rykket direkte og distanserte 24-åringen umiddelbart. Det var regien til et fransk eventyr på den tøffe etappen.

Riblon startet feiringen 500 meter før mål og var i ekstase da han svinget inn på oppløpet. Med to armer hevet i været krysset han målstreken som vinner av den episke 18. etappen.

- Jeg har kjempet og kjempet for å gå i brudd i årets tour. Endelig klarte jeg det, og det var fantastisk at jeg klarte å vinne etappen, jublet han i målområdet.

Van Garderen, som lenge så ut til å gå mot etappeseieren krysset målstreken som andremann, et snaut minutt bak franskmannen.

- Jeg trodde at Van Garderen kom til å vinne etappen, men med fem kilometer igjen begynte sportsdirektøren å skrike at amerikaneren hadde sprukket. Jeg trodde ikke noe på det, men da jeg så ham med tre kilometer igjen skjønte jeg at jeg hadde muligheten, forklarte Riblon.

Moreno Moser (Cannondale) endte på tredjeplass etter å ha blitt parkert av de to andre i bruddet.

Porte hjalp Froome
Bak bruddrytterne jobbet Rodriguez og Quintana sammen og økte forspranget til Froome, som ble reddet av en kjøresterk Porte. Australieren jobbet og slet for kapteinen sin og klarte å holde duoen foran dem på 30 sekunders avstand.

Quintana og Rodriguez kom sammen til målstreken. Quintana spurtet inn til fjerdeplass et par sekunder foran Rodriguez.

Porte og Froome kom halsende 1’06 bak duoen.

Tapte mer enn ett minutt
Det var et stort tap for den gule trøya. Likevel økte han sammenlagtledelsen da hans to nærmeste konkurrenter Alberto Contador og Roman Kreuziger (Team Saxo-Tinkoff) begge kom i mål bak briten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TAPTE, MEN ØKTE: Chris Froome gikk sukkertom fem kilometer før mål på Alpe d'Huez og tapte et drøyt minutt til Quintana og Rodriguez. Likevel økte han sammenlagtledelsen til mer enn fem minutter.
TAPTE, MEN ØKTE: Chris Froome gikk sukkertom fem kilometer før mål på Alpe d'Huez og tapte et drøyt minutt til Quintana og Rodriguez. Likevel økte han sammenlagtledelsen til mer enn fem minutter.

Saxo-Tinkoff-duoen forsøkte å angripe i utforkjøringen ned fra Col de Sarenne før den siste klatringen opp Alpe d’Huez. Det var nytteløst, og det fikk de betale for da alt ble avgjort.

Quintana klatret til tredjeplass i sammendraget. Nå er den lille colombianeren bare 21 sekunder bak Contador på andreplass.

Store tapere i sammendraget
Etappen skilte virkelig klinten fra hveten. Nordhaugs kapteiner Bauke Mollema og Laurens Ten Dam tapte flere minutter til rivalene sine. I målområdet takket Mollema Nordhaug for innsatsen.

- Nordhaug og Robert Gesink gjorde en kjempejobb for meg. Jeg må virkelig takke dem for det de gjorde for meg. Det var en elendig dag for meg. Jeg måtte kjempe for hver eneste meter, sa Mollema i målområdet.

Resultater:
1. Cristophe Riblon (Ag2r) 4'51'32
2. Tejay Van Garderen (BMC Racing Team) + 59
3. Moreno Moser (Cannondale) + 1'27
4. Nairo Quintana (Movistar) + 2'12
5. Joaquim Rodriguez (Katusha) + 2'15
6. Richie Porte (Sky Procycling) + 3'18
7. Chris Froome (Sky Procycling) samme tid
8. Alejandro Valverde (Movistar) + 3'22
9. Mikel Nieve (Euskaltel) + 4'15
10. Jakob Fuglsang (Astana) s.t.
(...)
32. Lars Petter Nordhaug (Belkin Pro Cycling Team) + 7'09
Alexander Kristoff (Katusha)

Sammenlagt:
1. Chris Froome (Sky Procycling) 71'02'19
2. Alberto Contador (Team Saxo-Tinkoff) + 5'11
3. Nairo Quintana (Movistar) + 5'31
4. Roman Kreuziger (Team Saxo-Tinkoff) + 5'44
5. Joaquim Rodriguez (Katusha) + 5'58
6. Bauke Mollema (Belkin Pro Cycling Team) + 8'58
7. Jakob Fuglsang (Astana) + 9'33
8. Michael Rogers (Team Saxo-Tinkoff) + 14'26
9. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) + 14'38
10. Laurens Ten Dam (Belkin Pro Cycling Team) + 14'39
(...)
Lars Petter Nordhaug (Belkin Pro Cycling Team)
Alexander Kristoff (Katusha)

Vi fulgte etappen LIVE

HTML EMBED

Bakgrunn
I 1979 syklet Tour de France-rytterne Alpe d'Huez to ganger på en dag, men det var fordelte på to deletapper.

34 år senere skal de igjen sykle den to ganger, men på samme etappe.

For å gjør herligheten mulig må rytterne over andrekategorien Col de Sarenne etter toppen av Alpe d'Huez. Deretter venter en spektakulær utforkjøring på til dels dårlig underlag.

Chris Froome leder rittet sammenlagt, og har gode minner fra Alpe d'Huez. I 2008 debuterte han i rittet for Barloworld, og satt lenge med favorittgruppa på stigningen. Til slutt måtte han gi seg og slippe Denis Mensjon, etter at han ikke hadde spist nok underveis og gikk på en smell.

Saxo Tinkoff Bank kommer etter all sannsynlighet til å angripe Froome og den gule ledertrøya. De ligger som nummer to og tre i sammendraget, med Alberto Contador og Roman Kreuziger.

Vi har to norske deltakere igjen etter at Edvald Boasson Hagen måtte bryte på grunn av brudd i skulderen. For Alexander Kristoff dreier det seg om å overleve, mens vi kan håpe på å få se Lars Petter Nordhaug i et brudd.

Du følger hele herligheten LIVE her hos procycling.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere