Siden januar har Chris Froome utkrystallisert seg som den store favoritten til å vinne årets Tour de France.

Tour of Oman, Critérium International, Tour de Romandie og Critérium du Dauphiné endte alle med seier for Team Skys relativt nye grand tour-kaptein.

Dermed har Froome hatt en ganske identisk oppbygning til touren til den Bradley Wiggins hadde i fjor. Men sammenlikner vi årets prestasjoner mellom de to Sky-stjernene, fremstår de som ganske forskjellige ryttere.

Regjerende Tour de France-mester Wiggins har ennå ikke kommet seg etter kneskaden og sykdommen som satte ham ut av spill under Giro d’Italia i mai. Det betyr at Team Sky mønstrer en ni-manns tropp uten den olympiske mesteren når touren startet 29. juni.

Dermed slipper Froome å forholde seg til sin eldre mester og den mye antesiperte lederskapsduellen internt i det britiske storlaget.

- Presset fra media blir nok mindre når han er borte, med tanke på spørsmålet om hvem som skal lede laget. Det er en lettelse, sier Froome til BBC Sport.

Den kenyanskfødte briten har også reflektert over hva laget mister rent sportslig uten Wiggins. Fjerde etappe i årets Le Tour er en 25 kilometer lang lagtempo i Nice. Der vil Wiggins’ styrke være savnet, ifølge Froome.

- Det gjør noen ting enklere at han ikke kjører. Men det er også et tap for laget. Vi mister motoren hans på lagtempoen og i fjellene, forteller 28-åringen – som etter Dauphiné har hatt en ukes rekognosering i Alpene med Richie Porte, Edvald Boasson Hagen, David Lopez og briten Peter Kennaugh.

«Le duell à la Contador»
Hvis Wiggins’ Tour de France-seier var et mesterverk tuftet på emfatisk tempodominans og defensiv kalkulasjon i fjellene, kan Froomes forsøk på gul trøye bli en mer eksplosiv affære, et realt basketak i fjellene mot spanjol Alberto Contador.

Begge er kjent for å lyse opp i det kuperte terrenget, men så langt denne sesongen virker Froome å ha et kontrollerende grep om sin store konkurrent fra Saxo-Tinkoff-laget.

- Jeg har funnet ut av Contador og forventer at han er på et annet nivå under Tour de France, hvor alle leverer litt ekstra. Men jeg tror ikke vi trenger å være bekymret for ham. Vi har bevist at vi kan slå Contador, sier en selvsikker Froome.

Frykter ikke pressen
En annen utfordring blir hvordan håndtere å være i medias skarpe søkelys. Bæreren av den gule trøyen utfordres alltid på kontroversielle tema som doping og bruken av ulovlige metoder – hvilket ikke falt i god jord hos fjorårsvinner sir Bradley Wiggins.

Men skulle Froome ikle seg «le maillot jaune» - hvilket er veldig sannsynlig – skal ha være forberedt må hardkjøret fra den alltid tilstedeværende pressen.

- Jeg skal være åpen for slike spørsmål – uten tvil, lover Tour de France-aspiranten.

I den darwinistiske sykkelverdenen kommer man ikke langt som grand tour-rytter uten spisse albuer. Nå må Froome finne seg i å være solens kjerne i Sky-systemet, noe han virker mer komfortabel med enn Wiggins.

Foran kamera er han disiplinert som en diplomat. I fjellene er han ofte rebelsk og uforutsigbar. Med andre ord: Wiggins’ komplette motstykke.