HOLMENKOLLEN (Nettavisen): I 2010 sto dagens skianlegg i Holmenkollen klart med en prislapp på 1,8 milliarder kroner.

I dag er det flere som fortviler over situasjonen i deler av anlegget.

Planen var i utgangspunktet at Holmenkollbakken skulle være et helårsanlegg, men 13 år og to byråd senere står Holmenkollbakken fortsatt ubrukt store deler av året.

Kollenhopp og Norges Skiforbund har i flere år jobbet for å gjøre om Holmenkollen til et helårsanlegg ved å legge plast i hoppbakken, men mangler fortsatt endelig godkjenning av Oslo kommune som eier anlegget. Det til tross for at Skiforbundet selv akter å ordne med finansieringen.

Nå gir borgerlig side i Oslo med Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti full støtte til prosjektet.

– Når man ser på totalkostnaden for å legge plast, så er det nesten absurd at det ikke allerede er gjort når man tenker på hvor mye som er investert i dette hoppanlegget fra før av. Her skulle det vært helårshopping for lenge siden, sier bystyremedlem Lars Petter Solås (Frp) til Nettavisen.

Eirik Lae Solberg, byrådslederkandidat for Oslo Høyre, sier til Nettavisen at de nå vil utfordre dagens byråd med å sette i gang arbeidet så fort som mulig.

– Man får en bakke som kan brukes hele året i stedet for fire måneder. For meg er det en «no brainer», forteller Solberg.

– 30 millioner kroner

Erlend Munkeby i Kollenhopp har sammen med Skiforbundet jobbet de siste tre årene med å overbevise Oslo kommune om å legge resirkulert plast i nasjonalanlegget, for å skape en helårsbakke til glede for både utøvere, tilskuere og turister.

– Alt tar fryktelig lang tid, sier Munkeby.

Skiforbundet og Kollenhopp fikk først nei fra kommunen om et spleiselag, men fikk etter lang tid grønt lys til å finansiere prosjektet via blant annet private midler.

Munkeby forklarer at man i 2020 fikk lagd et forprosjekt sammen med Norconsult, som estimerte at kostnadene for å legge plast i Holmenkollen vil ligge på cirka 30 millioner kroner.

Lederen i Kollenhopp forklarer at 15 millioner av dette kan finansieres via tippemidler ettersom Holmenkollen er et nasjonalanlegg, mens 5 millioner kroner kommer fra momskompensasjon.

– De resterende 10 millionene har Kollenhopp og Norges Skiforbund sagt at man skal klare å skaffe, sier Munkeby.

Han legger imidlertid til at de er avhengige av et nytt prisestimat ettersom forrige ble gjort for tre år siden, men at Skiforbundet fortsatt står klare til å skaffe de midlene.

Uenige om forprosjekt

Munkeby opplever imidlertid at det er lite utvikling i prosjektet, ettersom Oslo kommune har etterlyst et helt nytt forprosjekt. Prosjektet skal ha en kostnad på 3 millioner kroner, forteller Munkeby.

– Vi mener at forprosjektet er gjort, men så passer ikke det helt inn i rammeverket til Oslo kommune. De ekstra kostnadene mener vi at Oslo kommune kan ta, eller at vi kan kjøre på med det man har og at vi blir enige om en finansieringsplan. Så kan vi sette i gang og skaffe midler, forteller Munkeby.

Byrådslederkandidat Solberg mener kommunen må kunne bidra for å finne en løsning.

– En eventuell ekstraregning fordi kommunen vil ha en spesiell type forprosjekt må kommunen bidra til, men det må bygge på arbeidet som allerede er gjort. Oslo kommune bør kunne bruke noen hundre tusen kroner på det, forteller Solberg.

Høyres representant er også krystallklar på at plast i Holmenkollen er noe som bør prioriteres.

– Jeg tror at hopp og kombinert som breddeidretter vil ha veldig glede av at man har et nasjonalanlegg som er tilgjengelig hele året. Det inspirerer alle de som skal drive med trening på lavere nivå.

– Vi må være flinkere i Oslo kommune til å se hvordan vi kan utløse gode prosjekter med få eller ingen kommunale midler. Dette er lavthengende frukt som Oslo kommune enkelt kan plukke, og da få et fantastisk anlegg som da blir tilgjengelig hele året, sier Solberg.

Krangler om prioriteringen

SV-byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal, mener imidlertid at prosjektet vil skje på bekostning av idrett for barn og unge.

– Det er en prioritering jeg blir provosert av, skriver Gamal i en epost til Nettavisen.

Gamal forklarer at han er positiv til plast i Holmenkollen, men ikke er villig til å bruke skattepenger på det.

– Jeg bruker hver krone av kommunens budsjett på å ta igjen etterslepet etter forrige gang Høyre styrte, og vi bruker store penger på anlegg for breddeidretten i hele byen, men vi må fortsatt være nøkterne, forteller Gamal.

– Dette er et godt eksempel på hva de borgerlige vil prioritere av idrettsanlegg om de får makta i byen. Vi har sagt hele tiden at vår førsteprioritet er idrettsanlegg til barn og unge.

Byrådet etterlyser nå et nytt forprosjekt.

– Holmenkollen er et viktig anlegg for Oslo. Det er pusset opp for store summer og det brukes året rundt til breddeidrett, i tillegg til store, proffe hopprenn.

– Våre folk jobber nå med hvordan en avtale med Skiforbundet kan se ut. Vi må få til et skikkelig forprosjekt sånn at både vi og Skiforbundet vet hva det koster med plast i bakken.

Klæbo har ikke sagt ja til landslaget – uttak neste uke

– Må la idretten ha en hånd på rattet

Lars Petter Solås i Frp stoler imidlertid på jobben som allerede har blitt gjort av Skiforbundet.

– Uforutsette hendelser kan man aldri forutse hundre prosent, men det viktigste her er at idretten og hoppsporten har gjort et grunnarbeid av kvalitet som er til å stole på.

– Når det kommer til finansieringen så bidrar idretten enormt mye på egen hånd. Dette prosjektet burde vi heller legge til rette for enn å sitte på hendene våre og gruble over om vi skal tillate det. Her må vi slippe gode krefter til og la idretten ha en hånd på rattet. Vi må være den lagspilleren de etterspør, sier Solås.

Frp vil sammen med Høyre, KrF og Venstre, gi byrådet klar beskjed i håp om at man kan komme fram til en løsning i sommer i forbindelse med revidert budsjett, slik at bakken kan stå klar med plast til sommeren 2024.

– De behøver ikke forhandle en gang. Vi støtter dette og vi ønsker å få tatt en avgjørelse i forbindelse med revidert budsjett. Da kan vi få stadfestet det i bystyret at dette går vi for, dette støtter Oslo kommune, dette vil vi se neste sommer, forteller Solås.

Høyre-representant Solberg håper i likhet med Solås at prosjektet gjennomføres allerede nå, men lover uansett handling dersom de vinner valget til høsten.

– Vi kommer til å utfordre byrådet på å sette i gang dette arbeidet nå. Da har de vår fulle støtte. Hvis de av uforståelige grunner ikke gjør det, så fikser vi dette hvis vi vinner valget til høsten, sier Oslo Høyres byrådslederkandidat som får støtte av KrF og Venstre.

– Det er gøy å være med på å støtte så gode initiativ, sier Karoline Grosås Nordbø i KrF.

Norske VM-stjerner med store forventinger

De norske landslagsløperne i kombinert, Jarl Magnus Riiber og Ida Marie Hagen, er begge svært positive til plasthopping i Kollen.

Både Riiber og Hagen reiste hjem med gullmedaljer fra vinterens VM i Planica, og jobber allerede nå med forberedelsene til neste sesong.

De er begge enige i at de gjerne skulle hatt en storbakke tilgjengelig i hovedstaden hele året.

– Det er verdens fineste anlegg som blir brukt altfor sjeldent. Det er på sommeren vi hopper absolutt mest. På vinteren fyker vi rundt på verdenscuprenn, men det er på sommeren vi trener. Det å kunne gjøre Holmenkollen til et helårsanlegg vil øke både rekruttering og turisme i det anlegget her. Det er ufattelig mange positive ting som vil gjøre Kollen bedre med plast, sier Riiber til Nettavisen.

– Bakken står her hele tiden, men blir brukt i to måneder i året. Jeg håper dette blir noe av for jeg synes det burde vært plast her for lenge siden. Det er ikke bare vi toppidrettsutøverne som bruker det. Det er også mange unge som hopper her også, forteller Hagen.

Også regjerende olympisk mester i hopp, Marius Lindvik, håper nå på endring i Kollen. Han er lei av å måtte reise i mange timer for å hoppe i stor bakke på sommeren.

– Det vil gi oss en mulighet til å trene i storbakke i Oslo-området på både sommeren og vinteren. Da slipper vi å reise helt til Lillehammer eller Trondheim. Det er absolutt noe jeg har ønsket i mange år nå. Det er kult at det er snakk om å få det til, sier Lindvik til Nettavisen.