RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Først kula – så studier

(FOTO: AFP/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Jens Arne Svartedal setter seg på skolebenken. Men først skal han vinne sprintcupen.

Er Svartedal i A-finalen i kveldens klassiske sprint i Stockholm, det vil si dårligst nummer seks, er han vinner av sprintverdenscupen uansett hva konkurrentene gjør.

Les også:Kuitunen ødelegger statistikken

Og selv om Svartedal skulle ryke allerede i prologen, har 31-åringen gode muligheter til å skaffe seg sitt første verdenscuptrofé. Trond Iversen må selv da bli minst nummer to for å gå forbi. Tor Arne Hetland må vinne.

- Opp til meg selv
- Alt er opp til meg selv. Det viktigste er at jeg klarer å være hundre prosent skjerpa. Og det blir ikke noe problem, for dette har jeg veldig lyst til å klare, sier Jens Arne Svartedal til Nettavisen.

Han kunne ha avgjort det hele for en uke siden, i Drammen. Men på tråe ski var Svartedal sjanseløs. Det viste seg at slipen på gullskiene fra VM rett og slett var utslitt.

Derfor droppet han femmila i Holmenkollen for å få orden på utstyret. Sammen med serviceteamet til Atomic har han tatt en grundig gjennomgang av skiparken. Tirsdag ettermiddag reiste han til Stockholm med ti par i skibagen.

Utstyret i orden
- Jeg har med meg sju par klassiskski, alt for klister. Og i tillegg har jeg tre par skøyteski. Jeg tror i hvert fall ikke jeg skal tape på utstyret denne gangen, sier Svartedal.

Etter kveldens renn er verdenscupsesongen slutt for hans del. Svartedal blir ikke med til avslutningsrennene i Falun kommende helg.

I stedet skal han begynne å planlegge neste vinter. To ting er allerede klart: Svartedal fortsetter som langrennsløper – og han gjør comeback som student.

Blir byggingeniør
- Jeg har bestemt meg for å ta opp igjen byggingeniørstudiene ved Høgskolen i Oslo. Jeg er ferdig med to år og har ett år igjen. Det blir nok ikke fulltidsstudier fra høsten av, men jeg synes det er greit å komme i gang med noe ved siden av idretten, forklarer sarpingen.

Et av spørsmålene er om studiene lar seg kombinere med landslagssatsing. Svartedal er i utgangspunktet innstilt på å fortsette på landslaget.

- Jeg trenger i hvert fall et miljø å forholde meg til. Dette er noe jeg må diskutere med trenerne i løpet av våren, fastslår Svartedal.

Diskuterer framtida
Landslagsledelsen har i utgangspunktet signalisert at neste sesongs landslag vil bestå av løpere som allerede nå blinker seg ut Vancouver-OL i 2010 og Oslo-VM i 2011 som langsiktige mål. Så langt tenker ikke Svartedal. Han tar et år av gangen

- Jeg har faktisk ikke snakket så mye med Jens Arne om neste år. Vi må få alle tanker på bordet i løpet av de neste ukene, så skal jeg tenke meg om i løpet av påska. I år har noen landslagsløpere fått spesialopplegg, og det kan bli aktuelt neste vinter også. Samtidig er vi nødt til å se framover, understreker landslagstrener Morten Aa Djupvik.

Foreløpig handler det uansett om én ting, og én ting alene: Sprinten i Stockholm.

PS. Jens Arne Svartedal kan bli den sjuende nordmannen med sammenlagtseier i verdenscupen i sprint. Sprintcupen har eksistert siden 1996/97-sesongen. Kun nordmenn og svensker har vunnet cupen.

Vil du ha flere sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere