- Etter min mening kan vi kaste fair play-ånden i dass og skylle ned. Det er «me, myself and I» som gjelder.

Det sa LSKs sportslige leder Simon Mesfin til VG tirsdag om Bodø/Glimts valg om å reise ut av landet for å lade opp til ny sesong.

Han er en del av Viken-klubbene som nå har fått treningsnekt som følge av de nye koronarestriksjonene i fylket.

For mens klubber som LSK, Stabæk, Mjøndalen, Sarpsborg 08 og Strømsgodset blir rammet av de nye reglene, kan Glimt gjøre som de vil på grønt gress i Spania.

- Veldig uheldig

Og selv om Vålerenga foreløpig ikke blir omfattet av treningsnekten i Viken, tenker de sitt på Valle om Glimts Spania-reise.

VIF-trener Dag Eilev Fagermo har lite til overs for at seriemesteren valgte å se vekk fra myndighetenes anbefalinger om å droppe unødvendige utenlandsreiser.

Fagermo bekreftet til VG at Vålerenga har avlyst en planlagt treningskamp mot Glimt før sesongen «for å utjevne forspranget» klubben har skaffet seg ved å dra til Spania for å trene og spille kamper.

Nå får LSK- og VIF-toppene svar fra flere klubber i Fotball-Norge. Kristiansunds sportslige leder Terje Wiik er blant dem som stiller seg bak uttalelsene.

- Jeg synes det er veldig uheldig at Bodø/Glimt har tatt det valget. Men det får de stå for. Jeg skjønner at klubber som er med i Europa (Molde) må gjøre det for å forberede seg, men vi forholder oss til rådene fra myndighetene. Jeg kan si at vi skjønner veldig godt hva Simon sier og mener, sier Wiik til Nettavisen.

Han påpeker at har har full respekt for at de lever i en krevende hverdag nede på Østlandet.

- Vi har også full forståelse for at de reagerer slik de gjør på Glimt sitt valg. Vi håper at situasjonen bedrer seg slik at det kan lettes på restriksjonene og de kan trene mer som normalt igjen så fort som mulig på Østlandet.

- Dere hadde i utgangspunktet avtalt treningskamp mot Bodø/Glimt før sesongen. Hva tenker dere om det nå?

- Den skulle i utgangspunktet ha vært spilt allerede. Vi har ikke tatt stilling til om vi ville avlyst den eller ikke, sier han.

- Tror Glimt vet hva klubbene mener

Thomas Berntsen, sportssjef i Sarpsborg 08, vil ikke uttale seg om Mesfin eller Fagermo sine uttalelser.

Men han sier til Nettavisen at han opplever det som feil hvis klubber prøver å finne smutthull for å få en bedre oppkjøring.

- Jeg tror vi skal håpe på tydelighet fra NFF og NTF (Norsk Toppfotball) om hvordan klubbene skal agere, sier Berntsen til Nettavisen.

- Hva tenker du om Glimt sitt valg om å dra til Spania?

- Jeg har ikke lyst til å kommentere det. Jeg tror Glimt stort sett vet hva de andre klubbene mener. Det tror jeg de har registrert, sier han.

- Blir nok et problem

Øyvind Alapnes, daglig leder hos Glimts argeste rival Tromsø, sier at det ikke er noe som tilsier at den avtalte treningskampen mot Glimt senere i vår skal endres på.

Han forstår imidlertid at det er en diskusjon om at lagene i Eliteserien har ulik oppkjøring.

- Vi så det for eksempel i åpningen i Premier League i høst at lagene kom veldig ulikt forberedt, og det så man på resultatene. Det blir nok et problem at lagene kommer ulikt forberedt i Eliteserien også. Det er naturlig når lagene ikke kan gjøre som man ønsker, sier Alapnes til Nettavisen.

- Hva tenker dere om at Glimt er på treningsleir til tross for myndighetenes anbefalinger?

- Glimt sitt valg må de svare for selv. Vi må forvalte våre egne valg, svarer han.

Brann-trener Kåre Ingebrigtsen vil ikke kommentere saken når Nettavisen spør hva slags tanker han gjør seg om Glimts utenlandseventyr i vinter.

- Hva Glimt og andre klubber gjør, det skal ikke jeg uttale meg om. Det blir feil av meg. Det får hver enkelt si noe om selv, sier Ingebrigtsen til Nettavisen.

Han synes det er en krevende situasjon for alle.

- Det er vanskelig å finne ut hva som er riktig og ikke her. Jeg tror alle klubber synes dette er en meget vanskelig situasjon. Hva som er riktig og galt må være opp til hver enkelt, sier han.

Kåre: - Tror på seriestart i juni

Brann har spilt mot Glimt allerede i vinter og skal ha dem i første serierunde, så for rødtrøyenes del er det uaktuelt å spille flere kamper mot seriemesteren, forteller Ingebrigtsen.

- Jeg er også usikker på om det er så stor forskjell på å være i Marbella når serien nå starter i juni. Hva gjør det da med fem uker i Marbella i februar/mars, spør han retorisk.

- Du har med andre null tro på seriestart i mai?

- Nei, det tror jeg ikke skjer. Nå er det nedstengt i Viken til 11. april og da kommer kanskje påskebølgen. Slik jeg ser utviklingen nå så kan jeg ikke se det. Nå lukter det mer som det ble i fjor med seriestart i juni, sier Brann-sjefen.

Heller ikke Mjøndalens Vegard Hansen vil offentlig kritisere Glimts valg.

- Vi har holdt oss nøytrale til dette og prøver å ha fokus på oss selv. Andre får gjøre de valgene de vil, sier Hansen til Nettavisen.

Han sier at han «fått med seg diskusjonen og debatten, men ser ingen grunn til å blande seg inn i det».

- Fagermo vil ikke spille treningskamper mot Glimt - og ber de andre norske lagene gjøre det samme - slik at Glimt blir tvunget til å spille internkamper slik norske lag har gjort i det siste. Er det aktuelt for dere å møte Glimt i treningkamp før seriestart?

- Det ble jeg spurt om i går. Det var litt komisk, først og fremst, men jeg har ikke noen sterke meninger. Fagermo må gjøre det han synes er riktig, og jeg trakk litt på smilebåndet. Det påvirker ikke oss i det hele tatt og vi har ikke planlagt noen kamp mot Glimt, så vi slipper å forholde oss til det, svarer han.

- Er det noe dere prinsipielt ville vurdert om dere hadde hatt en planlagt kamp?

- Da måtte vi ha vurdert det. Jeg skjønner forsåvidt poenget, men igjen jeg tror ikke vi skal blande oss inn i dette, sier Mjøndalen-sjefen.

Odds sportssjef Tore Andersen sier de ikke har drøftet klubbens standpunkt rundt Glimts utenlandsreise foreløpig.

- Rent prinsipielt, hva tenker du om det?

- I disse dager lever vi fra dag til dag. Vi er glade for at vi får trene og ønsker å følge de nasjonale rådene, svarer han.

- LSKs sportssjef Simon Mesfin reagerer kraftig på at Bodø/Glimt befinner seg på treningsleir i Spania. Han sier til VG at reisen gjør at man «kan kaste fair play-ånden i dass og skylle ned.». Støtter du Mesfin?

- Det kan de klubbene svare på selv. Det vi kan gjøre noe med er å holde smitte ute og følge de råd og anbefalinger som gis. Vi må forholde oss til det hele tiden. Foreløpig er vi så heldige at vi ikke er nedstengt. Jeg har fokus på det vi kan gjøre noe med, svarer Andersen.

Bodø/Glimts daglige leder Frode Thomassen forsvarer Spania-reisen overfor VG og reagerer på kritikken fra Mesfin.

- Det er selvfølgelig svært kjedelig og trist at myndighetene nå har sett seg nødt til å innføre svært strenge tiltak i Viken, og for klubbene i området er dette selvfølgelig svært beklagelig. Vi i Bodø/Glimt har selvfølgelig stor forståelse for at det er både en frustrerende og vanskelig situasjon, sier han til avisen.

- Det er ingenting ved vårt treningsopphold i Marbella som strider imot nasjonale og lokale myndigheters regler og retningslinjer, legger han til.