Gå til sidens hovedinnhold

Fryktelig nervepirrende da Klæbo sikret VM-gull i lagsprint

Det gikk forrykende i VM-finalen mellom de fem største favorittene.

Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen knuste motstanderne på den siste etappen under søndagens lagsprint i VM i Seefeld.

Klæbo, som gikk siste etappe, fulgte ryggen til sin største motstander, russiske Aleksander Bolsjunov, i den lange nedoverbakken før mål, som viste seg å være taktisk lurt.

22-åringen skled forbi russeren og rykket ifra i den neste oppoverbakken. Dermed kunne Klæbo strekke armene i været for VM-gull ved målpassering.

Det ble en fin revansj for både Klæbo og Iversen, som fikk det samme rennet ødelagt for to år siden i Lahti-VM, da Iversen gikk sisteetappe og falt like før målgang. Russland smatt forbi og ble verdensmester, mens Norge måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

Emil Iversen var tydelig preget over å ta sitt første VM-gull og felte noen lykketårer etter at han forstod hva han og lagkameraten hadde utrettet.

Klæbo med klar taktikk

Klæbo sa til NRK at han var selvsikker da han satte utfor nedoverbakken som andremann i finaleheatet.

- Vi har jo sett tidligere at det ikke lønner seg å kjøre først ned bakken. Når jeg fikk det sånn som dette var det bare å gi på, sa Klæbo fornøyd til NRK.

Russland endte på en 2.-plass under søndagens renn, like etter fulgte Italia. Sverige tok til takke med den sure 4.-plassen, mens Frankrike fulgte på 5.-plass.

Aleksander Bolsjunov gjorde så godt han kunne for å få ristet Klæbo av seg iløpet av lagsprint-finalen, men det var nytteløst.

- De kan gjøre alt de vil i klassisk sprint, men de klarer ikke å gjøre noe med Johannes Høsflot Klæbo, jublet Jann Post fra NRKs kommentatorboks.

Søndagens VM-gull ble Klæbos andre VM-gull totalt. Han tok sitt første gull tidligere i uka, da han vant sprinten torsdag.

Norge har tatt fem av seks VM-gull i mesterskapet, enn så lenge. Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg maktet nemlig ikke å ta VM-gullet i lagsprint søndag. Det endte med bronse for den kvinnelige duoen, som ble slått av Sverige og Slovenia.

Måtte takle mye kritikk

Både Klæbo og Iversen fikk krass kritikk for å «gi opp» under lørdagens 30 kilometer duathlon, da det ble klart for dem at de ikke kunne kjempe om medalje. Da bestemte duoen seg for å gå rolig inn til mål for å spare krefter til søndagens lagsprint.

Nå har de norske gutta svart på tiltale med VM-gull og Iversen sa til NRK at han gledet seg til å vise kritikerne «fingeren», da hans vurdering endte med et VM-gull dagen etter det svake rennet.

Les også

Svensk ekspert reagerte kraftig da Iversen og Klæbo ga opp

Fem med i kampen

Det norske laget med Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo åpnet finaleheatet med full kontroll på motstanderne. Iversen hadde ansvar for første etappe og prøvde tydelig å mørne motstanderne tidlig i finalen opp den verste motbakken, men på grunn av en lang utforbakke like etter fikk ikke Iversen luken han tydelig jobbet for å få.

Halvveis i finalen var det fem lag som var igjen (Norge, Sverige, Russland, Italia og Frankrike) for å kjempe om gullet.

Russlands ankermann, Aleksander Bolsjunov, prøvde å sprenge feltet samme sted som Iversen da han gikk for andre gang i finalen. Selv om russeren fikk en luke til motstanderne opp bakken viste det seg at Klæbo hadde en fantastisk gli da han seilte forbi Bolsjunov i nedoverbakken.

Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg tok bronse for Norge i lagsprint, søndag. Gullmedaljen gikk til Sverige, anført av Maja Dahlqvist, mens Slovenias Anamarija Lampic også passerte Norge på oppløpet og ble nest beste lag.

Les også

Her holder det på å gå galt for Røthe: - Trodde jeg hadde kontroll

Kommentarer til denne saken