RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter dødsulykker i OL

Sist oppdatert:
Sponsorkongen Jacob Lund frykter at kraftig snøfall kan føre til dødsulykker på de smale veiene under OL.

SESTRIERE (TV 2 Nettavisen): Arrangørkomiteén TOROC lovet før OL å bygge ut de smale og stupbratte veiene som fører opp til de ulike arenaene i fjellområdene rundt Torino - men fikk det ikke til.

Strålende solskinn har ført til godt feste på veiene det meste av mesterskapet, men fredag kom snøen. Veiene ble såpeglatte.

- Arrangøren ble reddet av enorme mengder salt på veiene, samt at de fleste konkurransene ble avlyst på grunn av snømengdene her nede, slår sponsorsjef Jacob Lund fast overfor TV 2 Nettavisen.

Frykter livsfarlige veier
Nå frykter han at de enorme snømengdene kan føre til livsfarlige veier resten av mesterskapet.

- Folk er helt klart i livsfare under disse forholdene på dager det er mange øvelser. I morgen er det både super-G-renn i Sestriere og skiskyting i San Sicario. Da må brøytemannskapet være i den ytterste beredskap, mener Lund.

Lund tror en trafikkulykke kan stoppe hele OL.

- Kjører en buss eller en bil av veiene her oppe, ja, da står alt. Det blir umulig å komme seg frem. Kaoset vil være fullkomment, konstaterer han.

Han ble hjemme mens hans følge på 40 personer fikk med seg den norske langrennsfiaskoen i Pragelato fredag formiddag.

- Jeg stod opp allerede klokken fem i dag tidlig for å sjekke forholdene. Da fikk jeg med meg at det ble saltet noe enormt på veiene, og vi tok sjansen på å sende dem til Pragelato i vår egen buss. Jeg ble hjemme på hotellet i Cesena for å koordinere dersom det skulle oppstå problemer, sier Lund.

Egen transport
Totalt teller Lunds reisefølge 150 personer, som ankommer OL-byen i puljer. På grunn av den dårlige logistikken har sponsorkongens team i Vital planlagt et eget transportopplegg, slik at de spesialinviterte personene kommer seg til og fra arenaene i OL.

- Det var den eneste måten vi kunne gjøre det på. Vi stolte ikke på den offentlige transporten her oppe. Vi har leid inn egen buss og planlegger alt selv, opplyser han.

Fredag ble omtrent hele dagsprogrammet avlyst i OL. I Pragelato måtte hoppernes formiddagstrening i storbakken avlyses og i Sestriere ble herrenes super-G-trening avlyst fordi snøværet ga dårlig sikt, og det i tillegg var vanskelige vindforhold. Det samme gjaldt kombinertløpernes hopptrening i Pragelato.

- Siden det kun ble gjennomført én konkurranse i dag, unngikk arrangøren de store skandalene med tanke på trafikken, oppsummerer Lund - vel vitende om at det kun var herrenes 15 kilometer i Pragelato som ble avviklet etter planen fredag.

- Finnes ikke engasjement
Jacob Lund har vært tilstede på flere vinter-OL og VM tidligere, men har aldri opplevd et dårligere mesterskap enn lekene i Torino rent arrangementmessig.

- Det er få folk på tribunene. Det finnes kun nordmenn, tyskere og svensker der. Italienerne er fraværende. Og OL-stemningen er totalt fraværende. Italienerne finnes ikke interessert i at det faktisk pågår OL i landet deres, hevder Lund, som også uttalte seg svært kritisk i forkant av lekene.

Og fortsetter:

- I gatene finnes det kun sikkerhetsfolk og italiensk servicepersonell. De er veldig hyggelige, og har tydeligvis gått på smilekurs. Men de snakker jo ikke et eneste ord engelsk, påpeker han.

Italienerne nekter folk flest å benytte seg av personbil i de italienske alpene med begrunnelsen at veiene er for smale.

Busskaos
Derfor har de sendt opp flere tusen gigantiske busser opp i fjellområdene, som skal frakte publikum, presse og øvrig personell rundt omkring til de ulike arenaene.

Men bussene kjører helt uten faste rutetabeller. Det fikk ikke minst TV 2 Nettavisen erfare da vi torsdag skulle bevege oss fra Sestriere til skiskytterarenaen i San Sicario.

Ingen busser dukket opp - men etter å ha vært i kontakt med transportkontoret i Sestriere dukket det omsider opp ikke mindre enn tre dobbeltdekkere. De kjørte i kolonne til skiskytterareaen med totalt to passasjerer om bord i den fremste bussen.

- Helt vanvittig, humrer Jacob Lund, som blir i OL-byen med sitt følge frem til fredag neste uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere