RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter engelske tilstander

(FOTO: Alf Ove Hansen/Scanpix)
Sist oppdatert:
Lukkede klubbhus og organiserte pressetreff er allerede realiteter i Tippeligaen.

Rune Bratseth tar onsdag et oppgjør med utviklingen i norsk sportspresse. Den avtroppende sportsdirektøren i Rosenborg ser tilløp til engelske tilstander i måten media jobber på – og oppslagene som presenteres.

Bratseth mener konsekvensen kan bli at klubbene også må adoptere engelske metoder i mediestrategien. Det vil si en kraftig begrensning av medias tilgang på spillere, trenere og ledere i klubbene.

Les også:Bratseth mener media ødelegger for seg selv

Stengt klubbhus
Og Bratseth får støtte av flere av sine kollegaer i Tippeligaen.

- Rune har veldig rett. Rosenborg er en mye større klubb en Strømsgodset, men også her er pågangen veldig stor, bekrefter sportssjef Jostein Flo i Strømsgodset.

Drammensklubben har allerede innført begrensninger.

- Ingen journalister slipper inn i klubbhuset med mindre de har en konkret avtale, for der er de bare i veien. Og vi har ansatt en mediesjef som skal håndtere og sortere alle mediehenvendelser. Selv skrur jeg av telefonen klokken fire. Jeg føler ikke noe ansvar for å være tilgjengelig hele døgnet, sier Flo til Nettavisen.

Men at Strømsgodsets spillere bare skal være tilgjengelig for media et begrenset antall dager i uka, ser han foreløpig ingen grunn til.

- Fungerer bra i England
- Så langt er ikke utviklingen kommet. Men jeg ser ingen problemer med å strukturere kontakten mellom media og klubbene. Tvert imot, jeg synes dette fungerer veldig bra i England, sier Flo, som selv var stjerne i Sheffield United tidlig på 90-tallet.

- Vil ikke begrenset tilgang på kildene bety flere spekulasjoner i media?

- Hva er galt med spekulasjoner? De vil alltid være der. Det meningsløse er at vi skal drive og kommentere alle ryktene hele tiden. Vi melder fra når en overgang er klar, alle medier får det på likt, og før det er det ikke så mye å si, poengterer Flo.

Sportslig leder Roald Bruun-Hanssen i Brann er enig.

- Det kan vel uansett ikke bli mer spekulasjoner enn det allerede er, poengterer Bruun-Hanssen, som er mektig lei av å svare på telefoner om overgangsrykter.

Pressemøter
- Derfor har vi i Brann innført pressemøter hver dag klokken to nå under overgangsvinduet. Eventuelle spørsmål må stilles da, fastslår han.

Å stenge treningsfeltet for media er ikke aktuelt for Brann per i dag.

- Media kan følge treningene, og normalt tar spillerne seg tid til å svare på spørsmål i noen minutter etter trening hver dag. Men hvis det fortsetter å gå i retningen at media skaper konflikter ut av ingenting, må vi ta en ny vurdering

Bruun-Hanssen tror oppbyggingen av egne medieavdelinger i norske toppklubber kommer til å fortsette. Flere kanaler satser nå både på egne TV-kanaler, magasiner og ikke minst nyhetsformidling på internett – slik de store klubbene ute i Europa har gjort i lang tid.

Egne medier et supplement
- Klubbene bygger opp mediebyråer som er profesjonelle på formidling av informasjon. Det er en trend jeg tror vil fortsette.

Sportsdirektør Egil Østenstad er klar på at klubbenes eget medietilbud ikke er ment for å utkonkurrere tradisjonelle medier.

- Våre egne medier kan aldri erstatte journalistikken i andre medier, og det er heller ikke meningen. De er ment som et supplement, men av og til et nødvendig supplement. I enkelte tilfeller har klubben behov for å gi sin egen versjon av saker, for det skjer stadig oftere at vi ikke kjenner oss igjen i det som kommer ut, sier Østenstad til Nettavisen.

Han kjenner seg igjen i mye av det Rune Bratseth beskriver, men håper i det lengste man slipper å begrense kontakten mellom media og klubbene i like sterk grad som i England.

Verdifullt for begge parter
- Det er en utvikling ingen ønsker. Norsk fotball er unik på den måten at det er så kontakt mellom media og klubbene, og det mener jeg er verdifullt for begge parter, sier Østenstad.

I Viking er samtlige spillere pålagt å stille opp for media i forbindelse med første trening etter kamp og siste trening før kamp. De oppfordres også til å stille opp i forbindelse med alle andre treninger, så lenge det er praktisk mulig Slik vil Østenstad at det skal fortsette å være.

- Men det er klart at media har et ansvar, for det har vært en eksplosjon i pågangen de siste årene. Og det henger sammen med at det er blitt så mange flere av dere journalister. Før skulle for eksempel Stavanger Aftenblad ha én sak til papiravisa. Nå skal de ha egne saker på TV, radio, nett og papiravis, og det er forskjellige folk fra forskjellige redaksjoner som skal ha sine egne vinklinger, forklarer Østenstad, som mener det var helt riktig å stenge garderobene for media etter kamp før 2006-sesongen.

- Sånn som det er nå, hadde det rett og slett ikke vært plass. Man måtte ha bygd garderobene tre ganger så store

Hva skjer med fotballjournalistikken hvis kontakten mellom klubbene og media blir mer begrenset? Si din mening!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere