Verdens kampsporthovedstad Las Vegas står klar til å ta imot konkurranser i såkalt «slap fighting» etter at delstaten Nevada legaliserte den kontroversielle aktiviteten denne høsten.

I konkurransen står to utøvere overfor hverandre foran et slags bord. Annenhver gang skal konkurrentene slå hverandre i hodet med åpen hånd, og det er ikke lov å beskytte seg mot slaget.

Målet er å slå konkurrenten bevisstløs i løpet av opptil ti runder.

Les også: Etterforsker kampfiksing i UFC-kamp

Kjendiser involvert

Tidligere i år gikk Arnold Schwarzenegger og YouTuber og bokser Logan Paul sammen og startet Slap Fighting Leauge og nå har også UFC-president Dana White kastet seg på med Power Slap.

Advokaten Erik Magraken er bosatt i Las Vegas og ekspert på regulering av kampsport. 

Overfor Nettavisen deler han sine tanker om såkalt «slap fighting».

– Jeg prøver alltid å være diplomatisk, men «slap fighting» er noe jeg vil plassere i rennesteinen av all kampsport, sier Magraken.

Les også: McGregor saksøkes av tidligere venn

I Nevada kreves omfattende tester, som inkluderer blodprøver og scanning av hjernen, før deltakerne blir klarert til å konkurrere. Magraken er likevel ikke overbevist.

– Det er ingen som argumenterer mot at en farlig aktivitet blir tryggere av at den reguleres, men det er en viktig forskjell på «slap fighting» og annen kampsport som er viktig å huske på. I kampsport bes utøverne om å forsvare seg til enhver tid. Når de ikke gjør det, er kampen over. I «slap fighting» bes deltakerne om ikke å forsvare seg. Det eneste stedet som er lov å slå er hodet, noe som fører til stort skadepotensial for hjernen. Det overser Nevada når de godkjenner dette, mener Magraken.

Dødsfall i Polen

Ifølge MMAfighting.com uttalte styreformann i Nevadas Idrettskommisjon Stephen Cloobeck følgende til UFCs representant Hunter Campbell i forbindelse med høringen da sporten ble godkjent:

– Du kommer til å sørge for at ingen dør?

Magraken påpeker at det allerede har skjedd i Europa.

– Dette er en sport som fjerner all ferdighet, men beholder alt av traumatiske hjerneskader. En person har allerede dødd i løpet av den korte tiden dette har holdt på. 

Han sikter til den tidligere strongman-deltakeren Artur Walczak fra Polen, som havnet i koma og senere døde i fjor høst etter at han ble slått bevisstløs under en konkurranse i Wroclaw.

UFC reklamerer for at Power Slap blir å se på deres egen strømmetjeneste UFC Fightpass i starten av 2023.