Gå til sidens hovedinnhold

Frykter Gilbert og Hushovd

Matthew Goss kan ikke hvile foran spurten opp Mont des Alouettes.

LES HERBIERS (procycling.no): Den første uken i Tour de France tilhører vanligvis ryttere som Mark Cavendish, Alessandro Petacchi og den tidligere utgaven av Thor Hushovd.

Slik er det ikke denne gangen.

Flere kuperte avslutninger har gjort at Team Sky ryddet plass til både Ben Swift og Edvald Boasson Hagen, Quick Step har med både Tom Boonen og Gerald Ciolek, Garmin-Cervélo Thor Hushovd og Tyler Farrar, mens Matt Goss skal utfylle Mark Cavendish på HTC-Highroad.

Sju seirer på rad
Likevel er ikke Tour de France-åpningens aller største favoritt verken sprinter eller en tørrlagt utgave av samme art.

Philippe Gilbert har gjort rent bord i alle konkurransene han har stilt opp i etter påske. Den eminente avslutteren har sitt navn skrevet over hele målgangen på toppen Mont des Alouettes.

- Blir du skremt av en rytter som Gilbert med tanke på resultatene han har hatt den siste tiden?

- Det er lett å bli det, ja. Han har tross alt vunnet sju ritt på rad. Men man bør ikke frykte andre ryttere for mye. Dersom man ikke kommer tett nok innpå dem, kommer man aldri til å slå dem heller, sier Goss til procycling.no.

Sterk sesong
24-åringen har seirer fra Oman, Paris-Nice og Tour of California denne sesongen. I tillegg stakk han av med seieren under vårklassikeren Milano-Sanremo.

Da ble makker Mark Cavendish heftet av den samme velten som Thor Hushovd, mens australieren maktet å holde seg på skuddhold av bakhjulet til Gilbert & Co. hele veien inn til oppløpet.

procycling.no i Frankrike:
Fränk Schleck: - Det var dette jeg ønsket å unngå
Cavendish: - Folk er ignorante
Tyler Farrar: Vil ha bonusen tilbake

Den samme prestasjonen blir langt verre å gjenskape denne gangen.

- Hvordan tror du en duell mellom Goss og Gilbert vil ende i morgen?

- Hehe, det er ingenting som litt forventningspress foran Tour de France-debuten, svarer han avvæpnende.

- Jeg klarte å henge med til finalen og slå ham under Milano-Sanremo, men det er vanskelig å sammenligne seieren fra en av klassikerne mot det vi møter i morgen. I Sanremo var Poggio den store utfordringen, men det er ingen utforkjøring man kan samle kreftene i denne gangen. Dessuten var oppløpet flatt. Jeg håper uansett å gi Gilbert kamp, men jeg vet jo at dette blir en tøff affære.

Lanserer Gilbert som utfordrer
HTC-rytteren mener også at belgieren kan bli en hard nøtt i kampen om den grønne poengtrøya, dersom Omega Pharma-Lotto skulle vise interesse for den utover i rittet.

- Jeg tror Gilbert kan bli en skummel mann i forhold til den grønne trøya. Det er flere etapper som passer ham godt den første uka, i tillegg er han sterk nok til å gå i brudd foran noen av de innlagte spurtene, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Goss fikk brynt kreftene på en annen kraftfull avslutter under Tour de Suisse. Det var ingen ringere enn Gilberts treningskompis i Monaco, Thor Hushovd.

- Jeg fikk testet meg litt under et par av etappene i Sveits rundt. Da satt det kanskje mellom 35 og 40 ryttere igjen i finalen. Men det er klart at Hushovd og Gilbert er sterke i denne typen avslutninger. Dessuten skal man ikke undervurdere Mark Cavendish heller. Ingen vet hva slags vær eller hva slags rittutvikling man får i morgen.

- Klok beslutning av Thor
Til procycling.no forteller han at formen nordmannen viste, spesielt da han vant den 4. etappen av rittet, lover godt for Garmin-Cervélo i årets Tour de France.

- Han viste i hvert fall fram sin utrolige styrke ved et par anledninger. Han så bra ut, og det er definitivt et par etapper som passer ham godt i løpet av den første Tour de France-uken.

- Han har distansert seg fra de flate spurtene og oppgjørene med Mark Cavendish. Tror du det var et klokt valg å ta?

- Man så allerede for to år siden, da han gikk i brudd i fjellene, at han har andre egenskaper som rytter enn kun å kjempe i spurten. Da gikk han etter innlagte sprinter, og tok trøya på den måten. Jeg utelukker ikke at han gjør lignende stunt denne gangen. Thor er definitivt en rytter som passer godt til de litt tøffere utfordringene.

Ingen snakker om poengtrøya
Verken Goss, Gilbert, Tom Boonen, Mark Cavendish eller Tyler Farrar har snakket altfor mye om den grønne poengtrøya foreløpig.

Vil du vinne en racersykkel? Eller mobil? Sjekk vår Tour de France-konkurranse!

Heller ikke HTC-sprinteren kan kaste spesielt mye lys over saken.

- Etter endringene de har gjort med reglene, er det faktisk litt vanskelig å forutsi hvordan det slår ut for oss ryttere. Vi har ambisjoner om å vinne etapper, og da blir man automatisk med i kampen om poengtrøya.

- Personlig er jeg nødt til å se hvordan jeg ligger an etter den første uka. Da kan det være aktuelt å komme seg med i en bruddgruppe for å sanke ekstra med poeng. Jeg tror også at dersom Cav henter hjem fire-fem etappeseirer, vil han også ligge rimelig høyt på den lista.

- Hvordan tror du regelendringene slår ut på selve rittutviklingen?

- Det blir mer taktikk i sprintlagene. Man er nødt til å følge med på hvor mange ryttere som skal kunne oppholde seg i de forskjellige bruddene, man må vurdere når det er hensiktsmessig å hente dem inn underveis.

PS! Nytt av året er det at de 15 beste rytterne får 20-1 poeng under én innlagt sprint per etappe. I 2010 fikk de tre første i hver innlagte spurt kun 6, 4 eller 2 poeng.

---- Tour de France-quiz ----

Dagens spørsmål (2. juli) :

Hvor mange norske ryttere er det med i årets Tour de France?

1) Null - 2) En - 3) To

Svar: Kodeord «tdf» etterfulgt av «ditt svaralternativ» til 1904.

Dagspremie: Signert Team Sky-trøye fra Edvald Boasson Hagen

PS: Alle som deltar er med i trekningen om en tur til sykkel-VM i Danmark. Konkurransen er et samarbeid mellom procycling.no og P4.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot