*Nettavisen* Sport.

Frykter krise i Premier League

- Premier League blir stadig mer forutsigbar, konstaterer Morten Gamst Pedersens sjef.

- Selv om det er bra at vi fortsatt har en gullkamp, kan de aller fleste før hver sesong spå hvilke lag som ender på de fire første plassene, sier Blackburns direktør John Williams til The Guardian.

Hvis du skulle være i tvil: Lagene han snakker om, er Arsenal, Chelsea, Liverpool og Manchester United (Se for øvrig tabellen her).

Denne forutsigbarheten bidrar til at klubber som nettopp Blackburn Rovers sliter med å fylle opp tribunene. Selv mot storlaget Arsenal kom det ikke mer enn 21.852 tilskuere nylig. Kapasiteten på Ewood Park er 31.367.

Kutter billettprisene
En annen forklaring på de forholdsvis lave tilskuertallene, er billettprisene. Rovers krever mellom 19 og 39 pund - og i snitt cirka 30 pund - for en inngangsbillett. Det er ikke spesielt mye for en Premier League-klubb; Arsenals dyreste billetter koster 94 pund.

Billettprisene har faktisk økt med rundt 700 prosent siden konseptet Premier League startet i 1992.

Nå tar Blackburn Rovers konsekvensen av dette, og setter ned billettprisene neste sesong.

- Vi har ikke fullført arbeidet med detaljene ennå, og vet ikke om vi skal kutte prisene over hele fjøla eller tilby billigere billetter til barn og familier. Men de fleste klubbene, med unntak av de største, sliter med tilskuersnittet, og det er viktig at fotball fortsetter å være en livesport, sier Williams.

Ny tv-avtale
Premier League skrev i forrige uke under på en avtale om tv-rettigheter utenfor Storbritannia, verdt 625 millioner pund. Det er inntektene fra denne avtalen som gjør at Blackburn nå føler at de har råd til å kutte billettprisene.

Men selvsagt: Det vil samtidig bety mindre penger til spillerkjøp, og reduserte muligheter til å stille et konkurransedyktig lag på beina.

Og her ligger Premier Leagues største utfordring. Hvordan skal flest mulig lag bli mest mulig konkurransedyktige?

I Nord-Amerika klarer man dette, for eksempel i ishockeyligaen NHL, der over halvparten av lagene i ligaen har en realistisk sjanse til å vinne sluttspillet. Dette klarer NHL ved hjelp av to virkemidler: Lønnstak og draft.

Lønnstak i framtiden?
Et draftsystem, hvor de dårligste lagene får velge spillere utenfra først, vil neppe bli introdusert i engelsk eller europeisk fotball noen gang. Et lønnstak, derimot, er det stadig flere som blir tilhengere av.

Billettprisene er et fornuftig sted å starte, mener Williams.

- Vi vet at prisene er en av grunnene til at folk ikke kommer på kampene. Selv om vi som klubb er nødt til å være så konkurransedyktig som mulig, har vi nå forpliktet oss til å gi noe av tv-pengene tilbake til supporterne, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.