*Nettavisen* Sport.

Frykter Oprah-intervju blir en farse

SPØR HUN DET RIKTIGE?: Oprah Winfrey skal spørre Lance Armstrong om hans mørke fortid. Foto: (Reuters/Scanpix)

Tidligere doper er redd Lance Armstrong slipper unna sentrale spørsmål.

09.01.13 19:48

David Millar frykter Lance Armstrong sin opptreden på Oprah Winfrey-show neste uke vil bli fullstendig «iscenesatt» og derfor vil mislykkes i å foregripe den vanærete syklistens mørke dopingfortid.

Den 41 år gamle amerikaneren skal neste fredag intervjues av TV-dronningen Oprah, hvilket vil være det første formelle intervjuet siden de skandaløse dopingavsløringene brøt ut i oktober i fjor.

I en uttalelse sier programmets produsenter at Armstrong «vil omtale dopinganklagene som er reist mot ham». Likevel er Millar skeptisk og opplever at Winfrey ikke er egnet som intervjuer i en slik sak. Millar mener Armstrong heller burde utspørres i mer formelle omgivelser.

- De blir ikke som å sitte foran en dommer eller en kontrollkomité hvor de riktige spørsmålene om hva han har gjort galt blir stilt, sier Millar ifølge Telegraph.

- Min største bekymring er at det blir iscenesatt og altfor lett for ham, og at det vil dreie seg om følelsene hans

De riktige spørsmålene
Miller er dermed tvilende til hvorvidt Armstrong vil måtte svare i detalj rundt saken som det amerikanske antidopingbyrået (USADA) har reist mot ham. Der Usada har kommet med overveldende bevis for at Armstrong ledet «det mest omfattende og sofistikerte dopingprogrammet i idrettshistorien».

Skal vi tro Millar er det lite sannsynlig at den amerikanske talkshow-dronningen ei heller vil spørre ut Armstrong om Christophe Basson eller italienske Filippo Simeoni, to ryttere som snakket ut om doping i det profesjonelle sykkelfeltet, men som av den grunn ble trakassert av texaneren. Armstrong var åpen om sin misnøye med Simeoni i 2004, da den tidligere italienske mesteren vitnet mot Michele Ferrari, amerikanerens famøse «dopinglege».

Hvis Millars bekymringer er til å stole på, kan vi heller ikke forvente oss at Armstrong blir spurt om sine uregelmessige blodverdier Usada hevder det har beviser for etter at han gjorde comeback i 2009. Og heller ikke hva som var bakgrunnen for to pengegaver gitt til det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Nedfallet
Etter å ha blitt utestengt fra idretten på livstid har Armstrong tapt om lag 270 millioner kroner og blitt tvunget til å fratre sin fremtredende rolle for Livstrong, kreftveldedigheten han var med på å starte for 16 år siden. Amerikaneren har også blitt fratatt sine syv Tour de France-titler.

Lørdag meldte The New York Times at Armstrong vurderte å legge alle kortene på bordet og bekjenne sine dopingsynder. Målet med tilståelse skal være å få redusert sin utestengelse på livstid fra idretten, og dermed returnere til triatlonsporten.

Intervjuet med Oprah Winfrey streames online og blir vist klokken 15:00 fredag 18. januar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.