*Nettavisen* Sport.

Fryktinngytende Katjusja

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Alexandr Kolobnev (29) tror ikke kapteinspørsmålet svekker russerne.

26.01.11 12:52

Under andre verdenskrig var Katjusja, også kjent som Stalinorgel, et effektiv system for utskyting av raketter.

Uten å dra det tankespranget noe videre i dagens verdensbilde, nøyer vi oss med å konstatere at 2011-versjonen av det russiske sykkellaget ser fryktinngytende sterkt ut.

Klassikerlaget er blitt forsterket med Leif Hoste (Omega Pharma-Lotto), Luca Paolini (Astana) og mannen Edvald Boasson Hagen fintet ut i finalen av Gent-Wevelgem i 2009, Aleksandr Kutsjinskij.

Supermannskap
I tillegg har russerne selvsagt andre navne å lene seg på når det drar seg til utover sesongen:

- Vi har mange kvaliteter. Denne sesongen har vi fått inn en god gruppe sprintere. De har både jobbet og trent hardt den siste tiden. Mario Cipollinis inntreden i laget har også slått svært positivt ut for oss.

- Vi har også gode ryttere som Danilo Di Luca, Joquin Rodriguez, Filippo Pozzato, Sergei Ivanov, Vladimir Gusev, som alle er høymotivert, inkludert meg selv. Di Luca, Rodriguez og Valdimir Karpets vil også fokusere på de store etapperittene, forteller klassikerrytteren Alexandr Kolobnev til cyclismactu.net.

Sølvgutten
29-åringen har to VM-sølv på samvittigheten og noterte seg nok en kjip andreplass under fjorårets Liège-Bastogne-Liège.

Katjusja-rytteren ivrer etter å forsøke seg på nytt denne sesongen. Han tror heller ikke at Rodriguez’ tilstedeværelse vil hemme vinnersjansene – snarere tvert om:

- Det er ingen ulempe å ha to lagkapteiner i samme ritt. Det gjør at vi har flere vinnersjanser. Jeg mener Purito (Rodriguez, altså) er bedre enn meg i de tøffeste rittene. Vi hadde delt kapteinsansvar under flere av fjorårets klassikere, og jeg synes det er en god taktikk. Dersom en av oss mangler krefter, kan den andre fortsette å kjempe om seieren. Og nå, med Danilo Di Luca på laget, har vi felles mål, og kan dermed kjempe sammen for å henge med hele veien inn til finalen, forklarer Kolobnev.

Mann for store anledninger
Selv om den offensive rytteren ikke har all verdens med seirer å vise til, har han en tendens til å prikke inn toppformen foran store mesterskap.

Han tok bronse under OL i Beijing, sølv under VM i 2007 og 2009 og har blitt russisk mester ved to anledninger (2004 og 2010).

Det forklarer han slik:

- Jeg elsker disse rittene fordi jeg ofte har hatt god kjennskap til løypene, og er heldig ettersom de passer godt til mine egenskaper som rytter. Dette er ritt som alle ryttere elsker, men som få har muligheten til å vinne, eller til og med ende på pallen.

VM 2012, Amstel og Liège
Hvis han selv får velge, er dette rittet Aleksandr Kolbonev aller helst vil vinne i 2011:

- Jeg har mest lyst til å vinne Paris-Roubaix – men jeg vet det er umulig. Utover det er det flere ritt jeg kan og virkelig ønsker å vinne. Jeg tenker på VM i 2012, Amstel Gold Race eller et nytt forsøk i Liège-Bastogne-Liège.

- Og til slutt en etappeseier i Tour de France. Hvorfor jkke? Jeg skal forsøke meg, forteller den klatresterke rytteren.

Hvem han frykter mest foran klassikerne? Schleck-brødrene og Philippe Gilbert.

Har han glemt Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd?

HTML EMBED

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.