*Nettavisen* Sport.

Full forvirring om dopingkontroller

Foto: Ørn Borgen / SCANPIX

OBERSTDORF (TV 2 Nettavisen): Det hersker fortsatt full forvirring om det ble foretatt skikkelig dopingkontroll av russiske langrennsløpere under landslagets treningsopphold i Armenia før VM.

22.02.05 09:28

Julia Tsjepalova har flere ganger hevdet at hun ble testet av WADA under oppholdet i Armenia. Men det har vært svært uklart om hun virkelig ble testet av det internasjonale anti-doping-byrået (WADA), eller om var andre gjennomførte kontrollene.

- En FIS-delegasjon testet de russiske løperne i Armenia. Det foreligger ingen feil med de prøvene som ble tatt der, heter det i en offisiell uttalelse fra FIS' generalsekretær Sarah Lewis.

Ikke klart
Det er imidlertid ikke klart om det var folk fra Det internasjonale skiforbundet som foretok kontrollen, eller om det var FIS som beordret et lokalt anti-dopingbyrå til å ta prøven.

Ifølge kilder TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med, kan det siste ha vært tilfellet. Dermed er det fortsatt uklart om det russiske skilandslaget har vært tilgjengelig for uavhengige dopingtester.

Nektet visum?
Adresseavisen skrev mandag at de har sikre kilder på at en delegasjon fra WADA ikke fikk visum til Armenia da de skulle dopingteste det russiske langrensslandslaget.

WADA-direktør Rune Andersen vil ikke si noe som helst om en delegasjon fra anti-dopingbyrået har vært nektet adgang til Armenia.

- Vi kommenterer ikke enkeltstående tilfeller, det være seg om vi har foretatt en dopingkontroll, eller om det foreligger mistenkelige prøver. Det er konsekvent, sier Andersen til TV 2 Nettavisen.

- Men det er en kjennsgjerning at Wada ønsker minst mulig hindringer for å kunne foreta uanmeldte tester?

- Ja, det stemmer. I den konvensjonen som kommer opp nå så vil vi ha med et punkt der vi vil kreve lettere tilgang over landegrensene for våre dopingkontrollører.

Hvert enkelt land
- I dag er det ikke noe slikt punkt med. Det er opp til hvert enkelt lands pass- og visumbestemmelser. Forhåpentligvis blir den nye avtalen signert i oktober i år på Unesco-kongressen. Deretter skal den ratifiseres i 30 land.

- Dermed bør den være på plass i tid foran Torino-OL. Det er i alle fall målet, sier Rune Andersen til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.