*Nettavisen* Sport.

Full fyring da Vålerenga vant for første gang siden juli

Kampen ble utsatt da Brann-fansen kastet bluss på banen

03.11.19 23:36

VÅLERENGA – BRANN: 1-0

INTILITY ARENA (Nettavisen): Vålerenga tok sin første seier på hele 12 kamper. De var det klart beste laget mot Brann søndag kveld og tre poeng ble igjen på Oslo øst for første gang siden 5. juli. Det ble høy temperatur både på og utenfor banen.

Vålerenga-Klanen gjorde sitt beste for å fyre opp stemningen før kampstart, da en av deres supportere stjal et Brann-banner og tok turen tilbake over banen.

En halvtime senere bestemte Brann-fansen seg for å fyre tilbake, bokstavelig talt. Syv-åtte bluss ble kastet ned på banen og kampen ble stanset i noen minutter, mens politiet gikk i dialog og banemannskapet ryddet fakler. Vålerenga-Klanen svarte med å tenne på det stjålne banneret. Pyroen fra bergenserne fortsatte utover kampen.

Les mer: Stabæk tok stort steg fra nedrykksstriden

- Skulle vært rødt kort

Herolind Shala ble Vålerengas matchvinner med sin scoring like før pause. Aron Dønnum serverte ballen til Shala som banket ballen i mål via tverrligger. Vålerenga gikk til pause med en fortjent ledelse.

- Det var fantastisk deilig å se den gå inn. Vi har hatt en del stang-ut og skapt en del sjanser uten å klare å score, sier Herolind Shala til Nettavisen etter kampen.

Matchvinneren møtte pressen med bandasje på foten, etter at han måtte forlate banen med skade. Han er kritisk til dommeren og mener han tillot mye stygt spill.

Slik så det ut da VIF-supporterne tente på et Brann-flagg på tribunen

- Det var ikke noe godt å bli taklet så stygt gjentatte ganger. Ingen av de taklingene var fair heller. De spilte stygt. Den siste taklingen av meg der skulle gitt klart rødt kort. Det har blitt snakket om at dommeren skal beskytte spillerne og så kommer han inn i den farta. Hadde jeg ikke hoppet kunne han brukket beinet mitt tvers av, sier Shala til Nettavisen.

- Hva tenker du om blussene fra fansen på tribunen?

- Jeg synes det bare er gøy. Det skaper stemning. Det var gøy for oss spillerne å se på. Det fyrer oss litt ekstra opp, sier Shala til Nettavisen.

Les mer: Tror Glimt-talentet vil ta Eliteserien med storm: - Blir solgt for tyvetalls millioner

-Første omgang var årsbeste

Vålerenga-trener Ronny Deila var en lettet mann etter kampen.

- Vi hadde en bra energi i første omgang og presset de høyt. Vi fungerte godt i 4-3-3 nå med spesielt Dønnum og Shala. Første omgang var årsbeste, sier Ronny Deila til Nettavisen.

- Dere spilte mye bredere i angrep i dag, med flere innlegg fra kantene. Er dette noe vi vil se mer av fra Vålerenga fremover?

- Vi har spilt mye med innoverkanter. Nå var det enklere å få til flere innlegg fra kantene inn på Vilhjalmsson. Jeg er jo en 4-3-3-mann, så jeg ønsker jo å spille sånn. Jeg har hatt problemer med å få det til før, men nå har vi en gjeng som åpenbart klarer det, sier Deila til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre. MATCHVINNER: Herllind Shala sikret seieren for Vålerenga.

MATCHVINNER: Herllind Shala sikret seieren for Vålerenga. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

- Hvordan smaker en seier etter 12 kamper uten?

- Det er en utrolig deilig følelse og det er veldig fortjent. Vi har jobbet hardt og bra sammen i denne perioden. Jeg er imponert over hvordan gruppa har stått bak meg og hverandre. Vi har gjort mange gode prestasjoner, selv om vi ikke har fått tre poeng. Dette skal vi være stolte av, sier Ronny Deila til Nettavisen etter kampen.

Mot slutten av kampen ble det en del knuffing mellom Vålerengas Magnus Lekven og Brann-innbytter Gilbert Koomson. Lekven hevdet at Brann-spilleren tråkket på han, mens han lå nede og ble forbannet.

- Jeg liker sånne kamper, men den på slutten var over kanten. Gilbert Koomson tråkker på meg med vilje når jeg ligger nede. Da ble det litt knuffing, men det er glemt nå, sier Magnus Lekven til Nettavisen etter kampen.

Les mer: Skandalescener i Serie A: Balotelli utsatt for rasisme

- Idioti

I studio hos Eurosport reagerte ekspertene kraftig på blussingen til supporterne.

- Dette var helt .. nei, jeg kunne ikke tro mine egne øyne når det ble kastet bluss ut på banen, det var utrolig kjipt, sa Bernt Hulsker i studio etter kampen.

- Det er klart slik idioti som bltit utøvd gjør at avstanden blir lengre. Jeg håper at NFF strekker ut en hånd og kommer i dialog med Norsk Supporterallianse for å få en fungerende ordning. Vi kan ikke ha det slik, sa Joacim Jonsson.

Også Bengt Eriksen var irritert over det han så, og mente at en dialog mellom partene fort kan bli vanskelig.

- Det er kunstgress, jeg går ut fra at det ødelegges når ting ligger der og brenner. Sånn kan vi ikke ha det. Dette kan ikke skje, her må det skje noe innen den kommende uken. De ønsker ikke dialog, de ønsker vilja si, sa Eriksen.

Les mer: Zahid scoret for Panathinaikos

- Bluss er bedre enn at ingen bryr seg

Brann-spiller Kristoffer Barmen var tydelig skuffet etter kampen, hvor laget hans kun skapte to målsjanser de første 70 minuttene. Han mener laget er inne i en negativ periode.

- Vi skapte lite målsjanser. Det har vært symptomatisk for oss de siste syv kampene. Vi fortsatte den dårlige trenden vi har vært i, mot Vålerenga i dag, sier Kristoffer Barmen til Nettavisen.

- Hva tenker du om det som skjer på tribunen i dag?

- Jeg liker en kamp med en fin ramme, der supporterne viser at de har følelser for klubbene. Det er bedre enn en kamp der ingen bryr seg, sier Barmen til Nettavisen etter kampen.

Kampens første 17 minutter bød på lite underholdning fra noen av lagene. Vålerenga skapte kveldens første målsjanse da Aron Dønnum avanserte på venstrekanten og slo et godt innlegg til Mathias Vilhjalmsson, men headingen gikk utenfor mål.

Klikk på bildet for å forstørre. AMPERT: Det var flere tøffe dueller ute på Intility Arena.

AMPERT: Det var flere tøffe dueller ute på Intility Arena. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Minuttet etter var tidligere Brann-spiller Deyver Vega på ferde. Han driblet bort tre forsvarere før han slo ballen til Dønnum inne i feltet. Avslutningen gikk til hjørnespark. Vålerenga tok mer over spillet og begynte å bli hissigere på overganger utover omgangen.

Med 30 minutter på klokka var kombinasjonen Dønnum & Vilhjalmsson frempå igjen. Et godt innlegg fra Aron Dønnum landet igjen på pannebrasken til islendingen. Ballen gikk forbi Håkon Opdal og traff stolpen. Vålerenga nærmet seg scoring.

Da kampen kom i gang igjen etter pyro-avbruddet, fortsatte hjemmelaget med initiativet. Det var særlig på venstrekanten det skjedde. Fem minutter før pause var det Herolind Shala som dro seg fri på venstre. Innlegget traff Mathias Vilhjalmsson, menogså nå gikk headingen utenfor mål.

Like før pause fikk Brann sin første store målsjanse og Vålerenga sin fjerde. Et godt innlegg fra Thomas Grøgaard havnet på foten til Gili Rolantsson, men Brann-spillerens skudd gikk i nettveggen. Like etter var det første omgangs beste spiller, Aron Dønnum som forsøkte seg fra spiss vinkel. Skuddet fra 20 meter strøk stolpen.

Les mer: Niko Kovac fikk sparken i Bayern

- Må tørre mer

- Vi skal fortsette på det positive fra første omgang. Vi ønsker å bruke kantene enda mer i andre omgang, sa Vålerengas assistenttrener Johannes Moesgaard til Eurosport i pausen.

Brann-trener Lars Arne Nilsen var misfornøyd med hvor mye laget hans skapte før pause.

- Vi må ut og tørre litt mer. Vi har ballen like mye som de, men vi har bare skapt én målsjanse, sa Brann-trener Lars Arne Nilsen til Eurosport i pausen.

Brann innledet andre omgang med litt mer energi, men slet med det offensive spillet. Vålerenga vekslet mellom høyt press og å la bergenserne holde i ballen. Aron Dønnum og Deyver Vega var hurtige og farlige på overganger.

Målscorer Herolind Shala fikk en stor mulighet til å doble ledelsen etter 65 minutter. Vålerengas Sam Adekugbe slo et lavt innlegg fra venstresiden, som landet på Shalas fot. Volley-skuddet gikk utenfor.

Klikk på bildet for å forstørre. I BRANN: Bruken av pyro fikk blandede reaksjoner etter oppgjøret.

Oslo 20191103. Brannsupportere kaster bluss og fyrverkeri ut på banen under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Brann på Intility Arena Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Fem minutter senere kom Branns første målsjanse i andre omgang. Innbytter Fredrik Haugen skjøt godt fra 19 meter, men skuddet strøk stolperota og gikk utenfor.
Brann var mer med i kampen de siste 20 minuttene og var nærmere målsjanser, men de slet med den siste tredjedelen.

Vålerengas Aron Dønnum var et konstant uromoment som Brann slet med å temme. Etter 80 minutter fikk han tid og plass fra 20 meter. Han ladet kanonen og Brann-keeper Håkon Opdal måtte gi retur, som ingen plukket opp.

Brann satte, som vanlig, innpå Azar Karadas med fem minutter igjen på klokka. Og to minutter før slutt var han nær ved å utligne for Brann. Et godt innlegg havnet på hodet hans, men hodestøtet gikk over mål.

Brann fortsatte å presse på for utligning, men stanget mot Vålerenga-forsvaret. Hjemmelaget tok sin første seier på 12 kamper.

Speakeren på Intility Arena 5889 solgte billetter, men det var langt færre innenfor portene i novemberkulda på Oslo øst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag