Full krangel om Annan-millioner

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove (Scanpix)

Start vil ha 2,5 millioner av Rosenborg, men Aalesund sier nei.

Anthony Annan ble solgt fra Start til Rosenborg for rundt ti millioner kroner i 2008, og avtalen inneholdt en videresalgsavtale. Start mener at den avtalen gjør at klubben har krav på rundt 2,5 millioner kroner etter at Annan ble solgt til Schalke for 22 millioner kroner i januar.

- Avtalen rundt Annan er krystallklar slik vi ser det. Nå avventer vi å få penger fra Rosenborg, sier administrerende direktør i Start, Sveinung Hovstad til Fædrelandsvennen .

Det med krystallklar er det imidlertid en hel del uenighet om. Problemet er at Rosenborg venter på videresalgspenger fra Aalesund etter at Tor Hogne Aarøy ble solgt til Japan. Aarøy gikk fra Rosenborg til Aalesund i 2001, og trønderne mener de har en videresalgsavtale som gjelder.

Det mener ikke Aalesund.

Sikker i sin sak
Det finnes nemlig en regel som sier at en slik avtale bare er gyldig i to år, dersom det ikke noe annet er eksplisitt avtalt i kontrakten.

- Jeg har kjent til dette regelverket i mange år. Vi har hatt flere tilfeller i Aalesund der dette er blitt tatt hensyn til. At det er formulert om videresalgsavtalen gjelder i to år eller mer, forklarer daglig leder i Aalesund Henrik Hoff til Fædrelandsvennen.

Så om den regelen er gyldig, har ikke Rosenborg tenkt å overføre penger til Start.

Starts håp er at norske klubber flest tydeligvis ikke har visst om denne regelen, og at slike videresalgspenger er blitt utbetalt tidligere selv om det er gått mer enn to år siden avtalen ble inngått. Dersom den praksisen har skapt presedens, kan Start ha rett på pengene selv om de nedskrevne reglene sier noe annet.

- Klar regel
Men ifølge Norges Fotballforbund gjelder regelen og den er helt klar.

- Denne regelen er tydelig. Hvis den ikke er tidsbegrenset, eller at det åpent går fram hvor lenge den gjelder, så var det før to, og nå tre år som gjelder, har fagansvarlig for overganger i NFF, Stein Pedersen, tidligere sagt til Aftenposten.

Klubbene har prøvd å løse saken seg imellom, uten å komme til enighet, og saken ender dermed trolig i idrettens voldgiftsnemnd eller i rettssystemet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.