*Nettavisen* Sport.

Fullstendig i surr for NFF

Foto: Scanpix (Marit Hommedal)

Feil vurdering, feil sanksjon og feilstaving av navn. Men nå har kanskje rett mann fått rett dom?

12.05.09 16:52

Det kokte over på Brann stadion i kampen mellom Brann og Tromsø 13. april. Branns Rodolph Austin satte inn en stygg takling på Tromsøs Joel Lindpere og fikk rødt kort, og i tumultene etterpå – da begge lags trenere fant veien inn på banen – hadde dommer Svein Oddvar Moen alt annet enn full kontroll.

Full kontroll har definitivt ikke Norges Fotballforbund hatt på saksbehandlingen i ettertid, heller.

I et vedtak 23. april innstilte Forbundsstyret på å straffe både Tromsø-trener Per-Mathias Høgmo (karantene) og Brann-trenerne Steinar Nilsen (irettesettelse) og Rune Skarsfjord (irettesettelse).

Doms- og sanksjonsutvalget fant, ifølge en pressemelding sendt ut 4. mai, imidlertid ikke grunn til å ilegge noen av dem straff, fordi dommer Moen allerede hadde sett og sanksjonert situasjonen – uten å gi trenerne så mye som et gult kort. Dermed kunne ikke videobevis benyttes.

Først bot, så karantene ...
Forbundsstyret ønsket også å gi Tromsø-spilleren Joel Lindpere 7500 kroner i bot for å ha vist fingeren til publikum på vei ut av banen eter å ha blitt overfalt av Austin (hjemmefansens sympati lå nemlig ikke på den skadde Tromsø-spillerens side).

Her kom Doms- og sanksjonsutvalget fram til at bot var feil sanksjon. De mente at strafferammen var på to kampers karantene, og kom fram til følgende konklusjon:

«Etter en totalvurdering av ovennevnte forhold og tidligere praksis i sammenlignbare saker, finner Utvalget det passende å ilegge anmeldte én kamps karantene.»

Men Tromsø og Lindpere anket, og tirsdag kom vedtaket fra Ankeutvalget. At Lindperes navn var stavet feil (Limpere) i pressemeldingen, og at det ble refererte til en tidligere dom på to kampers karantene, er så sin sak.

... så bot igjen (med rabatt)
Mer interessant er avgjørelsen i saken. Anken er nemlig tatt til følge – fordi Doms- og sanksjonsutvalget fattet sitt vedtak om karantene på feil grunnlag.

I redegjørelsen fra Ankeutvalget, framgår det nemlig at Doms- og sanksjonsutvalget la til grunn at Joel Lindpere forlot banen etter å ha fått rødt kort. Men Lindpere fikk aldri noe rødt kort. han var offer for en spiller som fikk rødt kort.

Dermed var det likevel bot som var riktig sanksjonsform for opptrinnet, og Ankeutvalget har fastsatt boten til 5000 kroner – altså 2500 kroner mindre enn det Forbundsstyret innstilte på i første omgang.

Dermed er kanskje siste vedtak fattet i kjølvannet av opptrinnet i Bergen 13. april.

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.