Når Norge onsdag møter Spania til kvartfinale i VM, er det to dager siden Norges forrige kamp, mens spanjolene har hatt enda ett døgns hvile.

Nå har TV 2-kommentator Harald Bredeli sett seg lei av det han omtaler som urettferdige kampoppsett.

– Det er jo en himla forskjell. En kolossal forskjell. Hvert minutt teller i et sånt kampprogram. Det er håpløst og blodig urettferdig, forteller Bredeli til Nettavisen.

Les også: Spansk storavis før VM-kampen: – Norge ikke lenger avhengig av Sagosen

Dreier seg ikke om Norge

TV 2-profilen påpeker at han fyrer løs mot oppsettet generelt, og ikke bare Norges kampoppsett.

– Dette dreier seg ikke om Norge. Det dreier seg om mange land. Vi så akkurat det samme i EM for kvinner i november. Norge har den ulempen mot Spania. Tyskland akkurat det samme mot Frankrike.

Bredeli sier han har hørt denne kritikken fra andre nasjoner også, blant annet Danmark.

I EM i november hadde Danmark ekstra hvile før de møtte Norge i hovedrunden. Da vant danskene. Til gjengjeld hadde Norge ekstra hvile inn mot semifinalen mot Frankrike. Den kampen vant Norge.

– Jeg syntes synd på Frankrike i den kampen, forteller Bredeli.

– Forbrukerombudet hadde banket dette ned. Rent konkurransemessig er det så urettferdig som det kan få blitt. Jeg kan ikke skjønne at det er vanskelig å sørge for at lag som kan møte hverandre har det samme spilleopplegget. Totalt i mesterskapet er det fordelt noenlunde jevnt, men kampdagene og fridagene kommer ulikt.

Landslagssjefen vil ikke bruke krefter på det

Tidligere landslagstrener for Norges kvinnelandslag Frode Kyvåg forstår kritikken Bredeli kommer med, men legger til at dette er noe lagene i VM ikke må ofre en tanke. Det vil bare stjele krefter.

– Jeg har aldri tenkt sånn, men skjønner hva Harald mener, sier Kyvåg til Nettavisen og fortsetter:

– De hovedansvarlige har som oppgave å bagatellisere det og ignorere det. Det går ikke an å bruke energi på det.

Kyvågs tanker gjenspeiles også hos dagens herrelandslagssjef. Jonas Wille sier at hans gutter ikke må bry seg om ting de ikke får gjort noe med.

– Det er ikke uvanlig at det blir forskjeller for nasjonene under et mesterskap. Vi må derfor bare ta det som det kommer, også er det vår oppgave å forberede oss optimalt, sier han til Nettavisen.

Hjemmebanefordelen størst?

Kyvåg bemerker også at det ikke bare er kampoppsettet som gjør et mesterskap «urettferdig». Reiseavstander, muligheter til å trene i kamphallene og ikke minst hjemmesupportere er andre aspekter som vil kunne påvirke resultater.

– Den største fordelen er faktisk det å spille VM på hjemmebane. Men hva faen skal du gjøre med det, da? Spille på nøytrale baner?

Bredeli på sin side er klar på at noen ting får man gjort noe med, mens andre ting får man ikke endret. Det å ha et arrangørland vil man ikke kunne endre på, men å få et kampoppsett rettferdig burde være mulig.

– Det ligger i mesterskapets natur at arrangøren har noen fordeler. Men dette har ikke noe med arrangør å gjøre. Det er bare å strukturere det kampprogrammet. Alle andre land enn arrangøren spiller på bortebane, men ulikhetene er likevel store. EHF (Det europeiske håndballforbundet) og IHF (Det internasjonale håndballforbundet) har begge gjort denne feilen. De må gå inn sammen og se på det, forteller Bredeli.

Norges kvartfinale mot Spania spilles onsdag klokken 18.00. Kampen sendes på Viaplay.