HOLMEKOLLEN (Nettavisen): Det ble to norske jubeldager under femmilene i Holmenkollen denne helgen. Herrene tok tidobbelt norsk på lørdag, før kvinnene fulgte opp med norsk seier på deres første femmil noen sinne.

Men det har ikke bare vært positive nyheter under Kollen-helgen. En av de store snakkisene var nemlig de tynne startfeltene på femmila både hos herrene og kvinnene.

Hos herrene var det bare 36 startende løpere, mens hos kvinnene var det 32, noe som er langt bak normalen for andre verdenscuprenn.

Flere av de store utenlandske stjernene uteble, og den italienske skistjernen Federico Pellegrino klaget på at det var for kort tid mellom den siste øvelsen i VM og femmila i Holmenkollen.

På damesiden manglet flere av de største profilene først og fremst på grunn av sykdom. Ebba Andersson, Frida Karlsson, Anne Kjersti Kalvå, Ingvild Flugstad Østberg og Krista Pärmäkoski måtte alle kaste inn håndkleet etter å ha blitt syke etter VM.

Les også: Røper skjult drama i Holmenkollen: – Det skjedde med hele kroppen min

– En skandale

At løperne er slitne og mange blir syke etter VM er ikke et nytt fenomen, og den erfarne svenske langrennsjournalisten Moa Höjer skjønner ingenting av hvorfor rennene i Holmenkollen kommer rett etter VM.

– Helt ærlig, det er jo en skandale at sesongens gøyeste verdenscuphelg kommer en uke etter VM. Hvordan kunne det bli sånn her? skriver hun på Twitter.

Norges landslagslege, Ove Feragen, er klar på at det tynne oppmøte på femmilene i Holmenkollen henger sammen med at det kort tid siden VM.

– Det har nok en sammenheng med tidspunktet på femmilshelgen. At det er såpass tett på mesterskap og at det er mange som er litt tomme for energi og er litt utladet, og en del har blitt syke. Da kommer den helgen litt tidlig. For å få flere folk på start og flere utøvere oppladet igjen og klare, så hadde det nok vært mer optimalt og hatt en lengre avstand fra mesterskapet, sier han til Nettavisen.

Ifølge Feragen er det ikke noe nytt at utøverne har større sjanse for å bli syke etter å ha vært gjennom et mesterskap.

– Både oppkjøringen og et langt mesterskap er krevende for løperne. Mange av dem går mange konkurranser tett på, og blir både fysisk og mentalt utladet etter et mesterskap. Da vet man at man er i den fasen hvor man er mer utsatt for å få en infeksjon, sier han.

Les også: Kom med kontant svar på NRK. Nå vil Johaug ha endring i Holmenkollen

– Ikke rart folk er syke

Verdenscupleder Tiril Udnes Weng har klart å holde seg frisk etter VM og stilte på start i søndagens femmil.

Men hun innrømmer at hun har vært veldig sliten den siste uka, og tror den korte tiden mellom VM og Kollen-helgen er grunnen til at det ikke var flere på start.

– Folk er slitne etter VM. Jeg har vært sliten denne uka selv, og jeg er kanskje mest motivert for å gå på grunn av verdenscupen. Hadde det ikke vært for den hadde sikkert jeg også ligget på sofaen i dag. Jeg skjønner at folk prioriterer å hvile fram til de neste verdenscuprennene, sier hun til Nettavisen.

Heller ikke hun er overrasket over at flere sliter med sykdom etter VM.

– Det er jo en stor påkjenning å gå VM. Det er ikke bare skirennene, men også mye mentalt og man skal lade opp. Man blir litt utladet når man kommer hjem. Det kjente jeg på selv også. Jeg har vært ganske kjørt denne uken her selv. At det kommer litt sykdom da er ikke så rart, sier hun.

Les også: Innrømmer at han løy i NRK-intervju: – Noen hemmeligheter må man ha

– Ideelt sett hadde pausen vært lengre

Søndagens femmilsvinner, Ragnhild Haga, mener FIS bør se nærmere på avstanden mellom VM og andre renn som kommer etterpå for å prøve å få med flest mulig.

Om det var opp til henne kunne Kollen-helgen vært helt på tampen av sesongen.

– Jeg synes det hadde vært kult om det her var det avsluttende rennet for sesongen. Men jeg har skjønt det er hopp og det er mye som spiller inn på den planleggingen. Så vi må nesten bare gjøre det beste ut av den kalenderen som er, sier hun til Nettavisen.

Les også: Fyrer løs mot utlendingene: – Bare tull

Renndirektør i FIS, Michal Lamplot, har uttalt til NRK at det er veldig komplekst å finne en dato for når rennene i Holmenkollen skal arrangeres, siden man må ta hensyn til de andre grenene og skiskytterrennene som kommer uka etter.

– Ideelt sett hadde pausen mellom vært lengre og i fremtiden vil vi jobbe med Norges Skiforbund og andre nasjonale forbund for å finne den best mulige datoen i Holmenkollen, for det er et av de ikoniske arrangementene våre, sier han.

Verdenscupsirkuset reiser uansett videre til Drammen på tirsdag, hvor det skal gås klassisk sprint. Prologen starter klokken 11.30, mens utslagsheatene starter klokken 14.00.