HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Lørdagens femmil for herrer i Holmenkollen ble en norsk jubeldag med tidobbelt norsk. Men for internasjonal langrenn var det en krisedag, mener flere eksperter.

Bare 24 utenlandske løpere stilte til start på den tradisjonsrike femmila. Legger man til de norske løperne var det til sammen 36 løpere som gikk løpet, noe som er langt unna normalen for verdenscuprenn.

Før start var det flere som bekymret seg for mannefallet i Holmenkollen. Den italienske skistjernen Federico Pellegrino var en av løperne som valgte å ikke gå, i likhet med flere andre sterke utenlandske løpere.

Overfor NRK klaget han på det er for kort tid mellom forrige søndags femmil i VM og lørdagens femmil i Holmenkollen.

Les også: Kowalczyk gikk knallhardt ut mot norsk medisinbruk: – Godt å vite at jeg hadde rett

– Bare tull

Landslagstrener Nossum kjøper imidlertid ikke forklaringen med et det er for hardt å gå to femmiler på seks dager.

– Klæbo og Golberg begynner å nærme seg 40 skirenn i år. Det er ingen andre som har gjort det, men de er her og er med og kjemper. Det er ikke mange minutter siden de var nummer én og to i VM. Jeg kjøper ikke at det er for tøft, sier han til Nettavisen.

Nossum mener alle løperne har et ansvar med å stille opp på skirenn.

– Det handler om å møte på jobb. Det å gå skirenn er jobben din. Du har trent x antall år, og x antall timer bare i år, og så mener du det er for tøft. Det er bare tull, sier han.

Tidligere landslagssjef for Norge, Vidar Løfshus, mener flere av løperne i langrennssirkuset er nødt til å skjerpe seg.

– I stedet for å klage og syte sånn, må kanskje noen av løperne gå litt i seg selv. Det er noen som må skjerpe seg og ta seg sammen, for alle er nødt til å bidra, hvis ikke holder ikke sporten ut lenge, sier han til Nettavisen.

– Sesongen er jo også over i løpet av noen helger. Det er ikke sånn at det går på helsa løs å gå femmil. Resultatene kan kanskje svinge litt etterpå, og du kan få en liten knekk i formen, men sånn er det, fortsetter han.

Les også: Ble tatt på senga av dronningen: – Jeg ble veldig overrasket

– Ikke i nærheten

Harald Østberg Amundsen, sjettemann på lørdagens femmil, kjøper heller ikke forklaringen med at det er for tungt å gå femmila så kort tid etter VM.

– Nå er vi ferdig med mesterskap og det er lave skuldre, og nå er det bare morsomt å gå skirenn. Vi er slitne vi norske løperne også. Johannes og Pål er sikkert de løperne som har gått flest skiløp i hele år, og de går jo her. Hvis de klarer det klarer de andre det også, sier han til Nettavisen.

Les også: Mathias (27) havnet i krangel under Vasaloppet: Trodde saken var lagt død, men så dukket det opp sjokkpåstander

Nettavisen har snakket med flere av de norske løperne, og alle er samstemte i at det er synd og merkelig at ikke flere stiller til start på femmila i Holmenkollen.

Johannes Høsflot Klæbo synes det er merkelig at ikke flere vil oppleve folkefesten i Holmenkollen. Å gå foran tusenvis av tilskuere er nemlig sjelden vare for langrennsløperne.

– Folk prioriterer jo forskjellig, men jeg mener dette definitivt er et skirenn som bør prioriteres med så mye folk som er her og heier. Det er ikke et skirenn i verdenscupsirkuset som er i nærheten av det her, sier han til Nettavisen.

Søndag skal kvinnene for første gang gå femmil i Holmenkollen. Også der er det få løpere som er påmeldt. Løpet starter klokken 10.15.