Ga Lance Armstrong ultimatum

Foto: Tim De Waele (@TDWSport.com)

Slik kan syklisten unngå utestengelse på livstid.

28.01.13 11:39

I natt gikk CBS-intervjuet med Travis Tygart hos «60 minutes» på amerikansk TV.

USA Today var blant dem som mottok sitater fra sekvensen, for å forhåndspromotere det, men antidopingsjefen hadde også mer krutt å komme med.

Les også: - Armstrong nekter å prate

Programleder Scott Pelley kunne blant annet opplyse om at dersom Lance Armstrong ikke setter seg ned hos USADA innen den 6. februar, vil han aldri mer kunne konkurrere i olympiske idretter.

Det innebærer blant annet sykling, maraton og triatlon. Øvelser den 41 år gamle amerikaneren fortsatt har et ønske om å hevde seg i.

Minimum åtte år
Helt fri vil texaneren uansett ikke gå, melder antidopingsjefen:

- Dersom du omsetter, distribuerer, oppbevarer eller bruker alle de stoffene han gjorde over den tidsperioden han gjorde, tåkelegger det og nekter å være en del av oppklaringen, gir reglene en utestengelse på livstid, var Tygart klare beskjed overfor nyhetsmagasinet «60 minutes» ifølge velonation.com.

- Den laveste utestengelsen man kan få i henhold til regelverket i en slik sak, er på åtte års utestengelse, la han til.

Det samme skal Armstrong ha fått opplyst under et møte mellom ham og Tygart ved et flyplasshotell i Denver i desember måned.

Da skal nettopp ønsket om igjen å kunne konkurrere være hovedgrunnen til den tidligere US Postal-lederen opprettet kontakt med antidopingmyndighetene. Møtet ble kortvarig og Armstrong endte opp med å forlate det i sinne, har Wall Street Journal skrevet tidligere i år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Kenzo Tribouillard

«Den siste gangen var i 2005»
Siden har hele verden fått høre Armstrong innrømmelse av eget dopingbruk i to TV-programmer hos Oprah Winfrey.

Les også: - Umulig å vinne Tour de France uten doping

Her merket mange seg at Lance påsto han ikke jukset i comebacket i 2009:

- Da du endte på tredje plass i 2009: Dopet du deg ikke?

- Den siste gangen jeg gjorde det, var i 2005, svarte Armstrong under intervjuet med Oprah.

- Det inkluderer blodoverføringer? Ingen doping eller blodoverføringer i 2009 eller 2010?

- Absolutt ikke.

Er ikke foreldet
I etterkant påpekte antidopingsjef John Fahey hva som sannsynligvis var Armstrongs intensjon ved å nekte for dette.

En forklaring Travis Tygart også støtter opp om. Til det var nemlig verdiene i idrettutøverens blodpass for unormale:

- Saker om svindel har foreldesfrist på fem år. Det siste tilfellet av påstått og bevist doping i bevisoppgaven vår, stammer fra 2010. Fristen har ikke gått ut ennå, og han kan potensielt tiltales for svindel, forteller Tygart.

Armstrong er allerede i trøbbel etter at han løy under ed i 2005, og Johan Kaggestad har tidligere uttalt til procycling.no at han håper amerikaneren ender opp bak lås og slå:

- Jeg håper det ender med fengsel som det gjorde med Marion Jones. Han har løyet under ed om at han var leder for et organisert dopingsystem. Jeg ser heller ingen grunn til at livstidsutestengelsen hans fra olympisk idrett skal oppheves, sa Kaggestad dagen etter det første TV-programmet hos Oprah.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.