Gå til sidens hovedinnhold

Gabriel Rasch er på veien til Roubaix

Nordmannens nye virkelighet med Team Sky har sine kontraster til hans tidligere, franske arbeidsgivere. Det er kanskje like greit, skal vi tro 36-åringen.

Det er ikke mye Gabriel Rasch kan beskjeftige seg med en kjølig, januarkveld på treningsleir med sitt nye lag, Team Sky.

Etter drøye seks timer ute på sykkelsete langs Mallorcas sykkelvennlige veier, går tiden for det meste til middag, massasje og kanskje en telefonsamtale til familien hjemme i Norge.

Når stillheten legger seg over den spanske ferieøyen, har han også muligheten til å fundere over sesongens store målsetninger: å hjelpe Edvald Boasson Hagen og Geraint Thomas til suksess i brosteinsklassikerne, Paris – Roubaix og Flandern rundt.

- Det er disse rittene jeg trener hardt for hele vinteren. I Flandern og Roubaix har jeg faktisk en del å bidra med, forteller den norske veteranen til procycling.no.

Og selv om barndomsheltene heter Miguel Indurain og Greg LeMond - to fantastiske ryttere med åtte Tour de France-titler mellom seg - har Gabriel alltid vært en klassikermann. En type som puster og ånder for Arenberg-sektorens knivspisse granittstein, eller Koppeberg-hellingens sadistiske stigningsprosent.

Derfor var det ekstra surt da en skade på kneet satte han ut av spill på våren i fjor. ’Gabba’ måtte stå av i Milan – San Remo, mens Flandern og Roubaix ble sett fra sofakroken. Det gjorde 2012-sesongen til et mareritt. Men desto større ble oppturen da kontraktstilbudet fra Team Sky kom på tampen av året.

- Det er selvsagt sykt moro å være en del av dette laget. Jeg trives utrolig godt her med mine nye lagkamerater. Det nye utstyret jeg har fått er perfekt (sykkelen beskriver han som en Lamborghini) og alt er bare mer tilrettelagt, forklarer Rasch som føler at forutsetninger for å prestere godt utover våren er mer til stede enn på lenge.

Franskmennene ligger bak
Det fryktelig fjoråret ble tilbrakt i FDJ-BigMat . Der ble Rasch kjent med teamsjef Marc Madiot. Den karismatiske franskmannen, som selv har vunnet Paris-Roubaix to ganger, er kjent for å avholde vinterens treningssamling på våte og forblåste veier i sin sitt kjære Bretagne. Vanligvis en iskald affære og en av flere tradisjonsbundne virkeligheter som Madiot blir hånet for fra tid til annen. Og selv om Rasch har ingenting vondt å si om sin tidligere arbeidsgiver, merket han fort hvordan Team Sky gjør tingene annerledes.

- Madiot var en fin fyr og jeg har ingenting vondt å si om ham, men de franske lagene ligger nok litt etter i utviklingen med tanke på utstyr og forberedelser. Sykkelsporten har endret seg mye de siste årene og de engelskspråklige lagene har tatt mer over. De gjør tingene kanskje litt annerledes. Bare for noen år siden var sporten dominert av først og fremst franske og italienske lag. Slik er det ikke lenger, slår den tidligere norske mesteren fast, som startet proffkarrieren med Crédit Agricole i 2008.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Team Sky har et mye større apparat, flere folk og alt er mye mer tilrettelagt for hver enkelt. Opplegget fra Cervelo var også veldig bra på mange måter, men dette er liksom på en mye større skala. Vi har flere samlinger og nå trener jeg kanskje litt mer intensivt, litt tidligere i forberedelsene enn det jeg vanligvis gjør. Jeg skal prøve å holde formen bedre, der har jeg bommet litt før, innrømmer Rasch.

Skys eksplosive hemmelighet
Om høydetrening på Tenerife fortsatt er noen velbevart «statshemmelighet» hos Team Sky kan nok diskuteres, men treningen blir i alle fall en ny erfaring for Rasch og de andre klassikerrytterne. Som en logisk forlengelse av Bradley Wiggins´ makeløse triumfrekke forrige sesong, sendes også brosteinsgutta opp i høyden langs Pico del Teide, en av Europas høyeste vulkaner. Håpet er en «eruptiv» formutløsning i forkant av vårsesongens store mål.

- I starten av mars blir det ti dager i høyden. Det gjør vi i stedet for å kjøre Tirreno-Adriatico for eksempel. Så spørs det hvilken effekt vi får av høyden på såpass kort tid, men det blir uansett knallhard trening hele veien. Det blir annerledes for min del også. Så får vi håpe at det fungerer like bra for oss som det gjorde for Wiggins (og de andre grand tour-rytterne), forklarer den nybakte Sky-syklisten.

Uerfaren gjeng
Men klassikerlaget trenger mer enn tynn luft for å hevde seg i Flandern og Roubaix, to ritt det britiske storlaget enda har til gode å sette sitt preg på siden oppstarten i 2010. Det store støtteapparatet til tross, imponerende treningssamlinger levner ingen garanti for suksess i de store klassikerne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det vet Rasch bedre enn de fleste. Nyutnevnt hovedtrener, Rod Ellingworth, var klar på hvorfor nordmannen var en god match for Team Sky: «en stor tilvekst til klassikerne med sin gode tilnærming og massive erfaring», var vurderingen fra Sky-coachen. 36-årigen fra Hole er faktisk eldst i Team Sky timannssterke klassikergruppe, og med det følger et visst ansvar.

- Vi er egentlig en ganske uerfaren gjeng. Mange som stiller høye forventninger til oss er ikke alltid like klar over det. Her har jeg lært mye allerede, men jeg har også ting å lære bort. Jeg er den eldste rytteren. Derfor håper jeg å kunne bidra med mine kunnskaper. Roubaix og Flandern er harde ritt, man må være sterk, men man må også vite hvor løpet blir avgjort, hvor man skal spise og drikke. Ligger man i front hele tiden går man fort tom i tanken.

Team Sky er Raschs femte lag i hans sjette år som proff. Høydepunktet så langt er «uten tvil Paris Roubaix 2011» - dagen da beina fungerte til det maksimale. Den følelsen er ikke langt unna.

- Vi er en sammensveiset gjeng. Det er enkelt å være seg selv når alle snakker engelsk og kan kommunisere med hverandre godt. Det føles riktig. Jeg har ingen skader og det er realistisk at jeg presterer på samme nivå som i 2011, avslutter Rasch.

* Dette er å se på som en foreløpig sesongplan. Rasch er en del av Skys klassikergruppe som teller 10 mann. Det kan avvikes fra planen underveis i sesongen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken