Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gamblet med gullskiene

Foto: (AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Aksel Lund Svindal suste fra konkurrentene på helt nye konkurranseski.

WHISTLER (Nettavisen): I motsetning til i utfor, der man har tre treningsomganger – må man ta kjappe, slue avgjørelser før et super G-renn.

Utøverne får kun én besiktigelse før start. Midtveis i den begynte Aksel Lund Svindal (27) å fundere på om skulle gjøre endringer i aller siste liten.

- Jeg måtte gjøre noen endringer på utstyret i dag tidlig. Jeg trodde jeg skulle kjøre på noe mer utforopplegg, med utforstøvler og sånt. Men jeg endret mening etter å ha besiktiget de første fem portene. Da var det skikkelig svingete super G – med is. Og det fortsatte et stykke nedover, forklarer Aksel Lund Svindal til Nettavisen.

Større vinnersjanser
I samråd med servicemannen fra Atomic, valgte romerikingen deretter å droppe paret han vant verdenscuprennet i Val Gardena med.

Den endelige avgjørelsen tok han imidlertid ikke før han hadde sett Kjetil Jansruds innsats fra startnummer 1.

- Kjetil kjører alltid fint på ski, men når det gikk så enkelt fant jeg ut at jeg skulle bruke et par man sliter litt mer med å komme ned på.

- Var det et risikabelt valg?

- Det er litt risiko. Vi var enige om at det var sikrere å kjøre på et skipar jeg har vunnet på før i år, men at vinnersjansene var større, dersom det funket, på det paret jeg valgte. De er vanskeligere å kjøre på, men går fortere dersom du treffer, sier Lund Svindal som kun hadde testet paret under precampen i Nakiska i forkant av OL.

Servicemannen fikk sin bekreftelse på at avgjørelsen var riktig da Bode Miller smalt på seg utforskiene sine på toppen.

I egen klasse
Det skulle bli nok en duell mellom Miller og Lund Svindal. I mål skilte det 28 hundredeler mellom de to, eksakt den samme avstanden det var mellom Miller og Tobias Grünenfelder på 9.-plass.

Arrangørens fartsmåling midt i løypa viste også at det gikk unna i super G denne dagen. Lund Svindals toppfart var på hele 114 kilometer i timen. Ingen av de sju beste i konkurransen nådde over 107.

- Jeg gjorde en vurdering på at den mer isete delen i bunnen av løypa, kunne bli avgjørende. Dessuten lå vi topp opp mot utforfart i denne konkurransen.

- Kan man kalle dette for en utklassing, Aksel?

- Jeg så også det at jeg var nesten tre tideler foran, og de andre lå på hundredelene. Det er et godt tegn, men det er vel å ta i å kalle det for utklassing.

Skuffet Jansrud
Fra startnummer 1 gjorde også Kjetil Jansrud et godt løp i Whistler Creek. Valdres-gutten endte til slutt på 12.-plass, men mente selv han burde meldt på i medaljekampen.

- Det er et palløp helt til jeg gjør to feil mot slutten. Selv om jeg egentlig hadde bestemt meg for ikke å være det, er jeg skuffet. Jeg hadde et drømmeutgangspunkt siden jeg startet så tidlig.

Når løpet først utviklet seg som det gjorde, var ikke 24-åringen i tvil om at Aksel Lund Svindal igjen ville ta steget opp på seierspallen.

- Så lenge han ikke var mer enn tre tideler bak på toppen, var jeg sikker på han ville klare det. Den løse snøen i midtpartiet passer kjørestilen hans godt. Det i hvert fall en kombinasjon som ikke andre ser ut til å kunne matche, sier Jansrud.

Feires i natt
Lund Svindal står dermed med et sølv og et gull etter sine to første øvelser. Han er også blant favorittene til superkombinasjonen senere i lekene.

- Er det noen forskjell på sølv- og gullfølelsen?

- Det er likt akkurat nå, men det er kanskje fordi sølvet var den første medaljen min, men når jeg skal opp på seierspallen er det ingen tvil.

Det skjer på torget i Whistler natt til lørdag. De internasjonale alpinmiljøet snakket tidligere om den norske superduoen Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt.

Nå snakker de kun om Aksel.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!