Gå til sidens hovedinnhold

Gammel mester hylles

Monument avduket til ære for tidligere tungvektskonge.

Femtiseks år etter at han vant tungvektstittelen hylles nå Jersey Joe Walcott med både minnemonument og egen dag i hjembyen Camden, New Jersey i USA. Monumentet som sist lørdag ble avduket av byens ordfører i parken som allerede bærer Walcotts navn, er en fire fot høy granittstein med et portrett av den avdøde legenden.

- Vi er her for å feire minnet til, ikke bare en av byens beborere, men også en helt, uttalte ordfører Gwendolyn A. Faison i hennes tale om Walcott under den høytidlige seremonien.

Datoen 6. oktober vil i fremtiden være Jersey Joe Walcott Day i byen Camden, New Jersey.

Cinderella Man
Jersey Joe Walcott debuterte som proffbokser i en alder av 16 år i 1930. De neste femten årene bokset han sporadisk og ved siden av andre jobber. Flesteparten av kampene kom på kort varsel og endte ofte i nederlag.

Gjennombruddet kom først i 1945 da Walcott, etter å ha fanget øyet til en manager med gode kontakter, signerte en proffkontrakt som betalte ham nok til at han kunne satse hundre prosent på boksing. Resultatene kom nesten umiddelbart og allerede samme året beseiret Walcott flere toppboksere og fikk innpass på Ring Magazines tungvektsranking. Walcott holdt seg blant eliten resten av karrieren.

Etter å ha kjempet i toppen i seks år uten å ha hatt hellet med seg i tittelkamper, vant Walcott omsider tungvektstittelen i sitt femte forsøk da han slo ut Ezzard Charles i syvende runde av deres kamp i 1951.

To kamper senere tapte han VM-tittelen i en klassisk kamp mot Rocky Marciano i 1952. Mesteren lå foran i poengprotokollene da Marciano traff blink og slo Walcott bevisstløs i trettende runde. Karrieren endte etter et mislykket returmøte mot Marciano i 1953, og Walcott la opp med en misvisende kampliste lydende 53-18-2, hvorav 33 seire kom via knockout.

Blant de mange andre topprangerte motstanderne Walcott delte ringen med finner vi store navn som Joe Louis, Jimmy Bivins, Harold Johnson og Joey Maxim.

Inspirasjonskilde
Etter at boksekarrieren var over jobbet Walcott som sheriff i Camden County, New Jersey. Senere ble han også leder for New Jersey State Athletic Commission. Han deltok også flere spillefilmer, deriblant Humphrey Bogart klassikeren "The Harder They Fall" fra 1957.

Walcott regnes av mange eksperter og historikere for å være en av proffringens dyktigste teknikere. Flere boksere i moderne tid - inkludert store navn som Muhammad Ali, Roy Jones Jr. og James Toney - innrømmer å ha studert den gamle mesterens kampbevegelser på film og oppgir legenden som en inspirasjonskilde i utviklingen av deres egen boksestil.

Jersey Joe Walcott ble innlemmet i International Boxing Hall of Fame i 1990. Han døde i en alder av 80 år i 1994.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk