*Nettavisen* Sport.

«Går alt etter planen, kjører jeg Tour de France»

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

Lars Petter Nordhaug håper å debutere i verdens største etapperitt. Sjekk hvilke andre ritt han skal kjøre!

10.01.13 07:57

I fjor angrep Lars Petter Nordhaug sesongstarten som en forsinket nyttårsrakett.

Det var hans måte å vinne seg respekt i Team Sky, og samtidig forsøke å toppe formen inn mot Ardennene (kuperte klassikere i Nederland og Belgia, red.anm.).

Allerede den 7. februar farget han himmelen over Mallorca med Sky-fargene og hans første proffseier i rittet Trofeo Deía.

Lysluggen fra Nøtterøy fulgte opp med iltre prestasjoner i Critérium International og Baskerland rundt. Det var rett og slett vanskelig å parkere mannen mange trodde ble med Edvald Boasson Hagen «på flyttelasset» til Team Sky.

Et offer for Skys luksusproblemer
Før sesongen var omme, hadde han pådratt seg interesse fra en rekke andre lag. Nordhaug grep virkelig sjansen, og om han ble skuffet over å bli ofret blant Skys luksusproblemer, fant han nye, gylne sjanser i Blanco Pro Cycling – laget vi tidligere kjente som Rabobank.

Nederlands stolthet.

Når 28-åringen nå skal angripe en ny sesong, skal det skje med kløkt, mer kunnskap og mer tro på egne ferdigheter.

- Jeg ønsker å bygge en litt større base i år, enn jeg gjorde i fjor. Da var det rett opp i form, og selv om jeg beholdt den ganske lenge, var den vanskelig å spisse ytterligere. Jeg håper å oppnå en kortere toppform i år, men også være enda bedre i det tidsrommet jeg skal være best, sier Nordhaug til procycling.no.

Dersom man har Amstel Gold Race i bakhodet, er det et resonnement det er lett å følge.

Starter 2013 med fire nye ritt
Og selv om han vil gjøre en god del på samme måte som i fjor, starter nordmannen sesongen med fire ritt han aldri har kjørt før:

Tour Méditerranéen (6.-10. februar), Haut Var (16.-17. februar), Strade Bianche (3. mars) og Tirreno-Adriatico (6.-12. mars).

procycling.no hengivne lesere vil nok spesielt merke seg at Blanco-rytteren blir å finne i den italienske klassikeren som over sju av milene kjøres over grusveier nær Siena, Toscana.

- Jeg sa at jeg ønsket å kjøre Strade Bianche, og tror det kan passe meg bra. Jeg har ikke kjørt det før, men jeg kjørte en etappe under Giro d’Italia i det området. Det likte jeg veldig godt.

Så justerer han forventningene en anelse ned:

- Man bør helst ha litt erfaring i det rittet, og kjenne til de forskjellige seksjonene. Jeg håper å kjøre bra der og være i god form.

Rytterkamp på hvite grusveier
Men dersom man ser på de fem siste vinnerne av rittene, finner man typer Nordhaug etter hver må tåle å bli sammenlignet med:

Alexander Kolobnev (2007), Fabian Cancellara (2008, 2010), Thomas Löfkvist (2009), Maksim Iglinskij (2010) og Philippe Gilbert (2011).

Etter bataljen på hvit grus i hjertet av Italia, venter altså etapperittet Tirreno-Adriatico. Dette er rittet både Edvald Boasson Hagen og Gabriel Rasch dropper i år, fordi de heller skal trene i høyden på Tenerife.

Boasson Hagens tidligere Sky-kompis stiller til start, og håper å gjøre seg bemerket i sine nye sykkelfarger.

- I Tirreno-Adriatico håper jeg å være en av dem som kan kjøre i toppen, eller hjelpe dem som er i toppen. Hvis vi ikke har noen i toppen, kan jeg kanskje få til noe på en enkeltetappe. Det er et åpent ritt for min del.

Hvorfor syklet du dér, Cunego?
Tirreno er ferdig den 12. mars, og da blir det akkurat tid til en liten pustepause før fintuningen mot Ardenner-klassikerne starter.

I fjor var han strålende i Baskerland rundt.

Samuel Sánchez vant sammenlagt, drøye minuttet foran Nordhaug på 6.-plass. Prestasjonene underveis fortalte hovedfeltet at han var en mann å passe nøye på under Amstel Gold Race.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Daniele Badolato

De forsøkte så godt de kunne, men da han og Boasson Hagen begynte å sjefe helt framme i feltet i løpet av de siste milene – begynte man på et punkt å drømme om en norsk seier i den prestisjetunge bakkeklassikeren.

For Christian Paasches del, TV 2-kommentatoren, bør vi vel ikke rippe opp i hva som skjedde oppover Cauberg i den siste bakken. Men for å si det sånn: Du kunne vel manøvrert deg litt mer elegant opp der, Damiano Cunego?

Satser ikke alt på et kort
Nordhaug er kaptein for Blanco Pro Cycling i Ardennene denne gangen. Rittet kjøres midt i «Rabobank-land», i lagets hjemland og ambisjonene legges deretter.

Det er lagets norske håp selvsagt godt klar over:

- Bør procycling.no ta turen til Amstel Gold Race i år?

- Ja, dere bør jo det, da. Det er mye god øl der.

- Men det er jo greit å dra ned for å skrive om nordmenn i god sykkelform, også?

- Jeg skal gjøre det jeg kan for å være i form. Samtidig er jeg litt redd for å sette alt på at jeg skal være i form på den ene dagen i året. Sentrerer man alt rundt ett eller to ritt, kan man fort glemme å få med seg resultater i andre ritt også. Men jeg satser hardt mot Ardennene, og jeg er blant dem i laget det satses på.

Fokus: Bedre avslutning
Sorry Paasche, men vi må altså igjen nevne at han falt på Cauberg, da han skulle angripe en topp 5-plassering i fjorårets utgave.

I stedet endte han opp med en «DNF» på resultatlista. Han fullførte aldri rittet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Prestasjonen kan likevel ingen ta fra ham. For Lars Petter Nordhaug var det også en personlig bekreftelse på at bakkeklassikerne er innfor rekkevidde.

Det store trikset blir likevel å optimalisere egenskapene som gjør at han henger med hele veien inn, og i tillegg utvikle en avslutning som kan utmanøvrere noen av de argeste konkurrentene.

- Jeg trener for å bli en bedre avslutter, og generelt enda bedre på den type ritt, enn jeg var i fjor, innrømmer han.

I fjor var det Bobby Julich i Sky som la opp strategien. I år er det Mathieu Heijboer som overtar det ansvaret.

Til høyden før Tour de France
Han kan likevel ikke la jaget etter å få en bedre avslutning gå på bekostning av utholdenheten.

- Jeg beviste i fjor at jeg har kapasitet nok til å henge med på slutten, men jeg trenger også en god avslutning. Snakker man om et ritt som Liège-Bastogne-Liège, kan det være litt motsigende i forhold til hva man skal prioritere i treningshverdagen.

Etter bakkeklassikerne venter Glava Tour, høydetrening, Tour de Suisse og Tour de France.

- Går alt etter planen, kjører jeg Tour de France, bekrefter Nordhaug.

- Jeg må selvsagt være i form og være klar, men det prøver jo alle rytterne å sørge for. Det er ikke sånn at de har sagt: «Du, du skal kjøre Tour de France», men jeg er blant rytterne som vurderes.

Lars Petter Nordhaugs sesongplan 2013:
Tour Méditerranéen (6.-10. februar)
Haut Var (16.-17. februar)
Strade Bianche (3. mars)
Tirreno-Adriatico (6.-12. mars)
Baskerland rundt (1.-4. april)
Amstel Gold Race (14. april)
La Flèche Wallonne (17. april)
Liège-Bastogne-Liège (24. april)
Glava Tour (15.-19. mai)
Høydesamling
Tour de Suisse (8.-16. juni)
Tour de France (29. juni-21. juli)

PS! Lars Petter Nordhaug var onsdag med på lanseringen av Glava Tour 2013. Her kan du lese mer om de forskjellige etappene og hvilke lag som er klare for årets utgave.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.