*Nettavisen* Sport.

Går for seks medaljer i EM

Foto: BULENT KILIC (Afp)

EM i Helsingfors i 1994 er et gyllent kapittel i nyere norsk friidrettshistorie. Neste år kan det bli ønskereprise.

Oslo (ANB): Mesterskapet i 1994 innebar starten på den forrige gullalderen i norsk friidrett. Seks medaljer vakte stor oppsikt både her hjemme og internasjonalt – gull til Geir Moen på 200 meter, Steinar Hoen i høyde og Trine Hattestad i spyd, sølv til Moen på 100 meter og Vebjørn Rodal på 800 meter samt bronse til Mette Bergmann i diskos.

Med full klaff når EM foregår i samme by neste sommer, kan historien gjenta seg. For etter det som har skjedd denne sesongen vil Norge ha fem opplagte medaljekandidater – hvorav én i to øvelser.

Venter døyt 30 deltakere
Sportssjef Ronny Nilsen er varsom med å forskuttere noe som helst, men legger ikke skjul på at det er grunn til optimisme.

- Det kan bli et bra mesterskap. Vi har en del gode kandidater, sier Nilsen forsiktig til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han opplyser at Norges Friidrettsforbund vil budsjettere med en EM-tropp på drøyt 30 deltakere – omtrent på samme nivå som i Barcelona i fjor. Det til tross for at kravene er skjerpet, og i tillegg har det europeiske forbundet for første gang fastsatt en maksimumskvote på antall deltakere i hver øvelse.

- Med tanke på våre hyggelige resultater i de internasjonale ungdomsmesterskapene de siste årene, blir det en ung norsk EM-tropp. Jeg har god tro på at flere av disse vil løfte seg ytterligere fram mot dette mesterskapet, sier sportssjefen.

Fem medaljekandidater
Frontfigurene i troppen ser som nevnt ut til å bli fem i tallet: Andreas Thorkildsen i spyd, Jaysuma Saidy Ndure på de to sprintdistansene, Ingvill Måkestad Bovim på 1500 meter, Christina Vukicevic på 100 meter hekk og Ezinne Okparaebo på 100 meter.

Thorkildsen er tittelforsvarer i spyd, og revansjelysten som få etter nedturen i årets VM. Der fikk både Ndure og Måkestad Bovim sine store gjennombrudd som mesterskapsløpere. Førstnevnte var for eksempel nest beste europeer da han fosset inn til 4. plass på 200 meter, mens Ingvill hadde bare to europeere foran seg da hun ble sekser på 1500 meter.

Ezinne Okparaebo, som totalt endte på 13. plass på 100 meter, hadde tre europeere foran seg. Mens Christina Vukicevic er fjerde best på årets Europa-statistikk på korthekken med 12,79, som hun presterte før hun pådro seg skaden som satte henne utenfor VM. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag