*Nettavisen* Sport.

Går i ringen for å endre knockoutloven

Foto: Simen Lønning (Mediehuset Nettavisen)

Bokseforbundet tar kampen og sender søknad til kulturdepartementet om å få endret forskrifter i knockoutloven.

12.12.13 16:02

Det er særlig tre paragrafer i loven som hindrer forbundet å innføre det nye regelverket til Det internasjonale bokseforbundet (AIBA). Det gjelder paragrafene som omhandler kamplengde, bruk av hjelm og aldersgrenser.

– Vi hadde håpet på litt drahjelp fra idrettsforbundet, men når vi ikke har fått det, setter vi vår lit til politikerne, og det er jo helt riktig som Børre Rognlien sier til dere i NTB at det til sjuende og sist er politikerne som bestemmer, sier generalsekretæren i Norges Bokseforbund, Erik Nilsen, til NTB.

Politikerne er mer opptatt av proffboksing enn amatørboksing. Selv om det på mange måter er to ulike aktiviteter det er snakk om, henger dette også sammen, for det er nødvendig med endringer av forskriftene i knockoutloven både for at proffboksing skal bli tillatt i Norge, og for at amatørforbundet skal kunne leve videre og følge internasjonalt anerkjente regler.

Politisk vilje
– Knockoutloven kan endres ved hjelp av forskriftsendring i kulturdepartementet. En annen mulighet er å søke dispensasjon, og det gjøres også til departementet, sier stortingsrepresentant og leder for Høyres idrettsutvalg, Linda C. Hofstad Helleland, til NTB.

– Dette handler i stor grad om politisk vilje, sier hun videre.

Hun understreker at den nye kulturministeren, Thorhild Widvey (H), har boksesaken, og særlig det som gjelder proffboksing, høyt på sin dagsorden, for Helleland sier det er enighet i de fire borgerlige partiene om å oppheve forbudet mot proffboksing.

– Jeg er overrasket over måten idrettsforbundet har håndtert denne saken. Det oppleves som om forbundet prøver å gjøre det vanskeligst mulig for Cecilia Brækhus, som er folkets idrettsutøver, å oppfylle drømmen om å bokse i hjemlandet sitt, mener Helleland.

– Vi snakker her om verdens beste kvinnelige bokser. Vi i Høyre og Fremskrittspartiet er fast bestemt på at hun skal få bokse i Norge, og personlig håper jeg å se henne bokse kamper her i landet allerede neste år, sier hun.

Knockoutlov til besvær
Idrettsforbundet støtter opphevelsen av loven som forbyr proffboksing, men vil beholde knockoutloven. Slik loven er utformet nå, setter den en effektiv stopper for proffboksing på norsk jord, og den hindrer også amatørforbundet å oppta det nye regelverket til AIBA.

– Det har ikke vært noe sterkt politisk press på å oppheve knockoutloven, og det tror jeg heller ikke er ønskelig, fordi det vil også åpne for andre typer kampsporter, sier Helleland.

Foreløpig er dette en lov til besvær, for det må gjøres omfattende endringer i loven og forskriftene dersom proffboksing skal bli tillatt. Dersom bokseforbundet får gjennomslag for sine forslag til forskriftsendringer, kan det være starten på også å få tillatt profesjonell boksing her i landet igjen, men uansett hva som skjer, ligger dette et stykke fram i tid.

– Det er bare Nord-Korea, Iran og Norge som har forbud mot proffboksing, og det er et dårlig selskap å være i, sier Linda C. Hofstad Helleland til NTB.

Når det gjelder forslaget fra Norges Bokseforbund om forskriftsendringer i knockoutloven, håper forbundsledelsen å få sendt denne saken til Kulturdepartementet i løpet av uken. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.