I nesten 10 år ledet han Stabæk som sportslig leder, før han våren 2020 flyttet til Danmark og ble sportsdirektør for Aalborg BK.

I Danmark har Inge André Olsen, som i Stabæk, hatt hovedansvaret for klubbens kjøp og salg av spillere. Etter halvannet år hos sin nye arbeidsgiver klarer han ikke unngå å legge merke til forskjellene fra Norge.

For selv om spillereksport for lengst har blitt en millionbutikk for norske klubber, er kontrastene store i forhold til Danmark.

I forrige overgangsvindu var det Stabæk som stod for det største spillersalget i Norge da supertalentet Antonio Nusa ble solgt til belgiske Club Brugge. Salget av 16-åringen skal ha hatt en totalramme på omkring 35 millioner kroner.

Til sammenligning solgte danske Nordsjælland 19-åringen Kamaldeen Sulemana, ansett som et av de største talentene i dansk fotball, til franske Rennes for nærmere 200 millioner kroner i samme vindu. Ghaneseren kom til den danske klubben i januar 2020 og spilte i overkant av 40 kamper før han ble solgt.

Nå mener Aalborg-sjef Olsen at norske klubber ofte må skylde seg selv for at summene ikke blir høyere for talenter her til lands.

- Norske klubber må være hardere og mer bevisst på hva man ønsker for sine spillere, og ikke gi slipp på talenter for småpenger, sier Olsen tydelig til Nettavisen.

Les også: Stor interesse for Tromsø-profil Totland - venter nytt konkret bud

- FCK hadde solgt for 120 millioner

2005-modellen Nusa kom inn på den norske scenen som en eksplosjon, og ble en umiddelbar hit på Nadderud da Janne Jönsson ga kantspilleren sjansen.

Det endte med 13 kamper og tre mål for Stabæks A-lag, før belgiske Club Brugge la pengene på bordet og hentet stjerneskuddet i sommer.

Olsen mener Nusa ble solgt for småpenger i forhold til hva en dansk klubb kunne fått for samme spiller.

- I FC København hadde Nusa kostet 120 millioner, og ikke 30. Det er jo en god handel for Stabæk, men hadde en klubb kommet til FCK og bydd 30 millioner for et av landets største talenter, hadde de jo bare ledd av deg og sendt deg ut døra, sier Olsen.

Olsen legger samtidig til at Stabæk og FCK har forskjellige utgangspunkt og at et salg av Nusa trolig var avgjørende for klubbens drift.

Likevel mener han at det er viktig at Stabæk og andre norske klubber ikke lar seg herse med.

Olsen forteller selv om utenlandske klubber som stadig prøvde seg under hans tid i Stabæk.

- Vi opplevde at klubber i for eksempel Nederland kom til oss med en forventning om at maksprisen på en av våre spillere var på én million euro, omkring ti millioner norske kroner. Da hadde de strukket seg langt, men jobben vi gjorde var at vi prøvde å strekke minimumsprisen så langt det gikk.

Les også: Bittert nederlag mot Molde sendte Brann nærmere nedrykk

- Se for eksempel på italienske toppklubber som er tidlig på unge talenter i Skandinavia, og byr 200 000 til 300 000 euro for en unggutt. Bare glem det, da anerkjenner du ikke det spilleren er verdt. Det koster penger å utvikle en spiller, og da bør man jobbe for å få ordentlig valuta for pengene til slutt, sier Olsen.

Den tidligere Stabæk-sjefen mener imidlertid at det finnes mange norske klubber som er langt fra flinke nok til å få til nettopp dette.

Kritisk til Ull/Kisas prestisjesalg: - En dårlig avtale

Olsen trekker frem Ull/Kisa som et eksempel.

I sommer stod OBOS-klubben for en av de store overgangene i Norge da 17 år gamle Elias Solberg dro fra Ull/Kisa til stormakten Juventus.

Midtbanespilleren har vært en av de mest talentfulle spillerne på nivå to i Norge, og fikk til slutt drømmeovergangen til den italienske klubben.

OBOS-klubben skal ha fått omkring fire millioner kroner for supertalentet, noe Olsen beskriver som en «dårlig overgang» for laget som holder til på Jessheim.

- Hvis man bruker Ull/Kisa som et eksempel, så solgte de Elias Solberg til Juventus. Nå er jeg ikke helt sikker på nøyaktig pris, men rundt tre-fire millioner kroner. Ja, da mener jeg at de har gjort en dårlig avtale. Hadde du satt han i en Eliteserie-klubb og han hadde fått sine sjanser, ville klubber betalt 10-15 millioner kroner for han. Ingen tvil om det engang, sier Olsen.

Les også: Italiensk fotballreporter trakassert utenfor stadion: - Skammelig og uakseptabelt

Han mener at avtalen ikke gir nok penger til å virkelig gi klubben et løft på sikt, selv om det nok er en stor avtale for Ull/Kisa.

- Dette er også et salg av en spiller som er det største talentet man har hatt på titalls år i klubben, da kunne man fått mer ut av avtalen. Klubber ser jo ofte mot Norge for å finne unge talenter, i og med at man kan kjøpe de for en billig penge. Det skal jo ikke være noe grunn til at en spansk spiller skal koste ti ganger så mye som en norsk, hvis kvaliteten på spilleren er det samme. Man må slutte å være så naive i norsk fotball, sier en oppgitt Olsen.

Aalborg-sjefen mener mange europeiske klubber ser på Norge som et «lett offer», og går etter de billige avtalene for store talenter.

- Utenlandske klubber sitter jo og ler av mange norske klubber, fordi de kan sende et brev om at de ønsker et talent på prøvespill, og så gjør alt de kan for å få med en forelder. For når den forelderen kommer tilbake til Norge har de blitt overbevist med VIP-lounge og det hele, og mener bastant på at man bør godkjenne det budet og få sønnen ut i Europa, sier han.

- De utnytter oss

Daglig leder i Ull/Kisa, Andreas Aalbu, svarer på kritikken fra Olsen og mener man fikk nok ut av avtalen med tanke på hvilke premisser man gikk inn i avtalen med.

- For oss, og den situasjonen vi står i, var det en fin pris og en avtale vi var fornøyde med. Hadde vi vært et lag som lå på øvre halvdel i OBOS-ligaen, eventuelt et bunnlag i Eliteserien, ville man nok fått en god del mer penger for spilleren. Men sånn er det, forteller Aalbu til Nettavisen.

Aalbu avslører at han er overrasket over at ingen norske klubber meldte seg på i kampen om Solberg, men interessen var likevel stor fra utenlandske klubber.

Interessen til tross - klubben endte opp med å selge stortalentet for noen få millioner.

- De utnytter nok det at man er en dårligere stilt klubb, fordi man har en dårlig kunstgressbane og mangler en massiv arena. Vi kunne også fått mer penger av andre lag, men Elias ønsket selv å dra til Juventus, så vi hadde aldri noen intensjon om å stå i veien for det.

- Hvordan gikk forhandlingene med Juventus?

- Her gikk ting veldig fort. Han var jo aldersbestemt landslagsspiller, som på mange måter er gratis hjelp for å få opp interessen. Elias skrev proffkontrakt før sommeren 2020, og i debuten ble han matchvinner og spilte regelmessig hele året. Da satt vi i gang prosessen for fullt, og det var flere italienske, danske, svenske, franske, ja egentlig klubber fra halve Europa, som meldte seg på, sier Aalbu.

Les også: Absurde scener i Eliteserien: Viking-spiller utvist etter å ha dyttet lagkamerat

- Fantastisk

Også Stabæk opplevde stor interesse fra europeiske klubber da nevnte Antonio Nusa ble solgt i sommer.

Inge André Olsens arvtager som klubbens sportssjef, Torgeir Bjarmann, er enig i at forskjellene til de største klubbene i Danmark er stor, men er klar på at salget av Nusa var avgjørende for klubben.

- Jeg tror vel ikke en klubb som Viborg hadde fått 100 millioner for han heller. Hvis Antonio Nusa hadde vært i «rett» klubb i Danmark, som for eksempel Nordsjælland, FC København eller Midtjylland, så er det klart at summene hadde vært helt annerledes. Dette er jo noe vi, og andre i Norge, må jobbe for, forteller Bjarmann til Nettavisen.

Les også: Bodø/Glimt må vente på seriegullet - Hareides taktikk får kritikk

Stabæk-lederen mener at klubbenes økonomi må bedres dersom man skal kunne sitte på spillere over lengre tid.

- Vi er helt avhengige av å selge spillere for å holde hjulene i gang, og betale ut lønninger hver måned. Da er det vanskelig å være den tøffe forhandleren, som mange danske klubber har klart å være de siste årene, fortsetter han.

- Er du fornøyd med den avtalen dere fikk til slutt?

- Prøv å finne en sportssjef i Norge som ikke hadde vært fornøyd med 35 millioner kroner for en 16-åring, humrer Bjarmann før han fortsetter:

- Vi er heller ikke den største klubben i Norge, så den summen der er helt fantastisk i norsk målestokk. Den er også veldig bra for Nusa selv, når han tar steget videre. Hvis du er en dyr ung spiller i klubber som Club Brugge, vil de prioritere deg på en helt annen måte. De har aldri brukt så mye penger på en så ung spiller før, så han vil bli satset på fra dag én. Han vil oppleve en helt annen hverdag, enn en unggutt som reiser gratis til et akademi, avslutter Bjarmann.

Nusa har allerede debutert for sin nye klubb, og fikk 28 minutter som innbytter i cupkampen mot KMSK Deinze for en drøy måned tilbake. Nusa har også vært på benken i en seriekamp for laget som ligger på 3. plass i Jupiler League og fremdeles har en mulighet til å sikre seg europeisk fotball også etter nyttår.