RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Går ny dopingsynder til topps?

ITALIENSK MESTER: Pallen i det nasjonale mesterskapet en god blanding av det gamle og det nye av hva støvellandet har å tilby. Fra venstre: Danilo Di Luca, Franco Pellizotti og Moreno Moser.
ITALIENSK MESTER: Pallen i det nasjonale mesterskapet en god blanding av det gamle og det nye av hva støvellandet har å tilby. Fra venstre: Danilo Di Luca, Franco Pellizotti og Moreno Moser. Foto: Tim de Waele
Sist oppdatert:
Franco Pellizzotti er tilbake i det gode selskap.

Dagens il Lombardia er Franco Pellizottis første World Tour-ritt etter en toårig utestengelse for doping. Italieneren ble suspendert i 2010 under UCIs blodpassystem, som overvåker rytternes individuelle blodverdier.

Som Liquigas-rytter hadde Pellizotti en særdeles suksessrik sesong i 2009, hvor han hentet hjem én solid andreplass i Giro d’Italia og klatretrøye i Tour de France.

Slår tilbake?
Pellizotti, som nå kjører for det italienske Androni Giocattoli-laget, returnerte til det profesjonelle sykkelfeltet 2. mai i år, men fikk ikke anledning til å kjøre Giro d’Italia. I sommer vant 34-åringen det italienske mesterskapet foran en annen veteran, Danilo Di Luca.

Les også: Gilbert vil bli historisk

Il Lombardia er det første store rittet Pellizotti deltar i for sin nye arbeidsgiver. På startstreken i Bergamo kan Androni-rytteren i beste fall regnes som en perifer outsider, til tross for å ha vist gryende form den siste måneden. Han ble tredjemann sammenlagt i Giro di Padania og kjørte inn til en tiendeplass i Milano – Torino, 53 sekunder bak vinnende Alberto Contador.

Går Pellizotti til topps i årets siste klassiker, føyer han seg inn i rekken av tidligere dopingsyndere som leverer varene med en gang etter endt utestengelse.

Fort tilbake på vinnersporet
Alberto Contador kom tilbake etter én de facto seks måneder lang utestengelse og vant Vuelta a España én måned og tre dager senere. En annen spanjol, Alejandro Valverde, tok kongeetappen i årets Tour Down Under. Da hadde Movistar-rytteren vært borte i 18 måneder grunnet sin innblanding i «Operación Puerto».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I 2009 vant den alltid kontroversielle Alexander Vinokourov tempoen i Tour de l’Ain, én halv måned etter sin toårige utestengelse for bloddoping. Åtte måneder senere gikk han til topps i vårklassikeren Liege-Bastogne-Liege. Italieneren Riccardo Ricco returnerte 18. mars 2010 og vant to etapper i Semaine Lombarde tre uker senere. Den famøse klatreren vant også på imponerende vis i Giro del Trentino.

Mannen som vant klatretrøyen i Tour de France hele syv ganger, Richard Virenque, ble utestengt i to år for sin uomtvistelige innblanding i Festina-skandalen. I 2001, syv uker etter endt suspensjon, vant franskmannen høstklassikeren Paris-Tours.

En eventuell Pellizotti-seier er kanskje ikke så overraskende likevel?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere