RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Garmin-stjerne roser norske unggutter

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)
Sist oppdatert:
- Da vi kom inn til sentrum satte de seg fram og begynte å kjøre, sier Sep Vanmarcke.

STAVANGER (procycling.no): Det var vått, kaldt og surt – i tillegg burde nok både publikumsoppmøtet og deltakelsen vært større. Men årets Rogaland Grand Prix ble likevel en sykkelfest regionen, og landet, ikke har sett maken til tidligere.

Da det hele skulle avgjøres over fem avsluttende runder i hjertet av Stavanger, satt norske unggutter side om side med noen av sykkelsportens aller største stjerner.

Til slutt var de beste, nettopp det: Best. Caja Rurals Antonio Piedra satt i brudd under store deler av etappen, og vant rittet med 35 sekunders margin.

Tok kommandoen i Stavanger
De nest beste var en gruppe bestående av Simon Clarke (Australia), Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda), Aitor Galdos (Caja Rural).

Bak der satt noen av våre aller mest spennende norske unggutter og knivet med ryttere fra Christina Watches-Onfone, Team Type 1 og Lampre om topp 10-plasseringer.

- Den første gangen vi passerte målområdet, satt rytterne fra det norske laget (Øster Hus-Ridley) foran, de kjørte fort og de visste hva som kom. Jeg var litt overrasket over det. De kjørte skikkelig godt, sier Sep Vanmarcke til procycling.no.

Bystrøm siktet høyere
Vinneren av brosteinsklassikeren Omloop Het Nieuwsblad visste ikke at det var hjemmefavorittene han snakket om.

Men da hovedfeltet skulle bryne seg på fem tunge turer opp en brosteinsbakke mot slutten av rittet, var det Sven Erik Bystrøm, Kristian Dyrnes og Håvard Blikra som fulgte fulltidsproffene tettest.

Faktisk var det en smule skuffet Bystrøm vi snakket med i målområdet etterpå. Han fulgte et støt fra nettopp Vanmarcke tre runder før mål, men da det virkelig smalt – maktet ikke den 20 år gamle haugesunderen å bite seg fast.

LIVE-referat finner du i bunnen av artikkelen!

Dermed røk han forhåndsannonserte målsetting om podiet for seg selv, eller en av lagkameratene hans.

- Jeg hadde gode bein på slutten. Jeg satt i brudd med Vanmarcke, og det kostet ganske mange krefter. På runden etter (to runder før mål) kom det av gårde fire mann og da havnet jeg i gruppa bak. Dermed måtte jeg kjempe om 6.-plassen i stedet. Jeg klarte det bare nesten, og det ble en helt OK plassering, men jeg skulle gjerne vært enda høyere opp på lista, fortalte Bystrøm til procycling.no.

Smadret hovedfeltet
Garmin-laget hadde Thomas Dekker, David Millar, Johan Van Summeren og Vanmarcke på laget. De var åpenbart sterkest i det litt over 90 mann store hovedfeltet.

Etter at et brudd bestående av Piedra, Vegard Stake Laengen (Team Type 1), Oleksander Kvatsjuk (Lampre), Reinis Andrijanovs (Alpha Baltic), Kristian Forbord (OneCo-Mesterhus) og August Jensen (Norsk landslag) fikk gå allerede etter tre kilometers sykling.

Denne kvintetten fikk etter hvert selskap av vinneren Piedra.

Da hovedfeltet kom ut i sidevinden langs kysten av Jæren, satte Garmin-laget alle mann foran og kjørte resten av hovedfeltet i fillebiter.

- De hadde seks minutter og vi skjønte at vi måtte gjøre noe. Vi ventet på sidevinden og ville gjøre noe med laget. Vi hadde åtte mann framme, og tre andre ryttere var med. Det var perfekt for oss, medgir Vanmarcke.

- Brostein som i Belgia
Igjen var det Øster Hus-Ridley som sto for motstanden. Frans Leonard Markaskard og Håvard Blikra satt en stund og kjørte sammen med amerikanerne, mens det åpnet seg en stor luke tilbake til hovedfeltet.

I de avsluttende rundene våknet så brosteinsmonsteret i Vanmarcke. Da var hovedfeltet såpass redusert at det ble mann mot mann i de avsluttende rundene.

- Normalt hadde jeg ikke prøvd å gå for seieren, men jeg var sterk mot slutten, så da fikk jeg sjansen. Jeg ble overrasket over alle svingene og bakken med brostein. Det passet meg perfekt og ga meg motivasjon.

- Følte du deg som i en flamsk klassiker?

- Nei, jeg gjorde kanskje ikke det, men om jeg ser en slik bakke får jeg motivasjon. Jeg vet at jeg er sterkere enn de andre der. Jeg tok en del meter på de andre rytterne der, og kun de sterkeste klarte å komme opp til meg igjen. Det var synd for meg at målet ikke var lagt på toppen av den bakken, gliser han.

Etter en måneds rittpause siden Paris-Roubaix kunne den sterke 23-åringen likevel si seg fornøyd med å stå på podiet med utsikt over Vågen.

Fornøyde kan også Øster Hus-guttene være etter å ha sikret seg nye UCI-poeng i det som har vært en sterk vårsesongen av Morten Hegrebergs gutter. 8.-plassen til Bystrøm gir 8 UCI-poeng, mens Blikra to 7.

Også Joker Merida-rytterne Christer Rake (5) og Reidar Bohlin Borgersen bidro til den norske poengfangsten søndag.

Her kan du gjenoppleve LIVE-referatet fra Rogaland Grand Prix:

Resultater, Rogaland Grand Prix:
1. Antonio Piedra (Caja Rural)
2. Simon Clarke (Australia) +35
3. Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda) samme tid
4. Aitor Galdos (Caja Rural) s.t.
5. Stefan Schumacher (Christina Watches) s.t.
6. Massimo Graziato (Lampre-ISD) +48
7. Daniele Colli (Team Type 1) s.t.
8. Sven Erik Bystrøm (Team ØsterHus-Ridley) s.t.
9. Håvard Blikra (Team ØsterHus-Ridley) s.t.
10. Andre Cardoso (Caja Rural) s.t.
(...)
11. Christer Rake (Joker Merida) s.t.
12. Rediar Borgersen (Joker Merida) s.t.
16. Sondre Hurum (OneCo-Mesterhus) +2,15
20. Jon Einar Bergsland (OneCo-Mesterhus) +2.23
21. Vegard Robinson Bugge (Joker Merida) +2.28
22. Kristian Dyrnes (Team ØsterHus-Ridley) s.t.
24. Maris Hafsås (Ringeriks Kraft-Look) s.t.
27. Bjørn Tore Hoem (Plussbank BMC) +2.30
29. Tormod Hausken Jacobsen (Norge) +4.55
30. Vegard Stake Laengen (Team Type 1) s.t.

Her finner du komplette lister!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere