Gå til sidens hovedinnhold

Gartneren som kan senke Liverpool

Les den utrolige historien om Inter-stjernen som begynte karrieren som gartner for sin lokale klubb.

Julio Cruz´ historie handler om pågangsmot og en voldsom tro på egne ferdigheter.

Det er historien som viser at alt er mulig.

Den starter i 1993.

Lykkejeger
18 år gamle Cruz var fast bestemt på å bli en fotballstjerne. Den fattige tenåringsgutten fra provinsen Santiago del Estero bestemmer seg for å satse alt i argentinske Banfield. Håpet var å få et prøvespill.

Beskjeden var like klar som den var negativ: Glem det.

Lykkejegere hadde de nok av.

Men da andre kanskje ville gitt opp og reist hjem – så ga ikke 18 år gamle Julio seg. Til slutt lot klubben ham få bli – som gressklipper.

Julio Cruz fortsatte dermed med å møte frem på trening. Drømmen levde selv om han kun ble en gartner – dag etter dag etter dag etter dag.

Mot slutten av den første uka fikk han imidlertid klaff.

Treneren skulle ha en internkamp, men manglet en mann. På sidelinjen, med en bensinkanne i hånda, tuslet alltid håpefulle Julio. Treneren ropte, Julio løp innpå og resten er som i de beste eventyr.

I Argentina, hvor detaljene i historiene kan variere noe fra gang til gang, kjenner alle den.

(Saken fortsetter under bildet)

Trente med Everton
I Banfield spilte han seg raskt inn på førstelaget, før han faktisk prøvde lykken i engelske Everton året etter. Dog uten å lykkes. Vel hjemme i Argentina igjen fortsatte han imidlertid å vise seg frem for Banfield. Det ble 16 mål på 64 kamper, River Plate så talentet og hentet ham. Da tok det av for alvor.

Med bedre medspillere nettet den høyreiste spissen 17 mål på 29 kamper. Europa lå plutselig for hans føtter - kun fire år etter at han klippet gresset for Banfield.

Feyenoord fikk napp, og i den nederlandske ligaen fortsatte han å pøse inn mål. Det ble raskt klart at Nederland kun var en mellomstasjon, og etter 44 mål på 86 kamper gikk ferden videre til italiensk fotball.

Første stoppested ble Bologna, og plutselig møtte han litt motgang. Han slet i starten i Serie A, og startet kun 19 kamper i debutsesongen. Problemene ble imidlertid kortvarige. Fra og med 2001-sesongen ble han fryktet også i Serie A. Etter totalt tre sesonger kom så Inter på banen.

Scoret i ni av ti kamper
Starten ble likevel alt annet enn lett også der. Han ble stort sett henvist til benken de to første sesongene på Giuseppe Meazza. Andre klubber ville hente ham vekk fra benketilværelsen, men Cruz svarte med lojalitet – og kanskje viktigst – mål.

Han startet kun 17 seriekamper i 2005/06-sesongen, men leverte 15 seriemål, 21 totalt. Dermed ble han klubbens toppscorer.

Nå kjemper Cruz med Hernan Crespo om å være Zlatan Ibrahimovic´ makker i Inter-angrepet, og ifølge mandagens italienske aviser er det ikke klart hvem av de to som starter mot Liverpool. Cruz spilte fra start på Anfield, men har ikke spilt siden. Han har imidlertid bra statistikk bak seg i år. Han har levert ti mål på 14 kamper fra start, og fire som innbytter. Fra 31. oktober til Serie A tok vinterpause lille julaften scoret han i ni av ti spilte kamper.

Til sammenlikning har Crespo nettet tre ganger på 13 kamper denne sesongen.

Så får tirsdagen vise om et nytt kapittel i eventyret om Julio Cruz kan skrives etter kampen mot Liverpool.

Følg Inter-Liverpool fra 20.45 i Nettavisens livesystem.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett