*Nettavisen* Sport.

Gashi frykter VM-dømming

Foto: (FOTO: ERLEND AAS/SCANPIX)

Vålerengas Ardian Gashi frykter at norske dommere vil følge opp den strenge VM-dømmingen når Tippeligaen sparkes i gang igjen.

30.06.06 07:31

FREDRIKSTAD (TV 2 Nettavisen): - Jeg må innrømme at jeg er spent på om det vil bli like kaotiske tilstander i Norge som det har vært i VM, ja. Kortene har jo florert, mener Vålerenga-spilleren.

Aldri tidligere har det vært delt ut flere røde kort i et VM-sluttspill enn hva tilfellet har vært i år. Totalt er 25 spillere blitt sendt av banen i årets sluttspill.

- Mange kort berettiget
Det toppet seg i kampen mellom Nederland og Portugal, der det ble delt ut hele fire røde og 16 gule kort. Men også i kampen mellom Italia og USA var man vitne til hektisk aktivitet fra mannen i svart (tre røde kort).

Fredrikstads Hans Erik Ramberg deler ikke Gashis frykt.

- Man vet jo ikke ennå om de internasjonale dommerne statuerer eksempler for de hjemlige, men det er klart at i enkelte VM-kamper har det vært ekstreme tilstander med kortstokken. Likevel, mange har vært berettiget, selv mener jeg at sabotasje av spillet skal straffes hardt, forteller midtbanesliteren til TV 2 Nettavisen.

- Urutinerte dommere
Ramberg er ikke spesielt imponert over det de norske dommerne viste i første halvdel av årets sesong.

- Jeg vil si det har vært veldig varierende. Noen er gode, mens andre virker urutinerte i forskjellige situasjoner. Bedre spilleforståelse er noe jeg savner blant enkelte kampledere, samt at man slår mer ned på holding i straffefeltet, sier han.

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal har ikke spesielt lyst til å kommentere Gashis bekymring.

- Det kan jo hende at de hjemlige dommerne blir strengere etter VM, men vi må tross alt forholde oss til dommerens avgjørelser uansett. Likevel, det er ikke til å legge skjul på at gale dommeravgjørelser ofte får store konsekvenser, det har man jo også sett i VM, sier han.

Fornøyd med dommerne
Dommeransvarlig Rune Pedersen tror ikke at Gashi og andre tippeligaspillere trenger bekymre seg.

- Norske dommere vil oppføre seg akkurat slik som tilfellet var i vårsesongen, det vil ikke bli foretatt noen kursendring etter verdensmesterskapet. Likevel, i VM har man sett mange eksempler på at spillere har fått sitt andre gule kort etter å ha protestert på en avgjørelse, og det vil også bli slått hardt ned på i Norge, sier han til TV 2 Nettavisen.

Pedersen er stort sett fornøyd med dommerprestasjonene i sommerens mesterskap.

- Mange av de røde kortene er helt riktige etter min mening, det gjelder blant annet alle de tre røde kortene i kampen mellom USA og Italia. Men i enkelte situasjoner er det ikke til å legge skjul på at dommerne kan bli flinkere til å kommunisere med spillerne, og da vil også mange av kortene aldri bli gitt.

Han mener at mye av ansvaret ligger på spillernes skuldrer.

- Dommeren dømmer, og da er det viktig at spillerne innretter seg til den linja dommeren har satt, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.